Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
11,983 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v Nemocnici AGEL Košice-Šaca.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Otázka

    , Autor: Miriam

    Dobry deň pán doktor chcem sa spytat uzivam antikoncepciu už od februara 2019 dnes sme mali s priatelom nechránený pohlavný styk s ejakulaciou do pošvy rano som uzila panadol o cca 8 a o 2 som uzila paralen a o 3 sme mali pohlavný styk cca môžem byt tehotna znižujú tieto lieky účinok antikoncepcie? Antikoncepciu uzivam pravidelne a na žiadnu tabletku som nikdy nezabudla.. ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, nemusíte sa obávať, za predpokladu pravidelného užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie ste plne chránená.

Podobné otázky

  • HAK a antimykotika oralne

    , Autor:

    Dobrý deň , rada by som sa opýtala brala som fungulon orálne 1 tabletku denne100mg 7 dni zeda 7 tabletiek súbežne s HAK daylla (od 11 -17 tabletky ) HAK som dobrala normalne krvacanie cez 7dnovu prestávku prišlo normalne a moja otázka ako dlho sa mám ešte chrániť aj dodatkovo ak sa flukonazol vylučuje z tela dlhsie ? Budem chránená od 1 tabletky HAK po 7dnovej prestávke?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, flukonazol ovplyvňuje antikoncepciu pozitívne, teda ešte dôjde k zvýšeniu koncentrácie hormónov a tým sa riziko tehotenstva ešte viac znižuje. Pokračujte v pravidelnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Otazka na antikoncepciu

    , Autor:

    Dobrý deň.
    Mám otázku ohľadom antikoncepcie Aidee.
    Chcela by som sa opýtať na to, či je táto antikoncepcia normálne spoľahlivá, ak mi bol zistený zvýšený prolaktín(tvorí sa mi mlieko v prsníkoch) a beriem antidepresíva(atarax,sulpirid,brintelix a olanzapin kvôli ktorému mám zvýšený ten prolaktín). Predsa sú to len rozhádzané hormóny, tak by som rada vedela či to ma nejaký vplyv na spoľahlivosť antikoncepcie pretože pohlavný styk s kondómom mi vôbec nerobí dobre a snažím sa mu vyhýbať . Aj napriek dostatočnej lubrikacii ma to boli a často sa mi robia aj ranky ktoré počas pohlavného styku bez kondómu nemám.
    Ďakujem za pomoc a rady.
    Prajem pekny deň.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, pri užívaní antidepresív je vhodnejšie užívanie vyššie dávkovej hormonálnej antikoncepcie. Za predpokladu pravidelného užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie by mal byť vplyv hormonálnej antikoncepcie zachovaný. Predpokladám, že Váš obvodný gynekológ, ktorý pozná všetky okolnosti a informácie, Vám predpísal vhodnú hormonálnu antikoncepciu.

  • Tabletky

    , Autor:

    Dobrý deň, moja otázka sa týka tabletiek. Všimla som si pri kontrolovaní blistra, že mi nepasovali dni, a videla som že je sobota a ja som nezobrala tabletku. Omylom som si však neuvedomila že sobota bola len 30 min cca čo znamenalo že som tabletku zobrala na začiatku dňa nie o 17 hodín ako mám nastavený režim. Čiže 17 hodín skôr ako by som mala. Mala by som dnes už tabletku brať ako zobratú alebo by som mala zobrať ďalšiu tabletu v 17 hodín dneska? Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak som správne pochopil, tak ste dve tabletky užili v priebehu cca 8 hodín. Postupovať môžete tak, dnes o 17tej opäť užijete tabletku, čím sa Vám prakticky o deň skráti cyklus, alebo druhým riešením je, že nasledujúcu tabletku užijete až zajtra v štandardnom čase, ale nasledujúcich pár dní budete používať aj doplnkovú formu ochrany (kondóm). Do budúcnosti sa podobným situáciám snažte vyhnúť.

  • Vysadenie antikoncepcie

    , Autor:

    Dobrý deň. Chcem sa spýtať po 3 rokoch užívania antikoncepcii Belari som vysadila tabletky pred cca 9 dňami z toho jeden den som si dala tabletku a potom na druhy den som si zabudla dat tabletku tym padom som sa rozhodla antikoncepciu vysadit. Ovulaciu nemam a s partnerom mame normalne pohlavny styk...moja otazka je ci mozem otehotniet? Za odpoved vopred dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, áno, ak máte nechránený pohlavný styk a neužívate hormonálnu antikoncepciu, otehotnieť môžete.

  • Otázka

    , Autor: Miriam

    Dobrý deň pán doktor chcela by som sa spytat pred mesiacom som mala s priatelom nechránený pohlavný styk s ejakuláciou do pošvy o týždeň na to cca som normalne dostala menzes. Dnes rano mi bolo nevoľno aj teraz ma pobolieva brucho neviem či ale podbrusko alebo zaludok môže sa jednať o tehotenstvo? Ak uzivam antikoncepciu pravidelne a na tabletky nezabudam? Priateľ ma stále presviedčal aby sa mi mohol vyvrcholiť do pošvy že však kvôli tomu uzivam antikoncepciu dufam že som na to nedoplatila.. ďakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, za predpokladu pravidelného užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie môžete mať nechránený pohlavný styk s ejakuláciou. Nemusíte sa obávať. Pokračujte v pravidelnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie. Pri akýchkoľvek nejasnostiach alebo ťažkostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.