Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand

Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
412 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Katarína Legrand, alias OkiDoki, pediatrička  a mama dvoch dcér. Je autorkou úspešnej knihy Pediatra pre zvedavých rodičov.   

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
  • Pozitivita na ANA protilatku

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den prajem pani doktorka,

    pisem Vam ohladom pozitivneho vysledku na autoimunitneho ochorenia.Dcerka ma 5 rokov, od malicka sledovana na gastre kvoli obstipacie, aktualne tento problem uz nemame vyse dvoch rokov, vysetrenie na Aema(lepok) bolo slabo pozitívne na gastre ked mala 3 roky, ale inak vsetky vysledky na celiakiu negat. Dcerka nebivala chora, ale ako 3 rocnu sme ju dali do skolky a non stop bola chora, dva tyzdne skolka a tyzden doma, same detske choroby nosila zo skolky, pnemukok, streptokok, stafilokok a vacsinou zapal prinosovych dutin a hnisave anginy. Zial musela to doktorka za rok 2023 riesit 8x antibiotickou liecbou. Od Augusta 2023 do januara 2024 sme uz vobec nemali antibiotika,jej stav sa zlepsil, dostali sme aj Imunor od 2023 septembra ktory brala do decembra 2023 od imunologa,avsak mala chytila nijaky virus zaciatkom februara tohto roku vdaka ktoremu sme mali 7 dni vyse 38 teploty, crp bolo negat pocas choroby, nakolko sa mi malá nepacila poziadala som doktorku o komplet vysetrenie dietata, nakolko do oktobra 2023 sme mali pecenove testy a vsetko v norme nechcela velmi spravit odber, ale nakoniec nam ho spravila a zistilo sa ze dcerka prekonala ebsteinbarov virus, mala zvysene ale nie velmi iba mierne pecenove testy a mierny deficit na d vitamin , tak nas poslala na infekcne, kde z dalsich vysetreni sa vylucili vsetky typy zltaciek , zistilo sa ale ze ma imunitu rozhadzanu a má pozitívny vysledok na ANU-autoimunitne prtilatky,typ jadierkovy 1:100. Podotykam pani doktorka ze na infekcnom nam doktorka brala krv tyzden na to ako malá prekonala 7 dnove vysoke teploty.
    Povedala nam doktorka na infekcnom, ze moze mat dcerka aj preto pozitivny vysledok na autoimunitne ochorenie, lebo bola velmi chora ten tyzden, alebo preto lebo prekonala ebsteinbarov virus a dokonca aj z toho ze brala imunor i z toho ze mohla mat silny zapal vtedy ked mala tie vysoke dlho trvajuce teploty. Kazdopadne nas vylakala velmi lebo hovorila,ze moze to byt aj autoimunitna hepatitida lebo prave pecenove testy boli trosku zvysene, ale dcerka doteraz mala vzdy dobre vysledky pecenove. Chora zacinala byt velakrat iba odkedy zacala skolku. Pravda je ze má modre kruhy pod ocami od detstva a je velmi biela, ked sa narodila bola chudokrvna, aktualne je to v norme a aj zelezo mala v norme. Aktualne berie Isoprinosine a Flavobion a d vitamin.Je zdrava. Mozem sa opytat na Vás nazor prosím Vás? Moze byt naozaj vysledok autoimunitneho vysetrenia aj preto pozitivny lebo bola chora a prekonala ebsteinbarov virus? Moze to byt aj tym ovplyvnene?Doktorka nas rodicov velmi vylakala. Dakujem ze ste si nasli cas na precitanie dlhej spravy a vopred dakujem za Vasu ochotu a pomoc.

    Odpovedá: MUDr. Katarína Legrant

    Prajem pekný deň! Hepatálne testy mohli byť s veľkou pravdepodobnosťou zvýšené na vrub EBV infekcie. K nej mohla mať aj také vysoké teploty s negatívnym CRP. To, že dcérke vyšli pozitívne protilátky ANA, žiaľ neviem a nemôžem vyhodnocovať, keďže neviem, čo všetko jej bolo vyšetrované. Jeden parameter sám o sebe nič nehovorí. Akby mala aj vyššiu sedimentáciu a nejaké iné zápalové parametre alebo iné autoprotilátky, potom sa o tom dá diskutovať. Ale tiež ideálne, ak sa k tomu vyjdaruje niekto, kto tomu rozumie. Ideálne reumatológ. Alebo gastroenterológ, ktorý vie, aké autoprotiáltky stúpajú pri napr. autoimunitných hepatitídach. Pretože tých autoprotilátok je veľa druhov a každý orgán má iné typy autprotilátok, ktoré sú pre ten, ktorý orgán špecifické. A ja Vám takto z fleku neviem povedať, či ANA protilátky môžu súvisieť aj s autoimunitnou hepatitídou. Skôr by som to priradila k autotimunitnému ochoreniu spojiva. Lenže ako píšem, mám v tomto len základné vedmosti, lebo je to vcelku špecifická oblasť, ktorej úplne najviac rozumejú reumatológovia, príp. nefrológovia, gastroenterológovia. Určite bude vhodné tento odber s odstupom času skontrolovať a odsleovať, či sa parameter normalizuje alebo bude stúpať alebo bude mať stacionárnu tendenciu. To už môže o niečom vypovedať a nasmerovať nás ďalej. Ale takýto jednorázový nález, vytiahnutý z kontextu sa interpretovať jednoducho nedá. S pozdravom doki Katka

Podobné otázky

  • Pozitivita na ANA protilatku

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den prajem,

    dakujem za Vasu odpoved. Pisete pani doktorka ze EBV moze vysvetlovat zvysene hodnoty hepatalnych testov, chcela by som sa opytat,ci samotny EB virus moze byt dovodom pozitívneho testu ANA? Imunolog hovoril dnes na konzultacií, ze pozivitu ANA mohol sposobit aj EBV virus a tak ako bude aktivita virusu klesat moze byt neskor negatívny test na autoimunitne ochorenie, je to pravda prosim Vás? Ja som citala v roznych strankach, ze velakrat mozu aj rozne nebakterialne infekty sposobit pozitivitu autoimunitnych testov, dokonca aj liecba liekov na imunitu moze sposobovat pozitivny vysledok, cize to znamena ze nemusi byt pozitívny vysledok autoimuniteho vysetrenia naozajstnym predpokladom na autimunitne ochorenie.? Nasa dcerka brala aj dlhodobo Imunor, vtedy ked jej robila doktorka odber krvy bola tyzden bo 7 dnovych horuckach. V rodine svokra ma reumu a stary otec cukrovku, ale nikto nema ziadne ine problemy. Dcerka kym nezacala skolku nebyvala chora az teraz ako chodi rok a pol do skolky je to horsie. Naozaj neviem co si mam o tom mysliet, myslim ze neviem, ci nie je alebo je dovod mat strach, jedine co mava dcerka od narodenie je bleda pokozka a modre kruhy pod ocami, avsak aj manzel aj ja sme mali v detstve bledsiu pokozku a modre kruhy pod ocami. Dcerka je zdrava aktualne, je plna energie. Pravda je ale , ze pred rokom jej vysli vysledky slabo pozitívne na Aema- na gastre vysetrovali celiakiu ale nebola potvrdena. Citala som ake su priznaky aj SLE- aj systemovemu ochoreniu spojív, ale nepride mi to realne. Dcerka ma detsky selest, doktorka hovorila ze to vyrastie, od detstva mavame ojedinele ekzemy ale nie ej to nic hrozne a uz ani obstibacia nam nerobi problemy vyse 2 rokov.Myslite si pani doktorka, ze ta pozitivita naozaj moze byt tym EBV a ako to odstupy moze byt test na ANU negativny? Na vysetrenie máme ist k hepatologovy az v marci. Dakujem pekne vopred za Vasu odpoved a hlavne pomoc.

    Odpovedá: MUDr. Katarína Legrant

    Prajem pekný deň! Imunológ je v tomto viac erudovaný, ako ja - všeobecný pediater. Takže by som mu v tomto verila určite viac ako mne ;) Taktiež to môžte opäť skonzultovať s hepatológom - termín v marci je úplne úžasný. Každé dieťa, ktoré začne chodiť do kolektívu je choré. Postupne je to lepšie a lepšie:
    https://vasaokidoki.sk/casto-chore-dieta/
    S pozdravom doki Katka