Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,259 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Placebo

    , Autor: fabienne

    Dobry den,1 x mam antikoncepciu a chcela by som sa spytat ci aj po uziti zltych tabletiek z blistra som chranena, a akonahle dostanem menstruaciu uzivam tabletky normalne? Za odpoved dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    po začatí užívania antikoncepcie je nutné sa prvých 7 dní chrániť. Následne ste plne chránená aj počas menštruácie aj počas užívania placebo tabliet.

Podobné otázky

  • 2 tabletky naraz

    , Autor: Anonnym

    Dobrý deň, užívam antikoncepciu leverette. Dnes som zobrala 12. tabletku z blistra ale momentálne mám aj hnačky (nie však celý deň). Volala som gynekológovi a ten mi povedal, že ak sa to stane mam užiť náhradnú tabletku a tak som počas 2 týždňov užila 3 náhradné tabletky z ineho blistra. Nepociťujem žiadne problémy a keďže hnačky už prestali tak budem pokračovať v užívaní ako som zvyknutá. Je to problem? Môže mi to rozvádzať cyklus?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, postupovali ste správne. Nie, za predpokladu pravidelného a správneho užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie by sa krvácanie zo spádu hormónov malo dostaviť počas obdobia užívania placebo tabliet. Ak by aj ku špineniu, či krvácaniu nedošlo, pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie podľa plánu. Odsledujte si to. V prípade ťažkostí alebo nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Posunutie menštruačného cyklu

    , Autor: eliska miska

    Dobrý deň. Chcela by som sa opýtať, užívam antikoncepciu Diecyclen, a menštruácia mi vždy vychádza na piatok. Veľmi mi to tak nevyhovuje, preto som chcela vedieť, či sa nedá celý menštruačný cyklus posunúť tak, že vynechám posledné 4 aktivne tablety, začnem jesť placebo tablety, a tým pádom sa mi presunie začiatok menštruačneho cyklu na pondelok, a či by to nijak neovplyvnilo účinnosť antikoncepcie. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, viete si aj uvedeným spôsobom posunúť cyklus. Za predpokladu pravidelného a správneho užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie bude jej účinok zachovaný.

  • Nevynechanie HAK

    , Autor: juuliaa

    Dobrý deň, užívam antikoncepciu KarlHleight už piatym rokom, avšak stala sa mi prvýkrát taká vec, že v sobotu som mala antikoncepciu prestať brať, pretože sa mi začínalo 7 dňové okno, kedy som mala mať menštruáciu. Avšak antikoncepciu som brala naďalej až do pondelka, pretože som zabudla, že od soboty som mala mať už 7 dňové okno. Zvyčajne som ju brávala do piatku a následne som dostala menštruáciu v pondelok. Keď som si to uvedomila, prestala som pokračovať v braní HAK a myslela som si, že sa mi tým cyklus o trochu posunie. Je piatok 12.4 a stále som menštruáciu nedostala, čo mi odporúčate v takomto prípade robiť?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, celkom nerozumiem. Spomínaný preparát hormonálnej antikoncepcie obsahuje v jednom blistri 21 žltých tabliet obsahujúcich malé množstvo dvoch hormónov a 7 bielych tabliet, ktoré neobsahujú žiadne hormóny - placebo tablety. Teda blister obsahuje 28 tabliet. Tabletky sa užívajú kontinuálne 28 dní za sebou a následne sa pokračujte v užívaní tabliet ďalšieho, nového blistra tabliet hormonálnej antikoncepcie. V tomto prípade pri tomto preparáte neplatí schéma 21 dní užívania a 7 dní pauzy, tabletky sa užívajú kontinuálne. Keďže neviem, ako ste tabletky užívali a či ste užili dve placebo tabletky a potom prestali s užívaním, neviem sa Vám takto bližšie vyjadriť. Ak navyše užité tabletky boli naozaj biele placebo tabletky, neovplyvní to cyklus. Nerozumiem však, prečo neužívate tabletky KarHleight kontinuálne, ako sa má a ako to máte aj popísané v príbalovom letáku. Pri nejasnostiach kontaktujte Vášho obvodného gynekológa.

  • Krvácanie

    , Autor: Danka02

    Dobrý deň, užívam antikoncepciu leverette ale tento mesiac som užívala aj ATB rovamycine. Včera som mala dostať menštruáciu ale neprišla. Mam len veľmi slabé hnedé špinenie na papieri. Styk som tento cyklus nemala. A test je dnes ráno negatívny. Je to normálne? Budem chránená antikoncepciou od noveho blistra aj napriek tomu, že nemám krvácanie?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Rovamycine nepatrí medzi antibiotiká, ktoré spôsobujú možné zníženie účinku hormonálnej antikoncepcie, takže ste chránená a nie je potrebné sa chrániť aj doplnkovo. Nie je ničím výnimočným, že sa nedostaví krvácanie zo spádu hormónov počas užívania placebo tabliet. Vplyv na to môže mať aj ochorenie, pre ktoré ste antibiotiká užívali. Odsledujte si to. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie, aj v prípade, že by sa krvácanie nedostavilo.

  • Oddialenie a špinenie

    , Autor: Nnn

    Dobrý deň, beriem HAK karleight.. Minulý mesiac som si kvôli dovolenke posúvala menštruáciu čiže som brala dva blistre po sebe ďalší blister som dobráka normálne menstruacia prišla začala som potom brať nový blister po dobráti placebo tabletiek. Dneska som si dala druhu tabletku z nového blistra a stále mám trosku špinenie môže to byt?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, špinenie sa môže vyskytovať aj pri pravidlenom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie. Tým, že ste si spájali dva blistre, môže sa vyskytovať aj špinenie. Odsledujte si to. Pokračujte v pravidlenom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.