Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,275 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Znížená ochrana

    , Autor: lenka-13

    Dobrý deň,
    chcela by som sa opýtať či je znížená účinnosť antikoncepcie Aidee. Po sedemďňovej pauze som začala užívať tablety z nového blistra. V pravidelnom čase som vzala prvé 3, ale 4 tabletku som vzala až s odstupom 8 hodín. Je tam možnosť tehotnosti, resp. užiť núdzovú tabletku. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, účinnosť antikoncepcie je vždy znížená, ak sa vynechá dávka. Ak ste zobrali tabletku s odstupom 8 hodín, pravdepodobnosť otehotnenia je dosť malá, ale vylúčiť ju nemožno. Väčšinou je spoľahlivosť účinnosti tablety znížená po uplynutí viac ako 12 hodín. Pre Váš vnútorný kľud môžte najbližších pár dní použiť aj mechanickú ochranu - kondóm, alebo na pár dní vynechať pohlavný styk.

Podobné otázky

  • Viem zastaviť krvácanie "na počkanie"?

    , Autor: Danka25

    Dobrý deň,
    beriem antikoncepciu (Maitalon), po 4. tablete mám stále dosť krvácanie oproti tomu, ako som čakala (cca 20ml za 15h - kalisok s mierkou). Viem nejak zastaviť toto krvácanie do pár hodín/1dňa, pretože väčšina domácich rád môže "ísť" prave proti antikoncepcii? Je niečo? Vie mi dať na rýchle/okamžité zastavenie niečo gynekológ, ak beriem HAK? Môžem prípadne spraviť tak, že si dám miesto antikoncepcie Norethisteron? Akútne potrebujem nekrvácať cca o 24 h, nevadí mi ani znížená ochrana pred otehotnením

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, momentálne s tým neurobíte nič. Norethisteron určite neužívajte, rozkrvácate sa ešte viac. Slabé krvácanie, či špinenie je najmä v začiatkoch užívania hormonálnej antikoncepcie pomerne časté. Organizmus si musí zvyknúť na pravidelné dávky hormónov. Malo by sa to v priebehu prvého cyklu, či dvoch upraviť. Odsledujte si to. Ak bude krvácanie pretrvávať, navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý môže pouvažovať aj o zmene preparátu hormonálnej antikoncepcie. Krátkodobo môžete skúsiť použiť tampóny.

  • Daylette doplnenie

    , Autor: stela004

    Dobrý deň, chcela by som sa ešte doplňujúco spýtať k mojej predošlej otázke ohľadom užitia dvoch tabliet Daylette v jeden deň. Užila som dve aktívne tablety v jeden deň. Teraz mi aktívne tablety vychádzajú na 23 dní a chcem sa spýtať, či tú aktívnu tabletu 24 dňa treba nahradiť z iného blistra, alebo môžem rovno prejsť po 23 dni na 4 placebo tablety. Nebude tým znížená ochrana ? (doteraz som užívala tablety 8 mesiacov každý deň, bez vynechania)
    Ďakujem za Vašu odpoveď, pekný zvyšok dňa.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie je potrebné užívať žiadnu náhradnú tabletku. Po doužívaní aktívnych tabliet pokračujte v užívaní placebo tabliet a následne pokračujte v užívaní ďalšieho blistra. Cyklus budete mať posunutý o deň, je to však zanedbateľná zmena, ktorú si ani nevšimnete. Pokračujte v pravidlenom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie. Za daných okolností ste plne chránená, nemusíte sa obávať, takže môžete bez obáv praktizovať pohlavný styk aj s ejakuláciou do pošvy.

  • Cedrox

    , Autor: Lauruš

    Dobry den boli mi predpisane antibiotika cedrox uzivam antikoncepciu mistra,je znizena ochrana pri tych antibiotikach? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, spomínané antibiotikum znižuje účinok hormonálnej antikoncepcie, preto je potrebné sa počas celého užívania hormonálnej antikoncepcie, ako aj aspoň 7 dní po doužívaní chrániť aj doplnkovo (používať kondóm).

  • Antikoncepcia

    , Autor: Miska420

    Dobrý deň, predvčerom vnoci som mala nechránený sex a priateľ sa aj spravil dnu. V tu noc som si tabletku dala (dávam si ju večer o 22-23) lenže na druhý deň večer som si ju zabudla zobrať a dala som si ju až teraz ráno to je cca tých 12 hodín odkedy som ju zabudla a viem , že po 12tich je znížená ochrana. Ale ide o to ,že ten sex som mala predtým tú noc a chcem sa spýtať z že či môžem z toho otehotnieť?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za týchto okolností je pravdepodobnosť tehotenstva malá, ak ste do momentu nechráneného pohlavného styku užívali tabletky hormonálnej antikoncepcie pravidelne. Pokračujte v pravidelnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • oneskorenie

    , Autor: Barbora11

    Dobrý deň, je problém, keď som sa s 1 tabletkou antikoncepcie v 1. týždni užívania, po kravacani z vynechania, oneskorila o 2 hodiny ako obyčajne?
    Je znížená ochrana keďže je to prvý riadok z bistra?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pár hodinový rozdiel v užití tabletky hormonálnej antikoncepcie nemá vplyv na jej účinok. Nemusíte sa obávať. Pokračujte v pravidelnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.