Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,312 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Cerazette

    , Autor: nikoletta

    Dobry den.Chcela by som vediet či je horm.antikoncepcia Cerazette spolahliva proti otehotneniu i ked obsahuje iba jeden hormon.Dojčím takže inu nemožem brat.Dalšie dieťa už nechceme.Užívam ju pravidelne kazdy den v rovnakom case.Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    jednozložková antikoncepcia je rovnako bezpečná ako antikoncepcia, ktorá okrem gestagénu obsahuje aj estrogén.

Podobné otázky

  • Cerazette

    , Autor: Michi1992

    Dobrý deň, som 6mesiacov po pôrode, popri dojčení som užívala jednozložkovú antikoncepciu cerazette. Syn sa sám odstavil od kojenia. Je možné pokračujúce užívanie cerazette bez prestávok, aj keď už nedojčím? Alebo prípadne na akú HAK a ako prejsť? Ďakujem vopred za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, čisto teoreticky môžete pokračovať aj v jednozložkovej hormonálnej antikoncepcii, aj keď účinnejšia a istejšia by bola štandardná kombinovaná hormonálna antikoncepcia. Preparátov kombinovanej hormonálnej antikoncepcie je na trhu veľmi veľa. Každej žene "sadne" iný preparát. Tiež je rozdiel v schéme užívania, či sa jedná o schému 21+7 dní pauzy, alebo 24+4, keďže každá žena preferuje inú schému. Viacero preparátov je však veľmi podobných, či obdobných, rozdiel je iba vo výrobcovi a cene. Najvhodnejšie je sa poradiť a prekonzultovať to s Vašim obvodným gynekológom.

  • Cerazette

    , Autor: michaela-10

    Dobrý deň,

    dojčím, tak mi gynekológ predpísal antikoncepciu Cerazette, lenže mi kázal s jej užívaním začať hneď ako si lieky vyberiem v lekárni, nečakať na menštruáciu. V pribaľovom letáku je napísané, že sa majú začať užívať až v prvý deň menštruácie. Tak by som sa chcela spýtať aké je správne užívanie tohto druhu antikoncepcie, či sa riadiť lekárom alebo pribaľovým letákom? A či táto antikoncepcia nemá nejaký vplyv na mlieko a na vývin dieťaťa?

    Za odpoveď vopred ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, záleží od viacerých okolností, ak ste po pôrode do 28 dní alebo menštruáciu ste ešte nemali, môžete začať s užívaním aj hneď, najbližší týždeň však treba ešte užívať aj doplnkovú antikoncepciu (kondóm). Druhou možnosťou, popisovanou aj v príbalovom letáku, je vyčkanie na menštruáciu. Cerazette nemá vplyv na tvorbu alebo kvalitu materského mlieka. Avšak malé množstvo liečiva z Cerazette prechádza do materského mlieka. Zdravie detí dojčených počas 7 mesiacov, ktorých matky užívali Cerazette, sa sledovalo v štúdií až do veku 2,5 roka života. Nepozorovali sa žiadne účinky na rast a vývoj detí.

  • Zmena HAK

    , Autor: niki-4

    Dobry den som rok po porode takmer cely cas som brala Cerazette a vobec som pri nej nemala menzes iba raz na zaciatku ked som ju zacala brat.Asi pred mesiacom a pol som si zabudla dat tabletku tak som pre istotu uzila escapelle do cca 30 hodin.Lekar mi potom zmenil HAK na softine(nerobil ziadne vysetrenie iba mi predpisal inu)teraz mam prvu 7 dnovu prestavku menzes som dostala 4 den po vysadeni ale trval iba dva dni. je to v poriadku?Tehotensky test bol negativny asi mesiac po styku.Mozem byt tehotna aj napriet negativnemu testu ?
    DAKUJEM

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, krvácanie z vysadenia počas pauzy môže trvať len 2 dni, je to v poriadku. Ak ste užili Escapelle správne a krvácanie z vysadenia sa u Vás dostavilo, nemyslím si, že ste tehotná. Pri akýchkoľvek nejasnostiach alebo ťažkostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Zabudnutá tabletka

    , Autor: miko79

    Dobrý deň prosím Vás beriem Cerazette večer o pol deviatej, 21. tabletku som zabudla zobrať, zobrala som ju o šiestej ráno, ale mdzi tým sme mali pohlavný styk, môžem byť tehotná? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste sa oneskorili v užití tablety o menej ako 12 hodín, spoľahlivosť Cerazette pretrváva. Ďalšie tablety užite vo zvyčajnom čase.
    Do budúcna sa zabudnutiu užitia tablety hormonálnej antikoncepcie vyhnite. Pri akýchkoľvek nejasnostiach a ťažkostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • zmena antikoncepcie

    , Autor: odbornik6

    Dobry deň: chcem poprosiť o radu, zmenila som antikoncepciu z cerazette na karhleight. začala som ju uživať hned v prvý deň menštruácie, už ju uživam 28 dní a stále mám menštruáciu, je to normálne alebo ju mám vysadiť? môže to byť spôsobené tým, že som prešla hneť na karhleight, čiže nemala som mesačnú prestavku?ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    zmena by nemala vadiť,len nechápem prečo užívate už 28.deň,
    treba si urobiť klasickú mesačnú prestávku a pokračujte zas po siedmych dňoch.
    Dop. vám prečítať si príblaový leták
    S pozdravom