Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,106 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • zmena antikoncepcie

    , Autor: odbornik6

    Dobrý deň,
    prechádzam z triregolu na lyndinette 20 a lekárka mi povedala, že mám prejsť na novú hak po sedemdňovej prestávke alebo si mám dať mesačnú pauzu. Ktorá alternatíva je podľa vás lepšia?
    Mám 36 rokov a dve deti.
    Ešte som počula, že po lyndinette sa viac priberá ako po inej hak, je to pravda?
    ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    každá antikoncepcia pôsobí na každú ženu rôzne, preto otázka priberania je veľmi individuálna. Myslém si, že je fyziologickejšie pokračovať hneď po 7 dňovej pauze.

Podobné otázky

  • Kvacanie, spinenie pri uzivani HAK

    , Autor: Daniela1

    Dobry den pan doktor, kvoli silnemu menstruacnemu krvacaniu mi lekar predpisal Drovelis. Nikdy pred tym som HAK neuzivala. Je 18 den cyklu a kazdy den je pritomne mierne krvacanie, alebo spinenie. Do kedy sa to da povazovat za normalne, ze si telo zvyka na zmenu hormonov a kedy je uz potrebne navstivit lekara? Kazdy den ma sprevadzaju tiez nevolnosti, pocity na zvracanie, slabost a bolest hlavy. Doktor mi navrhol vydrzat a po ukonceni 28 dni zmenit lieky za Lydely. Moze vyssie spomenute problemy vyriesit zmena antikoncepcie?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, najmä v začiatkoch užívania hormonálnej antikoncepcie sa môže vyskytovať špinenie, či slabé krvácanie prakticky aj počas celého cyklu. U Drovelisu, ale aj u iných preparátov je to pomerne časté. Odsledujte si to. Nevylučujem, a aj to skôr predpokladám, že u Vás bude potrebná zmena preparátu hormonálnej antikoncepcie. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa a v prípade ťažkostí alebo nejasností ho kontaktujte, prípadne navštívte.

  • Zmena antikoncepcie

    , Autor: Petik16

    Dobry den prajem,

    chcela by som sa Vas opytat na Vas nazor ohladne uzivania antikoncepcie Mistra v mojom pripade(33rokov). Niekolko rokov(4r) som uzivala Belaru, ktora mi sadla super, avsak posledne mesiace jej uzivania som krvacala 2x mesacne. Lekar mi ju zmenil na Lunyttu(ze v mojom veku uz treba slabsiu antikoncepciu), ktoru uzivam asi 3roky - som snou spokojna, az na to ze na akne mi moc nepomaha, Belara v tomto smere bola napomocnejsia. Moja nova pani gynekolog.mi preto navrhla Mistru, avsak som pocula ze je ,,silnejsia,,(obsahuje viac hormonov).
    Mate prosim skusenosti od pacientiek 30+ na tuto antikoncepciu, pripadne je v poriadku uzivat ju dlhodobejsie aj v mojom veku?

    Dakujem a prajem prijemny den.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, všetky aktuálne preparáty kombinovanej hormonálnej antikoncepcie sú nízkodávkové, ale aj vrámci týchto nízkodávkových preparátov sú preparáty s ešte nižším obsahom hormónov. Nie je to ani tak o veku, ako o tom, či Vám daný preparát vyhovuje alebo nie. Každej žene vyhovuje viac iný preparát. Niekedy “sadne” hneď prvý nasadený preparát, inokedy je potrebné vystriedať tri-štyri preparáty hormonálnej antikoncepcie. Na akné sa vo všeobecnosti používajú preparáty s vyšším obsahom hormónov, akými je Belara, Aidee, Jeanine, či spomínaná Mistra. Môžete ju vyskúšať.

  • Zmena antikoncepcie

    , Autor: Asdffdsa

    Dobrý deň, od septembra beriem Daylette, teraz marec a máj sa objavilo špinenie od polovice blistra. Dosť mi to prekáža, tak chcem zavolať doktorovi, len sa chcem spýtať, zmení mi hak hned alebo ma ešte nechá nech si to sledujem? Prípadne ak sa rozhodne pre zmenu, musím ísť k nemu osobne alebo mi ju len zmení a predpíše mi inú na elektronický predpis? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, každý preparát hormonálnej antikoncepcie má svoje vedľajšie alebo nežiadúce účinky, medzi ktoré patrí najčastejšie nepravidelné špinenie, ktoré sa môže vyskytovať, najmä v začiatkoch užívania, prakticky aj počas celého cyklu. Ak sa Vám to za celý čas užívania stalo iba dvakrát, odsledujte si to. Pokračujte v pravidelnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie. V prípade, že sa bude stav opakovať, je vhodnejšie navštíviť Vášho obvodného gynekológa, s ktorým stav prekonzultujete a prípadne Vám bude navrhnutá zmena preparátu hormonálnej antikoncepcie. Nie je však zaručené, že špinenie vymizne. Je to individuálne u každej ženy. Niekedy musí žena vystriedať viacero preparátov hormonálnej antikoncepcie, kým sa nájde "ideálny" preparát.

  • Zmena antikoncepcie

    , Autor: Ivana99

    Dobrý deň,
    chcela by som sa spýtať ako prejsť na novú antikoncepciu. Dlhodobo som užívala Cleonitu avšak na trhu je už nedostupná. Z posledného blistra mi chýbajú dobrať 3 aktívne tabletky avšak tie bohužial nemám. Môžem prejsť rovno na Maitalon s tým že by som užila všetkých 21 tabletiek a potom 7 dní pauzu alebo teraz pár dni neužívať nič a počkať do začatia menštruácie?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, skôr by som to riešil priamym užívaním nového preparátu hormonálnej antikoncepcie. Pokyny máte napísané aj v príbalovom letáku.

  • Zmena antikoncepcie

    , Autor: Barborela

    Dobrý deň, lekár mi zmenil dočasne antikoncepciu na čisto gestagenovu kvôli migrénam. Už som bola na neurologii a predbežne mi lekár povedal, že by to mohlo súvisieť s operáciou nosnej prepážky a následnému hromadeniu tekutiny v dutinách. samozrejme idem ešte na mri a uvidí sa,ale ak by to bola práve táto príčina, mohla by som sa potom vrátiť na kombinovanú antikoncepciu? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak nebude neurologická, či iná kontraindikácia k užívaniu kombinovanej hormonálnej antikoncepcie a Vám migrény vadiť nebudú, je možné rozmýšľať o návrate ku kombinovanej hormonálnej antikoncepcie.