Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,246 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Riziko tretieho cisárskeho rezu

    , Autor: miska22

    Dobrý deň pán doktor. Mám 36 rokov, dve sekcie za sebou (oba razy pre nepostupujúci pôrod), druhá sekcia bola pred 7 rokmi. Počas nej sa ukázalo, že mám brušnú dutinu v hroznom stave - kvôli zrastom, ktoré mi vznikli po prvej sekcii. Podľa slov lekárov to bola náročná sekcia. Moja otázka znie... Ak by som otehotnela a mala tretiu sekciu, bolo by to pre mňa a dieťa veľké riziko? Pravdepodobne by som mala ešte horšie zrasty, však? ja viem, že vy ste zástancom prirodzených pôrodov, ale myslím, že v pôrodnici kam by som išla by mi automaticky robili sekciu. Preto prosím o odpoveď z pohľadu, že by som mala tretiu sekciu. Bol by to veľký risk, odporúčate mi zostať radšej pri dvoch deťoch? Vopred Vám veľmi pekne ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    momentálne už odborné spoločnosti odporúčajú prirodzený pôrod aj po dvoch cisárskych rezoch, ale závisí aj na priebehu tých predošlých operácii.
    Určite by som odporučil ďalšiu graviditu, cisársky rez sa dá spraviť vždy, ak by bol problém, radi sa Vás ujmeme aj na našej klinike, prišli by ste pred termínom priamo k operácii.