Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,096 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • uzivanie antikoncepcie

    , Autor: aleninmar

    dobry den mam dve deti uz a uz davnejsie som brala antikoncepciu mistra takze recpt mam chcem sa spytat ze chcela by som ju zacat uzivat mozem si ju dat aj na 4 den menstraucie stane sa nieco alebo nebude mat tie ucinky dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, efekt nemusí byť stopercentný
    je lepšie a jasnejšie začať užívať prvý maximálne druhý deň menštruácie-krvácania
    alebo začnite užívať , ale používajte tento mesiac i iný typ ochrany
    s pozdravom

Podobné otázky

  • Užívanie antikoncepcie

    , Autor: Mata1337

    Dobrý deň chcela by som sa spýtať . Prvý mesiac užívam antikoncepciu drovelis a už som pri bielych tabletkách ktoré sprevádza hnedé špinenie . V pondelok 3.7 budem mať poslednú bielu tabletku ale menstruacia stále nikde . Pokiaľ sa náhodou menštruacia nedostaví a budem iba špiniť stále môžem začať užívať nový blister aj keď sa nedostaví menštruacia ? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, bez ohľadu na to, či sa krvácanie zo spádu hormónov dostaví alebo nie, pokračujete podľa plánu v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie. Niekedy sa počas užívania spomínaných bielych placebo tabliet nemusí dostaviť originál krvácanie, ale je prítomné iba špinenie. A niekedy sa nedostaví ani špinenie. Odsledujte si to. Po doužívaní aktuálneho blistra pokračujte v užívaní ďalšieho blistra podľa plánu.

  • Ťažskosť nôh opuchy

    , Autor: Nikiialexii

    Dobrý deň prajem. Moja gynekologička má pred cca 4 mesiacmi doporučila na užívanie Antikoncepcie-vreya,zdôvodnu vytvorenia cýst na vaječníkov. Teraz som akurát začala užívať 4 blajster a pozoroujem,že po dlhších cestách v aute som mala pocit ťažskych nôh (niečo podobne ako svalovica)…. Včera som dlhšie sedela so spustenými nohami a potom ako som sa postavila som opäť cítila tento pocit ba dokonca som si všimla,že moje nohy boli pripuchnutejšie zvlášť jedna bola viac….Po chvíli tento opuch prestal ako som sa presla a uvoľnila si aj topánky…. Doteraz som nepozorovala na sebe takéto problémy a moja otázka je či na to má vplyv HAK? Zvažujem ju vysadiť pretože mám strach aby sa to niak neskomplikovalo.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, určite je potrebné stav odsledovať. Dôležitý je aj príznak bolestivosti nôh. Opuch jednej končatiny môže byť príznakom krvnej zrazeniny, čo patrí medzi vedľajšie a nežiadúce účinky hormonálnej antikoncepcie. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností odporúčam navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vás eventuálne odošle na ďalšie vyšetrenia.

  • Nedostupná antikoncepcia

    , Autor: Anna1234

    Dobrý deň, bola som dnes v lekárni pre antikoncepciu a pani farmaceutka mi povedala, že je momentálne nedostupná ale môžu ju objednať a budem ju mať vo štvrtok. Podľa cyklu by som mala zobrať tabletku v utorok. Chcela by som sa spýtať či bude tento posun v poriadku, alebo to môže narušiť cyklus. Za vašu odpoveď vopred ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak sa jedná o prvé užívanie antikoncepcie a prvú tabletku užijete na 2. - 3. deň menštruácie, nasledujúcich aspoň 7 dní používajte aj doplnkovú formu ochrany (kondóm). Ak už užívate tabletky hormonálnej antikoncepcie dlhšie a začiatok užívania tabliet nového blistra si posuniete o dva dni, je potrebné sa chrániť aj doplnkovo, najlepšie celý cyklus. Do budúcna odporúčam kúpu antikoncepcie s dostatočnou rezervou, nie na poslednú chvíľu.

  • Lindynette 20

    , Autor: Saška2803

    Dobrý deň prajem,chcem sa spýtať ohľadne.Chcela by som počas dovolenky si predĺžiť užívanie antikoncepcie a tým pádom oddialiť menštruáciu.Ale moja otázka znie, dá sa aj tak,že predĺžim cyklus iba o pár dní, prerušim aby menštruácia nastúpila a budem pokračovať ďalej po 7.dňoch?Alebo musím dobrať už celý mesačný blister?Ďakujem za info

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, najvhodnejšie je za daných okolností kontinuálne užívanie dvoch blistrov a po doužívaní druhého blistra si realizujte sedemdňovú pauzu. Nemá zmysel načať nový blister a užiť iba pár tabliet. Zvyšok blistra potom neviete využiť.

  • 2naraz

    , Autor: Kačinka521

    Dobrý deň, čo mám robiť ak som si myslela že som na štvrtkovú tabletku zabudla a tak som užila v piatok dve naraz… no včera som zistila že som nezabudla iba som zobrala štvrtkovu z inaj strany blistra.. takže som užila vo štvrtok jednu a v piatok dve (kedže som si myslela že som zabudla na štvrtkovu) Viete mi povedať či to vadí?? A čo teraz mám pojračovať? V piatok idem na dovolenku a bola by som nerada ak by mi menštruácia prišla počas dovolenky.. volala som gynekologičke ale má dovolenku….
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, užitím dvoch tabliet naraz ste si nepoškodili, nemusíte sa obávať. Pokračujte v pravidelnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie. Záleží od preparátu hormonálnej antikoncepcie, či užívate tabletky v schéme 21+7 dní pauzy, alebo 24+4. V závislosti od toho sa dá nastaviť užívanie antikoncepcie. V prípade, že máte preparát v schéme 21+7, môžete po doužívaní aktuálneho blistra kontinuálne pokračovať v užívaní ďalšieho blistra, s vynechaním sedemdňovej pauzy s tým, že po doužívaní druhého blistra si už sedemdňovú pauzu urobíte. V prípade, že užívate preparát v schéme 24+4, vynechajte posledné 4 placebo tabletky a po doužívaní 24 aktívnych tabliet pokračujte v užívaní druhého blistra, ktorý už ale doužívajte celý. Pri nejasnostiach alebo ťažkostiach kontaktujte Vášho obvodného gynekológa.