Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
16,001 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • účinnosť HAK

    , Autor: stale-usmiata

    Dobrý deň, chcem sa len uistiť, že nie je možné, aby som otehotnela. V stredu ráno som mala pohlavný styk. Včera večer (štvrtok) som zabudla užiť antikoncepciu (7. tabletku v blistri). Užila som ju až dnes ráno - po 9. hodinách. V príbalovom letáku sa píše, že ak sa užije do 12. hodín, účinok sa nemení. Napriek tomu mám pochybnosti, lebo jednak je to 1. týždeň od začiatku užívania tohto balenia a 1 hodina oneskorenie a 12 je rozdiel. Tak sa chcem spýtať, či je možné otehotnieť. Antikoncepciu užívam už skoro rok a nikdy predtým sa mi to nestalo, vždy ju užívam takmer na minútu presne. Veľmi pekne ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    tak ako je v príbalovom letáku uvedené, ak ju užijete do 12 hodín, je to v poriadku.

Podobné otázky

  • Spinenie

    , Autor: Velkamiska

    Dobrý deň. Pán doktor, po dvoch rokoch som si dala znova predpísať hak Daylette, predtým som s ňou nemala žiadne problémy. Užívam ju prvý mesiac a som pri 13tabletke, po skončení menštruácie mám stále špinenie, je znížená účinnosť hak? Užívam piaty deň ascorutin 3x1 tabl
    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, za predpokladu pravidelného a správneho užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie ste plne chránená. Najmä v začiatkoch užívania hormonálnej antikoncepcie sa špinenie, či krvácanie môže vyskytovať aj prakticky počas celého cyklu. Odsledujte si to. Pokračujte v pravidelnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Liek a účinnosť

    , Autor: Aňa123

    Dobrý deň, ja by som sa chcela opýtať či liek na doplnenie železa Maltofer ovplyvňuje účinnosť HAK.. užívam Dienorette.. ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, nie, nemá vplyv na účinok hormonálnej antikoncepcie.

  • Lieky a HAK

    , Autor: Marrimay

    Dobrý deň,
    chcela by som sa opýtať či Imobium forte nejak ovplyvňuje antikoncepciu? Počas stresu mávam často hnačky. (Viem, že hnačky znižujú účinnosť HAK, ale používam aj inú ochranu). Chcem len vedieť či to nejak nespomaľuje vstrebávanie tablety HAK alebo veci podobné a tým pádom by mi to nejak zmenilo cyklus alebo by som mala počas menštruácie znova bolesti. Ďakujem pekne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, každý liek, ktorý sa používa na trávenie, či hnačky, môže mať celkovo vplyv na spomalenie vstrebávania v črevách, takže môže dôjsť k spomaleniu vstrebávania tablety hormonálnej antikoncepcie, čo by mohlo mať vplyv na jej účinok. Tabletka hormonálnej antikoncepcie pôsobí minimálne 24 hodín. Za predpokladu, že Vás v čase užitia tabletky hormonálnej antikoncepcie nebude preháňať a nebudete nútená užiť lieky proti hnačke, bude účinok hormonálnej antikoncepcie zachovaný a nie je nutné užívať doplnkovú formu antikoncepcie.

  • Buscopan a mätový čaj

    , Autor: Matikk

    Dobrý deň. Dnes po raňajkách som dostala silné kŕče žalúdka, užila som Buscopan okolo 9 hod. Mierne bolesti stále trvajú, idem si spraviť mätový čaj z domácej sušenej mäty. Ak by som ešte mala kŕče, môžem užiť ešte buscopan? Ak o 14:00 mám užiť HAK Leverette, dnes 15.tabletu z blistra.
    Môže poctivý mätový čaj alebo Buscopan znížiť vstrebávanie a účinnosť HAK?
    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, Buscopan sa môže užiť v dávke 1 - 2 tabletky 3 - 5 krát denne. Ak si dáte raz za čas luhovaný mätový čaj, účinok hormonálnej antikoncepcie by sa nemal znížiť. Časté pitie sypaného mätového čaju však neodporúčam. Antikoncepciu nezapíjajte bylinkovými čajmi. Odsledujte si to. V prípade hnačky alebo zvracania postupujte podľa návodu v príbalovom letáku hormonálnej antikoncepcie.

  • HAK Karhla a ATB Ospexin

    , Autor: Mon_A

    Dobrý deň, pán doktor.
    Brala som ATB Ospexin 1000mg v dávke 3tab./deň v 8hod.intervaloch kvôli recidíve zápalu močových ciest.
    Tieto ATB som užívala v čase 6.-17.11. (tri krabičky).
    Užívam HAK KarHla, pričom som poslednú tabletku cyklu užila 3.11., nasledovala 7dňová pauza (menštruácia 7.-11.11.), ďalší blister som začala užívať 11.11.2021. Je možné, že tieto ATB znižujú účinnosť HAK, ak išlo o takúto vyššiu dávku?
    10 dní som užívala aj probiotiká 1tab./deň a Urinal Akut Forte (tiež 1 tab./deň).
    Je potrebné doplniť HAK aj inou formou?
    Ak áno, ako dlho?
    Vopred ďakujem za informácie a želám pekný deň.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, spomínané antibiotiká neznižujú účinok antikoncepcie, preto pri pravidelnom užívaní by mal byť antikoncepčný účinok zachovaný. Samozrejme, ak budete kľudnejšia, môžete nasledujúcich 7 dní používať aj doplnkovú formu antikoncepcie (kondóm).