Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand

Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
412 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Katarína Legrand, alias OkiDoki, pediatrička  a mama dvoch dcér. Je autorkou úspešnej knihy Pediatra pre zvedavých rodičov.   

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
  • Chrípka - rekonvalescencia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    celá rodina sme prekonali tento týždeň chrípku. 2 ročný syn mal vysoké horúčky 39/40 trvajúce 2/3 dní. Po ich prekonaní má už len mierny kašeľ ktorý nastúpil po horúčke.

    Sú to už 3 dní čo je bez teplôt ale celkovo je však stale veľmi unavený, spi viacej ako štandardne, je akoby bez energie. Apetít sa mu celkom vrátil, dbáme aj na pitný režim, aj sa pohrá s hračkami. Ale vyslovene vidno že nevládze ako obvykle a všetko ho rýchlo vyčerpá.

    Chcem sa len opýtať
    1. či su to ešte dozvuky choroby a treba telu a organizmu len dať čas na spamätánie sa z choroby alebo to riešiť s pediatrom ?

    2. či je vhodné nasadiť nejaké vitamíny na podporu rekonvalescencie.

    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Katarína Legrant

    Prajem pekný deň! Myslím si, že ešte má nárok byť unavený, najmä, ak mal 2-3 dni teploty do 39C. Určite je najdôležitejší pitný režim, stále stále ponúkať veľa tekutín, ideálne aj s nejakým medom napríklad (čaj), a keď potrebuje viac spať, nech spí. Postupne sa vráti do normálu. Podporou minerálmi, či vitamínmi nič nepokazíte, taktiež môžte hlavne navýšiť antioxidanty v strave. Avšak, ak Vám kašle, a, akby sa ten kašeľ nezlepšoval, resp. by sa zintenzívnil, bolo by možno vhodné to konzultovať s pedaitrom, na zváženie popočúvania. Lebo chrípka môže robiť aj zápal pľúc a dieťa môže šetriť, lebo nevládze udýchať. Ako mama si najlepšie poznáte svoje dieťa. Ak je vyslovene choré, nezlepšuje sa mu stav alebo je až apatické, nevládne, je určite vhodné to skonzultovať s ošetrujúcim lekárom. S pozdravom doki Katka