Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
13,006 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Karhla

    , Autor:

    Dobrý deň, beriem už 8 mesiacov antikoncepciu značky Karhla. Len sa chcem spýtať, že či je to antokonecpia ako aj všetky ostatné pretože čo čítam tak ženy väčšinou píšu, že antikoncepciu začali užívať kvôli partnerovi. Lenže ja som Karhlu začala užívať kvôli odporúčaniu lekára z dôvodu nepravidelného menzesu..Tak by som sa len chcela spýtať, že či to je teda spoľahlivá ako aj ostatné antikoncepcie?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, hormonálna antikoncepcia sa užíva z rôznych dôvodov, medzi ktorými je aj spravidelnenie menstruačného cyklu. Samozrejme, za predpokladu pravidelného užívania tabliet ste chránená pred tehotenstvom, ale aj cyklus je riadený hormónmi, takže by sa mal cyklus upraviť.

Podobné otázky

  • Antikoncepcia

    , Autor:

    Dobrý deň pán doktor, potrebovala by som vašu radu. Včera som si omylom dala tabletku Karhla z blistra pondelok čo som mala zobrať nabudúci týždeň. A dnes som si dala pondelok+utorok pretože som si myslela že som vcera zabudla. Tým pádom mi bude pondelok chýbať.
    Vopred ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, pokračujte v pravidelnom užívaní tablet hormonálnej antikoncepcie. Tento mesiac budete mať tým pádom o deň kratší cyklus, keďže Vám bude jedna tabletka chýbať. Po doužívaní tablet s aktuálneho blistra si urobte 7 dňovú pauzu a následne pokračujte s novým blistrom. V prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • nystatin galvex

    , Autor:

    Dobrý deň,
    môj lekár mi predpísal nystatin galvex na liečbu problému. Chcela by som sa opýtať, či ma tento liek nejaký vplyv na antikoncepciu Karhla? Aby som vedela, či po liečbe bude antikoncepcia účinná alebo nie.
    Ďakujem veľmi pekne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, toto lokálne pôsobiace antibiotikum nemá vplyv na účinok hormonálnej antikoncepcie.

  • Začiatok hak

    , Autor:

    Dobrý deň , poprosím poradiť … začala som užívať prvý mesiac antikoncepciu Karhla . Prvú tabletku som zobrala na 5 deň cyklu a pri 12 tabletke som mala nechránený styk … už som chránená ? Ďakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, prvá tabletka hormonálnej antikoncepcie sa má užiť na 1. deň cyklu, teda v prvý deň menštruácie. Ak sa tabletka užije na 2.-3. deň, je potrebné sa doplnkovo chrániť 7 dní. Za predpokladu, že ste začali s užívaním antikoncepcie mimo odporúčaný termín, počas obdobia užívania spomínaných 12. tabliet ste nemali nechránený pohlavný styk a tabletky ste užívali pravidelne, účinok hormonálnej antikoncepcie by už mal byť navodený a tým pádom by ste už mali byť chránená. Pokračujte v pravidelnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Antikoncepcia a antibiotika

    , Autor:

    Dobrý deň. Chcela by som sa opýtať. Mam posledné 2 tabletky antikoncepcie Karhla. Zajtra začnem brať antibiotiká. Len po skončení 7dňovej pauzy musím zmeniť antikoncepciu lebo Karhla mi nesadla. Pani doktorka mi predpísala novú a to Sirmyu. Chcem sa opýtať teda že koľko dní nebudem chránená keďže mam aj antibiotika aj novú antikoncepciu.
    V podstate antibiotika doberiem skôr ako začnem brať novú
    A pani doktorka moja povedala ze mam v antike klasický pokračovať čiže s tou antikou som chránená od prvej tabletky tj po 7dňovej pauze?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, áno, oba preparáty sú v schéme 21 + 7 dní pauzy. Po skončení sedemdňovej pauzy pokračujte s užívaním prvého blistra nového preparátu hormonálnej antikoncepcie. Chránená ste od prvej tabletky.

  • Fluco Sandoz

    , Autor:

    Dobrý deň, je nejaká pravdepodobnosť, že Fluco Sandoz 1 tableta týždenne znižuje účinnosť antikonecpie Karhla?
    Môj doktor mi povedal, že to je možné, ale nebol si istý a v lekárni si tiež neboli istí, ale povedali mi, že keď tabletky beriem s odstupom 4h tak to vplyv nemá. Podľa tohto vôbec neviem, čo mám robiť.
    Mala by som podľa vás používať nejakú inú formu ochrany, alebo je to teda v poriadku?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, spomínaná dávka nemá vplyv na účinnosť hormonálnej antikoncepcie. Užívanie niektorých liekov, medzi ktoré patrí aj flukonazol, dokáže významne zvýšiť hladinu iných liekov v organizme. Nie vždy stojí otázka, či sa zníži účinnosť liečiva pri užívaní týchto liečiv, ale či sa naopak nezvýši účinnosť, prípadne hladina účinnej látky, čo by mohlo mať v niektorých prípadoch neblahé účinky. Pokračujte v pravidelnom užívaní tabliet, dodržte spomínaný časový odstup.