Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,416 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • ekzem

    , Autor: odbornik6

    Dobrý deň,
    užívam HA Maitalon, druhý blister. Približne pred dvoma týždňami sa mi objavila ekzémová škvrna na tele. Za posledné tri dni som sa už vysypala celá. Poprosila by som o radu, či mám doužívať blister alebo hneď prestať. Bola som u kožnej lekárky, ktorá ma chcela objednať o mesiac. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    je veľmi málo pravdepodobné, že by daný stav spôsobovala antikoncepcia. Alergia/kožná reakcia na HA je pomerne zriedkavá, navyše užívate antikoncepciu už druhý mesiac takže pravdepodobne "ekzém" vyvolalo niečo iné. Ak to kožná lekárka neuzavrela ako alergickú reakciu ale ako ekzém nie je dôvod na vysadenie HA. Ak však máte pocit, že to s HA priamo súvisí, vysaďte ju hneď.

Podobné otázky

  • Ekzém a HAK

    , Autor: Nika24

    Dobrý deň,

    chcem sa opýtať či môže byť súvis medzi vysadením HAK a ekzémom? Po vysadení sa mi začali v období menzesu robiť ekzémy po skončení menzesu zase miznú. Môže to byť aj hormonálna príčina? Na konżnom a alergológii som bola ale príčinu nezistili. Ďakujem pekne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, môže sa jednať o hormonálny príčinu. Je však rozdiel, či sa jedná o ekzém alebo akné. Niektoré preparáty hormonálnej antikoncepcie sa užívajú vyslovene za účelom úpravy kožného nálezu pri akné. Na ekzémy sa tiež používajú aj hormonálne kortikoidné preparáty.

  • Zmena hak

    , Autor: miack

    Dobry deň.
    Chcem sa opytat, momentalne mam zavedenu mirenu (novemner 2020) a vobec nie som spokojna - neustale slaby menzes cca 14 dni, potom nasleduje spinenie cca 10 dni, 2-3dni klud a potom znova ten isty kolobeh, depresia, zmena nalad, bolesti v podbrusku a aj v spodnej casti chrbtice, zapach akoby zeleza pocas menzesu potom je to skor zapach zapalu - mykozi pocas spinenia, pribrala som 10 kil, akne, ekzem na dlaniach (mala som par rokov pokoj s ekzemom a ako mam mirenu sa mi zas objavil), a meviem ci ma mirena vplyv aj na vyprazdnovanoe, ale od kedy ju mam, mam velky problem so zapchou,... No mam toho dost a som rozhodnuta dat mirenu von.
    Ale chcem sa spytat - Uvazovat nad inym telieskom ktore je menej hormomalne napr. Jaydess, alebo radsej tabletkova forma hak?
    Ako 18r som brala hak Chloe a vsetko bolo fajn. Aku kolkvek inu hak v tabletkach som nezniesla - Vyraba sa este hak Chloe?
    Mam 32 rokov a 3 deti (ktore boli planovane), nechcem si dat podviazat vajecniky (pre napor rodica), mozno neskor este budeme s manzelom chciet babo.

    Velmi pekne vopred dakujem za odpoved a rady.
    M.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak sa u Vás prejavujú spomínané vedľajšie a nežiadúce účinky, je na mieste uvažovať o vybratí vnútromaternicového telieska. Áno, Jaydess je nízkohormonálne vnútromaternicové teliesko, dá sa uvažovať aj o nej. Na trhu je aj viacero nehormonálnych vnútromaternicových teliesok, s obsahom medi, ak nemáte alergiu na kovy, dá sa uvažovať aj o takejto forme antikoncepcie. Čo sa týka preparátov hormonálnej antikoncepcie, na trhu je veľa preparátov, od nízko- až po vysokodávkoých preparátov. Pokiaľ viem, dostupná náhrada Chloe na našom trhu je Vreya. Možností je teda viacero, odporúčam kontaktovať Vášho obvodného gynekológa, ktorý určí ďalší postup.