Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,703 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • antikoncepcia lunytta

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den rada by som sa opytala beriem antikoncepciu lunytta v pondelok som dobrala poslednu tabletku a od utorka som mala mat oddychovy tyzden a teda som mala dostat menstruaciu ktora sa vsak zatial nedostavila po 7dnovom oddychovom tyzdni cize na osmy den mam zacat brat novy balicek antikoncepcie chcela by som sa spytat ako to vlastne teraz mam spravit ked este nemam menstruaciu a buduci tyzden mam zacat jest novy balicek za skoru odpoved dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    pauzua si normálne spravte a nezávisle na tom či dostanete menses , začnite s novým blistrom.
    niekedy pri HAK nemusí byť menses vôbec
    s pozdravom

Podobné otázky

  • Antikoncepcia Lunytta

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, užívam antikoncepciu Lunytta a v prívalovým letáčiku je napísané, že ak užijem tabletku do 12tich hodín od obvyklého času ako som zvyknutá ju užívať, tak som plne chránená. Ak si ju dám teda pol hodinu pred uplynutím 12tich hodín, som stále chránená? Resp. je pravda, že účinnosť je do tých 12tich hodín?
    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, užitie tabletky do 12 hodín od zabudnutia alebo od obvyklého času užitia tabletky by malo zachovať účinnosť hormonálnej antikoncepcie.

  • Antikoncepcia Lunytta

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, užívam antikoncepciu lunytta a v treťom týždni som zabudla užiť 3. poslednú tabletku (v pondelok) tak na ďalší deň (v utorok) som užila dve tabletky naraz. Včera som mala poslednú tabletku a dnes by som mala mať 7 dňový oddych. Chcem sa spýtať ako mám ďalej pokračovať v užívaní pretože v letáčiku sú dve možnosti buď pokračovať cez 7dňový oddych alebo po 7 dňoch ako som bola zvyknutá? A existuje možnosť že by som mohla byť tehotná keď som mala v pondelok pohlavný styk?
    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, je to presne tak, ako sa píše v príbalovom letáku hormonálnej antikoncepcie, ktorú užívate. Zabudnutú tabletku treba užiť čo najskôr, ako si spomeniete. Rozhodnúť sa musíte vy. Možnosť, že ste tehotná za spomínaných okolností tu je, závisí od toho, kedy ste mali užiť tabletku a kedy bol nechránený pohlavný styk. Ak napríklad užívate tabletku o 08:00 hod. ráno a zabudli ste ju užiť a styk bol o 22:00 hod., teda viac ako 12 hodín od obvyklého užitia, účinok antikoncepcie je znížený. Každopádne ak ste vynechali jednu tabletku a zabudnutú užili spolu s plánovanou, nasledujúcich 7 dní sa odporúča doplnková mechanická forma antikoncepcie (kondóm). Do budúcna odporúčam dbanie na pravidelné užívanie a v prípade zabudnutia už spomínaný chránený pohlavný styk. Pri akýchkoľvek nejasnostiach alebo ťažkostiach kontaktujte Vášho obvodného gynekológa.