Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,688 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Vplyv na antikoncepciu

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den,
    mala by som na Vas otazku ohladom pripravkov na zvacsenie poprsia a vplyv na hak. Uzivam hak maitalon, a po prvom dietati a kojeni som na spevnenie poprsia uzivala pripravok stimulen a dekolen a velmi mi to pomohlo co sa tyka pevnosti ale predtym som neuzivala hak. Teraz som po druhom porode a po dlhom kojeni by som chcela tiez uzivat spominane pripravky ale mam stach ci nemozu znizit ucinok hak. Obsahuju saw palmetto a citala som, ze môže ovplyvňovať odozvu tela na pohlavné hormóny estrogén a testosterón. Myslite, ze dane vyrobky by mohli znizit ucinok hak?
    Tretie tehotenstvo pre nas neprichadza teraz do uvahy takze je to pre mna velmi dolezite.
    dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    nedá sa k tomu zaujať jednoznačný postoj, neboli na to dostatočné štúdie no vplyv na antikoncepčný účinok nepredpokladám.

Podobné otázky

  • tri-regol a vitex jahňací

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcela by som sa spýtať či tento doplnok má nejaký vplyv na antikoncepciu?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, aj keď je Vitex jahňací voľnopredajný doplnok výživy, nekombinoval by som ho s hormonálnou antikoncepciou. Rovnako tak ani preparáty s obsahom niektorých byliniek by som s hormonálnou antikoncepciou nekombinoval. Nepoznám však žiadne bližšie dôvody, pre ktoré uvažujete o užívaní Vitexu, keď užívate hormonálnu antikoncepciu, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Antikoncepcia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den chcem sa spytat ci by mohla mat masticha active vplyv na antikoncepciu Sunya
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, spomínaný výživový doplnok by nemal mať vplyv na účinok hormonálnej antikoncepcie. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Antikoncepcia a antibiotiká

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Mám momentálne problém so zubami a moja zubárka mi predpísala antibiotiká AMOKSIKLAV 625mg, ktoré beriem každých 8hodín. Môžu mať tieto antibiotiká znižujúci vplyv na antikoncepciu? Konkrétne beriem BELARU a som v polovičke blistra. Antibiotiká budem brať 7dní. Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Amoksiklav síce môže mierne znižovať účinok antikoncepcie tým, že nabudí pečeň k vyšším výkonom a dochádza k rýchlejšiemu odbúraniu účinnej látky antikoncepcie, ale Belara obsahuje vyššie hladiny hormónov, takže oslabenie je malé. Ak ste užívali tabletky hormonálnej antikoncepcie pravidelne a od prvého dňa menštruácie, tehotná by ste nemali byť. Ak chcete mať do budúcna na 100% istotu, chráňte sa počas užívania antibiotík ako aj prvých 7 dní nového balenia aj doplnkovo (kondóm).

  • Účinnosť HAK

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Chcela by som sa opýtať, či môže mať cesnak nejaký vplyv na účinnosť antikoncepcie. Konkrétne beriem Belaru a v príbalovom letáku nieje nič také spomenuté, avšak na internete som sa dočítala, že cesnak je prírodné antibiotikum a tým pádom znižuje aj účinnosť HAK, takže neviem čo je na tom pravdy. Cesnak jem každý večer jeden strúčik, a to zo zdravotných dôvodov a HAK taktiež večer okolo 9tej.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, konzumácia cesnaku v primeranom množstve nemá na účinok hormonálnej antikoncepcie vplyv. Nevylučujem, že pri nadmernej konzumácii cesnaku by mohli byť spôsobené tráviace ťažkosti a tým spôsobený vplyv na antikoncepciu.

  • Antikoncepcia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, že či Paralen Grip horúci nápoj má nejaký vplyv na antikoncepciu Belara. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, paracetamol (paralen) sa odbúrava v pečeni, závisí na dávke, aby znížil účinok antikoncepcie. Pri jednorázovom užití Paralen Gripu sa nemusíte obávať. Počas užívania hormonálnej antikoncepcie by som ho ale často neužíval.