Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,440 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Hak

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den, chcela by som sa spytat, uz rok aj pol beriem hak vreya, vždy som ju brala poctivo a niikdy som nevyynechala a nikdy som si nepravila ani na mesiac pauzu, teraz som brala 2 mesiace ppo ssebe hak a malasom normálne menstruaciu a ppotom som hak na mesiac vysadila, eraz mi neprisla menstruacia, ale ja som si ista ze ttehotna byt nemozem kedze somstyk nemala, mozem zacat brat hak aj bez toho aby mi prisla menstruacia??? v letaku to tak je pisane ak vynecha raz tajk mampokracovat a brat hak dalej.... Dakujem zza rychlu odpoved Jessica

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    určite nezačínajte s užívaním antikoncepcie mimo menštruáciu. Počkajte na krvácanie a potom začnite s užívaním. A menštruácia nepríde vyhľadajte lekára.

Podobné otázky

  • Pokračovanie v braní HAK

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    Chcela by som sa spýtať ohľadne pokračovanie v braní antikoncepcie. Nebola som si istá či som si dala tabletku alebo nie tak som si zobrala v jeden večer ešte ďalšiu. T.j. neviem či som si dala ten večer 1 alebo 2 tabletky. Tú ďalšiu tabletku som si dala z rezervného blistru. Mojou otázkou je či si môžem dokončiť ten môj pôvodný blister t.j. že by za zvyčajných okolností moja posledná tabletka mala byť vo štvrtok alebo má byť o jeden kratšia? resp. kedy si mám dať ďalšiu tabletku po skončení pauzy?
    Užívam HAK Belaru

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, to, či ste užili jednu alebo dve tabletky v jeden večer nevadí. Dôležité je, že ste užili aspoň jednu tabletku a tak ste aj naďalej chránená. Ak ste si druhú tabletku dali z náhradného blistra, nemusíte nič meniť v užívaní a môžete pokračovať v užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie podľa plánu, teda môžete normálne dokončiť blister. Po doužívaní blistra si realizujte sedemdňovú pauzu a následne začnete s užívaním tabliet ďalšieho blistra hormonálnej antikoncepcie. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Vitamíny a HAK

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, ide teraz chladné obdobie a chcela by som sa spýtať, ako to je s užívaním vitamínov a HAK Maitalon. Môžem užívať vit. C, D, Zinok? Neznizuje to ucinok antikoncepcie? Pripadne s akým odstupom od seba? Antikoncepciu užívam vždy o 10:00.
    Vdaka za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemusíte sa obávať, spomínané vitamíny nemajú vplyv na účinok hormonálnej antikoncepcie. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • vypadávanie vlasov

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, beriem hak belaru už 3 roky, vždy som mala menzes pravidelný a vždy mi začal po vysadení v nedeľu ani raz inak za tie 3 roky,teraz posledné dva mesiace mi začína až v pondelok a všimla som si nadmerného vypadávania vlasov..môže to byť vedľajší účinok pri dlhodobom braní?Čo by ste mi poradili

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, môže sa jednať o začínajúci prejav vedľajších, či nežiadúcich účinkov hormonálnej antikoncepcie. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní alebo zhoršovaní ťažkostí bude vhodné pouvažovať o zmene preparátu hormonálnej antikoncepcie. Prekonzultujte to s Vašim obvodným gynekológom.

  • Mykóza

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pán doktor,

    Beriem HAK Diecyclen kontinualne, dostala som krvacanie mimo cyklu a do toho aj mykozu. Tie sa mi opakuju dost casto. Poradite mi prosim nieco, co na mykozu? Je to velmi neprijemna kombinacia a docitala som sa, ze teda lokalne tabletky Canesten sa teraz davat nemozu. Moja gynekologicka mi nezdviha uz 2.den :( dakujem pan doktor

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, počas krvácania je vaginálna liečba úplne zbytočná. Po skončení špinenia si môžete realizovať vaginálny výplach Cloginom alebo Rosalginom a následne si aplikujte vaginálne probiotiká po dobu aspoň 10 dní, najlepšie večer pred spaním. Čo sa týka užívania hormonálnej antikoncepcie, je normálne, že ak budete tabletky hormonálnej antikoncepcie užívať kontinuálne a nerealizujete si 7 dňovú pauzu po doužívaní blistra, krvácanie, či špinenie sa dostaví. je vhodnejšie užívať tabletky hormonálnej antikoncepcie Diecyclen podľa odporúčaní, 21 dní a následne si realizovať 7 dňovú pauzu.

  • Riedka stolica

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, prosím vás už pár týždňov mávam väčšinou ráno redšiu stolicu, pravdepodobne aj zo stresu..nie je to vodové ale skrátka ani pevné. Môže to znižovať účinok antikoncepcie? Antikoncepciu si dávam večer o 17tej a takáto stolica nastáva vždy až ráno. Niekedy jednorázovo aj 2-3 hodiny po užití HAK, ale nie je stále dokola, ako keby som mala tráviace ťažkosti.
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak sa nejedná o opakované preháňanie, redšia stolica nemá vplyv na účinok hormonálnej antikoncepcie, najmä ak k nej nedôjde opakovane a do pár hodín od užitia tabletky hormonálnej antikoncepcie.