Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,213 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Turnerov syndrom

    , Autor: JPM

    Dobrý deň
    Chcem sa spýtať či máte skúsenosti s turnerovom syndrómom
    Z amniocentezy mi potvrdili že mala má na 14% mozaiku
    Bolo to zatiaľ len metódou Fish spočítané
    Čakáme na kultiváciu ako sa bunky budú chovať počas najbližších týždňov ,či počet klesne alebo stupne
    Bohužiaľ neviem odkiaľ mám čerpať nejaké informácie o mozaike v tomto prípade
    Vibec netuším čo malej reálne môže byt
    Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    deti s turnerovým syndrómom sú telesne dievčatá a majú iba drobné postihnutie, sú menšieho vzrastu a trvale neplodné. Intelektuálne nie sú postihnuté. Avšak vo Vašom prípade ak sa jedná o takúto mozaiku, je pravdepodobné, že dieťa bude celkovo zdravé. Určite by bola potrebná dôkladná genetická konzultácia.

Podobné otázky

  • Nárast % mozaiky z Fish analýzy po následnej kultivacii

    , Autor: JPM

    Dobrý deň
    Chcela by som sa spýtať na vás názor ,nakoľko od okolitých lekárov dostávam mätúce info
    Po Fish analýze mi detekovali 14% Turner syndróm
    Po kultivacii sa toto % zvýšilo na skoro 50%
    Neviem ako si toto interpretovať nakoľko mi tvrdili že toto určite nenastane keďže sme vychádzali z tak malého % a ako druhé , aký to má vplyv na defekty dieťaťa
    Ďakujem pekne

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    toto je otázka na genetika, určite by som to konzultoval s ním. Osobne považujem Turnerov syndróm za veľmi mierne postihnutie a mozaika nemusí znamenať žiadny handicap pre dieťa. Ale určite by sa mal vyjadriť genetik.

  • poškodený plod

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    prekonala som potrat v 24 t.t., vyšli mi zle krvné testy, aj na sone bolo vidieť poškodenie plodu /pri hlavičke akoby malo z každej strany ďaľšiu hlavičku../zo sona mi určili hydroma colli, a odber plodovej vody tiež vyšiel pozitívny, vyšlo mi turnerov syndróm...a odporučili mi okamžité ukončenie tehotnosti, lebo predpokladali, že plod odumrie ešte počas vnútromaternicového vývoja...podstúpila som potrat..ale teraz som tu niekde na internete čítala, že žijú ľudia, ktorí majú turnerov syndróm...a som z toho šokovaná, ja som si myslela, že plod nemá šancu na život. Môžem vás poprosiť, aby ste sa mi k tomu vyjadrili. ďakujem pekne

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    turnerov syndrom samotný o sebe je zlúčiteľný so životom, jedinci sú malého vzrastu, neplodní.
    Avšak často sa spája turnerov syndrom s hydroma colli - nádorom krku a vtedy plod neprežíva, lebo sa udusí kvoli nádoru na krku.