Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand

Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
403 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Katarína Legrand, alias OkiDoki, pediatrička  a mama dvoch dcér. Je autorkou úspešnej knihy Pediatra pre zvedavých rodičov.   

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
  • Choroba

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,syn mal v piatok večer teplotu 39,5. Po podaní paralelný mu klesla,ale v noci stúpla,tak sme mu dali nurofen. Ráno mal 38,0. Cez deň potom nemal teplotu,až večer 38,5. Po podaní lieku teplota klesla a v noci už teplotu nemal. V nedeľu cez deň teplotu nemal až večer 38,0.Dnes ráno vstal bez teploty. Cez deň sa hrá akoby mu nič nebolo,až na nádchu,ktorú má od štvrtka. Sople mu idú celý čas priesvitné. Vysmrkat nos vie,avšak smrka len doobedu potom už nechce. Kvapky do nosa do neho nedostanem,keď mu ich náhodou dám vždy sa tak rozplače že aj tak mu vytečú. Na noc mu dávam naspiro náplaste pre lepšie dýchanie.Kašle veľmi zriedkavo.Syn má 3 roky,od teploty mu dávam čapíky. Mali by sme ísť k lekárke či si myslíte že stačí domáca liečba?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Katarína Legrant

    Dobrý deň! Určite treba kontaktovať Vášho ošetrujúceho lekára. Každý lekár má svoj postup, ja by som Vás asi zavolala na CRP. Avšak sú lekári, ktorí to vnímajú inak. Navyše Váš lekár Vás už trochu pozná, tak si vie lepšie zhodnotiť, kedy je vyšetrenie potrebné a, kedy ešte môže vyčkať. Dôležité sú tekutiny, oddych a správna liečba horúčky. S pozdravom doki Katka

Podobné otázky

  • Genetické vyšetrenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pani doktorka, môj synček sa narodil s cievnou malformáciou na nožičke. Absolvovali sme celú radu vyšetrení (Doppler ciev, očné pozadie, srdiečko, dermatológia) a teraz nás pani doktorka odoslala na genetické vyšetrenie. Živo sa zaujímam o synčekov zdravotný stav, zakaždým si naštudujem dostupné info, ale v tomto prípade vôbec netuším, o čo ide. Máme si priniesť zdravotnú dokumentáciu a rodinnú anamnézu. Prosím, mohli by ste mi priblížiť prínosy tohto vyšetrenia - čo sa zisťuje, kam nás to posunie? Ďakujem veľmi pekne. K.S.

    Odpovedá: MUDr. Katarína Legrant

    Prajem pekný deň! Genetické vyšetrenie je v princípe jedno z najpodrobnejších vyšetrení. Čiže všetka dokumentácia je dôležitá a hlavne Vaše informácie o dedičných chorobách, či celkovo chorobách v rodine. Čo sa týka dieťatka, lekár-genetik dieťa prezrie od hlavy po päty a na základe nálezu a anamnézy zhodnotí, aké genetické vyšetrenia zvolí. Niektoré trvajú pár týždňov, niektoré pár mesiacov - kým je dostupný výsledok. Študovať nemusíte nič, všetko sa dozviete na vyšetrení. Kam Vás to posunie - možno sa zistí, ako vznikla tá cievna malformácia alebo s akým základným ochorením súvisí - následne budete sledovaní u potrebného špecialistu. A možno sa ani nič nezistí. Vypočujte si kľudne tento podcast o lekárskej genetike, možno Vám to trošku dodá obraz o vyšetrení, ktoré Vás čaká :)
    https://open.spotify.com/episode/3lRNL4PqdvmFw0DWmn1CNw?go=1&sp_cid=bf6bb5709ec75ce033de9a334dad2505&utm_source=embed_player_p&utm_medium=desktop&nd=1&dlsi=274d0bcb32564fe5
    S pozdravom doki Katka