Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,275 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • mozne tehotenstvo?

    , Autor: andi662

    Dobry den.

    Uzivam antikoncepciu Aidee uz 7 mesiacov. Antikoncepciu Aidee mi predpisal gynekolog lebo zistil ze mam polycysticke vajecniky. Povedal mi ze tabletku netreba uzivat v presnu hodinu staci ak si ju dam hocikedy cez den. Tabletky uzivam pravidelne kazdy den vzdy ked idem spat. Cize cca o 23:00-23:30 no niekedy sa mi stane ze popri studiu dlho nocujem alebo ma to nenapadne a tabletku si dam az niekedy o 01:00-02:00 je v tom velky problem? .. Pytam sa v zavislosi s tym lebo mame s partnerom pravidelny sex. No napriek uzivanii antikoncepcii sa do mna nikdy "nespravi". No pred dvoma dnami sa nam stala mala nehoda a priatel sa do mna spravil. Viem ze by som mala byt plne chranena ak pravidelne pouzivam antikoncepciu ale prave v tento mesiac sa mi stalo ze prvy tyzden som zabudla zobrat prvu tabletku ktoru som si hned dala na druhy den rano a v noci som vracala. A koncom druheho tyzdna som si znova zabudla dat tabletku a taktiez som si ju dala na druhy den rano. Na pribalovom letaku je pisane ak zabudnem prvy tyzden uzit tabletku mala by som sa 7 dni chranit co som spravila. A ak som nevracala do 3-4 hodin od uziti tabletky tak by sa mala tabletka vstrebat. A ak som zabudla uzit tabletku v 2 tyzdni a dala som si ju hned ako som si spomenula som plne chranena. Aj tak som stale v otazke ci som naozaj plne chranena ked neuzivam tabletky v presnu hodinu a stali sa mi tieto veci kedze na druhy den po styku ked sa do mna priatel spravil som dostala spinenenie ktore prestalo hned v ten den. Menstruaciu mam dostat za 5 dni. Je mozne ze som kvoli mojmu zabudaniu tento mesiac a priatel do mna ejakuoval som mohla otehotniet?

    Vopred dakujem za odpoved a prajem pekny den.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak užívanie kolíše v rozsahu 2-3 hod ako uvádzate chránená ste, nemal by byť dôvod na otehotnenie, ak samozrejme nedošlo k inej chybe,
    s pozdravom

Podobné otázky

  • Zabudnutá tableta

    , Autor: Linjan

    Zdravím. Mám menší problém, zabudla som užiť jednu tabletu HAK. 1.deň užívania nového blistra začal 20.6. (ešte som špinila, +21.6. to isté), 22-23.6. sme mali pohlavný styk bez ochrany a na 7.deň cyklu-26.6. Som zabudla užiť tabletu HAK, ktorú som užila dnes aj s dnešnou, čiže 2.naraz. Bol tento postup správny? Je potrebné sa ďalších 7dní nejako chrániť? Je možné tehotenstvo? HAK užívam pravidelne 5mesiacov a doteraz sa mi nestalo aby som zabudla užiť tabletu.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, postupovali ste správne. Za daných okolností je potrebné sa najbližších minimálne 7 dní chrániť aj doplnkovo (používať kondóm). Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Žiaden menzes

    , Autor: Anonnym

    Dobrý deň, užívam antikoncepciu leverette a momentálne mám 3 deň 7 dňovej pauzy a neprišiel mi menzes. Pozorujem len minimum hnedej krvi v pošve. Test bol dnes ráno zatiaľ negatívny. Je možné tehotenstvo? Styk som mala pred 17 dňami a použili sme aj kondóm.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu pravidelného a správneho užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie ste plne chránená a nemusíte používať kondóm. Je bežné, že sa krvácanie z vysadenia počas pauzy nedostaví vôbec, prípadne môže byť iba vo forme hnedého špinenia. Odsledujte si to. Pokračujte v pravidelnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Možné tehotenstvo?

    , Autor: Janka-0

    Dobrý deň užívam antikoncepciu leverette. 30.6 som mala styk s ejakulaciou do pošvy. Následne 8.7 som dostala krvácanie z vysadenia. 11.7, 13.7 aj 16.7 som mala tiež styk ale už bez ejakulácie do pošvy. Od stredy mám veľmi ťažký žalúdok. Je možné tehotenstvo ak by som otehotnela toho 30.6? Ukázal by to už test po viac ako 3 týždňoch? Test som si robila dnes a bol negatívny.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu pravidelného a správneho používania hormonálnej antikoncepcie môžete mať nechránený pohlavný styk aj s ejakuláciou do pošvy a tehotná nebudete. Príčin žalúdočných ťažkostí môže byť viacero. Tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Odsledujte si to. Pri gynekologických ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Krátka menštruácia

    , Autor: terka317

    Dobrý deň. Beriem antikoncepciu niekoľko mesiacov pravidelne a s maximálnym omeškaním 2 hodiny občas. Moja menštruacia trvala 3-4 dni a tento mesiac je to zrazu len 2 dňové relatívne slabé krvácanie. Je možné tehotenstvo? Ako sa dá chápať takáto zmena?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, počas užívania hormonálnej antikoncepcie je to úplne normálne, niekedy sa krvácanie z vysadenia nemusí dostaviť vôbec. Za predpokladu pravidelného užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie je tehotenstvo nepravdepodobné.

  • Neuzite tablety

    , Autor: Lianaa

    Dobry deň uzivam hak Zlynda.
    V prvom týždni som neuzila 3 tabletu a mala som pohlavný nechránený styk, lenže ani nasledujúce 2 dni som neuzila, pretože lieky som zabudla a bola som odcestovana.
    Je možné tehotenstvo? V užívaní pokračujem, kde som skončila. Vraj pri tejto hak tým, že je gestagenova nie je možné otehotnieť ani keď sa vynechá tableta .. neviem či to niesu mylne info

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tablety sa musia užívať každý deň v rovnakom čase, aby interval medzi dvoma tabletami bol vždy 24 hodín. Ak sa oneskorí užitie tablety, je nutné užite vynechanej tablety hneď, ako si žena spomenie a ďalšiu tabletu užiť v obvyklom čase, aj keď to znamená užitie dvoch tabliet súčasne a ďalších 7 dní jej potrebné používanie dodatočnej metódy antikoncepcie. Čím viac tabliet ste vynechali, tým vyššie je riziko, že sa zníži antikoncepčná účinnosť. Ak ste zabudli užiť tabletu v prvom týždni od začiatku užívania tabliet a mali ste pohlavný styk v týždni pred zabudnutím tablety, musíte si uvedomiť, že existuje riziko tehotenstva.