Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,423 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • tabletka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry vecer chcem sa spytat ak som zabudla zobrat tabletku v stredu vecer a zobrala som ju vo stvrtok pred obedom, potom stvrtok vecer dalsiu. Som aj takto chranena alebo nie?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    ak ste vynechanú tabletku užili do 12 hodín tak ste chraná počas nasledujúcich dní normálne.

Podobné otázky

  • Rozpustená tableta

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer, mám jednu otázku prosím.
    Užila som hneď prvú tabletku po skočení menštruácie (7 dňovej pauzy), a teda bola to užitá prvá aktívna tableta z blistra v 1.týždni.

    Užila som ju načas a nemala som ani žiadne tráviace ťažkosti. Avšak užila som ju bez vody, iba som ju prehltla. V ústach som cítila, že kým som ju prehltla tak sa trošku rozpustila. Zapila som to potom pre istotu čistou vodou. Je možné že sa týmto rozpustením v ústach nejako znížil účinok?

    Mám to radšej brať napr. ako situáciu keď sa tableta neužije vôbec v 1.týždni, a teda sa teraz najbližších 7 dní chrániť kondómom? Pýtam sa pre istotu, nakoľko som náhradnú tabletu neužila.

    Bude tých 7 dní dodatočná ochrana stačiť? Alebo koľko dní odporúčate sa chrániť aj doplnkovo aby bola znovu zachovaná 100%tná ochrana iba tabletkami? Ďakujem Vám

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak by sa aj časť tabletky hormonálnej antikoncepcie rozpustila v ústach, vstrebala sa cievami sliznice dutiny ústnej. Nemyslím si, že je potrebné sa chrániť doplnkovo, ak si však chcete byť úplne istá a budete kľudnejšia, doplnkovou ochranou (kondómom) v priebehu nasledujúcich pár dní nič nepokazíte. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Antikoncepcia a PMS

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, viem že možno blbá otázka, no dávala som si antikoncepciu a zrovna som nemala po ruke vodu a v ústach sa mi asi trištvrte tabletky rozpustilo dokedy som ju prehltla, nezníži sa nejako účinok antikoncepcie? A ešte by som sa chcela spýtať, môžem mať aj počas užívania antikoncepcie PMS? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tabletka hormonálnej antikoncepcie s vstrebáva v črevách, kde je cez sliznicu - stenu čreva vstrebaná do krvného obehu. V dutine ústnej je tiež sliznica a pod jazykom cievy, cez ktoré sa liečivo dostáva hneď do krvného obehu, takže účinok hormonálnej antikoncepcie by mal byť zachovaná. Ak si chcete byť istá, užite náhradnú tabletku hormonálnej antikoncepcie a pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie. Počas užívania hormonálnej antikoncepcie je ovulácia blokovaná, rovnako tak je potláčaný rast sliznice dutiny maternice, takže prejavy PMS by sa nemali vyskytovať vôbec.

  • Zmena antikoncepcie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    užívam antikoncepciu Mistra už skoro rok a pol, teraz by som potrebovala zmenu, nakoľko sa mi začalo pravidelne vyskytovať špinenie pred cyklom ešte počas tabliet (16.-17. tabletka). Dnes je posledný deň pauzy. Je možné začať užívať balenie novej antikoncepcie (zajtra mi doktorka predpíše e-recept) už zajtra, čo by bol prvý deň užívania tabliet? Ďakujem veľmi pekne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, je to možné a aj najlepšia možnosť. Za daných okolností budete aj naďalej chránená, takže sa nemusíte chrániť doplnkovo. Pokračujte v pravidlenom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie podľa odporúčaní.

  • zabudnuta tabletka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, uz vyse 6 rokov uzivam HAK Aidee priblizne o 18tej. Cca 2-3 roky beriem 2 blistre po sebe nakolko mi to tak viac vyhovuje. Vcera (2.8) som si zabudla vziat tabletku a vsimla som si to az dnes vecer ked som si isla davat sobotnajsiu tak som vzala obidve naraz.
    Momentálne som vlastne v 5.tyzdni brania HAK (resp. 2 tyzden z druheho blistra) a moja otazka znie, ci je na mieste sa chranit aj kondomom pre istotu dalsich 7 dni? 7 dnovu prestavku mam mat v tyzdni od 12.8.
    Dakujem pekne za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, vzhľadom k okolnostiam je určite vhodnejšie sa chrániť aj doplnkovo, teda používať aj kondóm najbližších 7 dní. Pokračujte v pravidlenom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Stratená tabletka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    užívam antikoncepciu Katya tri mesiace. Dnes som mala dobrať poslednú tabletku z blistra a od zajtra som mala mať 7-dňový interval bez tabletiek, avšak ráno, keď som si tabletku išla zobrať, mi vypadla na zem a nenašla som ju. Ako mám prosím postupovať, aby som bola aj naďalej ochránená pred otehotnením?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste dnes už tabletku hormonálnej antikoncepcie neužili, dnes si rátajte ako prvý deň sedemdňovej pauzy a následne začnite s užívaním tabliet hormonálnej antikoncepcie z nového blistra. Cyklus sa Vám tak síce posunie o deň, ale budete aj naďalej chránená. Určite si nepredlžujte sedemdňovú pauzu!