Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,263 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Antikoncepcia a očná aura

    , Autor: nia.gall

    Dobry deň pán doktor,
    vo februári 2019 som začala s antikoncepciou Nuvaring, v júli 2020 prišla prvá očná aura (bez migrény), v januári 2021 sa situácia zopakovala avšak po aure prišla aj migréna a celkovo sa jednalo o horší záchvat. Bola som u gynekologičky, ktorá nepredpokladá, že by to mohla po takom čase vyvolať antikoncepcia (hlavne nie Nuvaring). Bola som aj trombotestoch, tie sú v poriadku, keďže som mala obavu z mozgovej mŕtvice. Moja mama trpí migrénami s aurou, ja som donedávna tieto stavy samozrejme nemávala, mám 27 rokov, inak sa neliečim na nič (okrem nedostatku vitamínu D a horčíka - Vigantol + Magnosolv), nosím okuliare na astigmatizmus 15rokov. Nuvaring mi bol nasadený na maternicové polypy - úspešne. Moja otázka znie, pokračovať v používaní HAK alebo vysadiť? Chcela som počuť stanovisko aj iného lekára. Ďakujem vopred za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, medzi vedľajšie účinky hormonálnej antikoncepcie migréna patrí. Tiež si nemyslím, že by boli ťažkosti spôsobené danou antikoncepciou. Môže sa jednať aj o dedičnosť. Odsledujte si to, ak ťažkosti raz do roka, nemyslím si, že je nutné antikoncepciu vysadiť.