Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,013 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Vysadenie antikoncepcie

    , Autor: M_ariana

    Dobrý deň, chcela by som skončiť s užívaním antikoncepcie. Užívam Nuvaring. Chcela by som sa spýtať, koľko dní pred vybratím krúžku Nuvaring môžem mať nechránený styk, keď ďalší krúžok si už nevložím. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nechránený pohlavný styk môžete mať počas doby vloženého NuvaRingu a posledný odporúčam 2-3 dni pred plánovaným vybratím NuvaRingu. Používanie NuvaRingu môžete ukončiť kedykoľvek chcete. Ak prestanete používať NuvaRing, pretože chcete otehotnieť, musíte pred pokusom otehotnieť počkať na prvú menštruáciu. Toto vám pomôže vypočítať si termín pôrodu. Pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Vysadenie antikoncepcie

    , Autor: Emily123

    Dobrý deň, chcela by som sa spýtať či môžem antikoncepciu Adele vysadiť na začiatku blistra a čo to spraví teraz s menštruáciou? Som na treťom dni. Za odpoveď vopred ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tabletky hormonálnej antikoncepcie môžete vysadiť prakticky kedykoľvek. Dňom vysadenia však už nie ste chránená pred otehotnením. Krvácanie z vysadenia by sa malo dostaviť do niekoľkých dní, v prípade pár dňového užívania a následného vysadenia je to individuálne, krvácanie by sa však malo dostaviť. Ak nie sú dôvody vysadenia hormonálnej antikoncepcie závažné, najvhodnejšie je doužívať celý blister a až tak následne nepokračovať v užívaní ďalšieho.

  • Vysadenie antikoncepcie

    , Autor: Mischa

    Dobrý deň, prosím vás potrebovala by som poradiť. Rozhodla som že chcem vysadiť antikoncepciu kôli otehotneníu a vysadila som ju 27.8. v deň keď som ju mala užiť. A s manželom sme mali nechránený styk o 2 dni na to, teraz by som mala dostať menštruáciu asi za tri dni podľa predchádzajúcej, myslíte že by som mohla byť tehotná?.. ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tehotenstvo sa za daných okolností vylúčiť nedá, keďže ste mali nechránený pohlavný styk v čase, kedy už hormonálna antikoncepcia mala výrazne znížený, až minimálny účinok. Odsledujte si to.

  • Vysadenie antikoncepcie

    , Autor: Andrea975

    Dobrý deň
    V prvý deň menštruácie som začala prvý krát používať HAK. Avšak po šiestich dňoch som sa rozhodla ju vysadiť. Na druhý deň od vysadenia som začala krvácať. Nie je špinenie, skor ako menštruácia. Je to po takom krátkom užívaní normálne? Znamená to že som dostala menštruáciu?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, je to normálne. Jedná sa o krvácanie zo spádu hormónov z vysadenia. Odsledujte si to. Momentom vysadenia hormonálnej antikoncepcie nie ste chránená pred otehotnením.

  • Vysadenie antikoncepcie

    , Autor: Emily123

    Dobrý deň pán doktor, užívam Adele a chcela by som ju vysadiť len neviem čo mi to spôsobí, tak by som sa chcela spýtať, či by ste mi povedali na čo sa mám pripraviť? Za odpoveď vopred ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, keďže nepoznám okolnosti, pre ktoré Vám bola hormonálna antikoncepcia nasadená, či išlo iba čisto o antikoncepčný účinok, nepoznám ani to, aký menštruačný cyklus ste mali pred nasadením hormonálnej antikoncepcie, preto je veľmi ťažké dopredu predpovedať, ako Vaše telo zareaguje po vysadení hormonálnej antikoncepcie. Je možné, že nebudete mať žiadne problémy, ani ťažkosti.

  • Vysadenie antikoncepcie

    , Autor: Klarusik

    Dobrý deň, už druhý rok uzivam HAK, momentálne Karlhleight. Beriem ju kvôli tomu, že som predtým nemala cyklus, resp stratila som ho. Rozhodli sme sa problém a riešiť, zmenila som doktora a ten mi povedal, že mam vysadiť HAK, aby sme sa pohli ďalej. Povedal že môžem HAK prestať užívať aj hned, hoc som ešte nedobrala blister. Ale chcem sa poradiť, pretože som citala že sa HAK vyhadzuje až po dobrat poslednej tabletky, no on ki povedal že je to vlastne jedno, lebo aj tak to nie je “normálny cyklus” len krvácanie z toho, že sa vysadili lieky na 7 dňovú pauzu. Čo si myslite vy? Mám počkať kým doberiem celý blister? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, hormonálna antikoncepcia sa dá vysadiť kedykoľvek. Pre udržanie pravidelnosti cyklu a zabráneniu posunu cyklu sa zvykne blister hormonálnej antikoncepcie doužívať a následne sa už nezačne s užívaním ďalšieho.