Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
18,941 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Pôrod

    , Autor: Majusik98

    Dobrý deň pán doktor,
    Momentálne dnes som v 37 tt(presne 36+5), týždeň dozadu na poradni mi lekár povedal ze mám krčok skrátený už ln na 1cm, ešte som užívala magnezium do dnes, dnes na poradni mi povedal že pomaly rodím lebo som otvorená už na 3-4cm. Bábätko ma podľa sona 2,45kg, povedal že aj na vahu bábätka aj na radikálnu zmenu v priebehu týždňa vyzerá že budem mať krásny a rýchly pôrod, a vlastne chcem sa opýtať ak by sa narodil do nedele kým ešte nebude ukončený 37 tt či môžeš mat nejaké problémy keďže je to ešte považované za predčasný pôrod a tiež keď nemá vahu ešte 2,5kg, nakoľko aj tie sona asi neukazujú presnú vahu, al ak by nemal ešte 2,5 kg môže mať problémy po narodení? Alebo žltačku alebo niečo? A ešte by ma zaujímalo podľa vašich skúsenosti, či neviete odhadnúť kedy by pôrod mohol nastať, či pár hodín, dni, pripadne aj týždňov? Ešte som zabudla dodať že kontrakcie zatiaľ nemam ani som nemala, cítila som posledný týžden akurát častejšie tvrdnutie brucha. Dakujem :)

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    v prvom rade treba napísať, že aj s takto pokročilým nálezom ešte nemusíte porodiť v blízkej dobe a môžete tehotenstvo donosiť. Ak by ste však aj porodili, prognoza pre dieťa je veľmi dobrá a riziko komplikácií a problémov malé.

Podobné otázky

  • Riziko tretieho cisárskeho rezu

    , Autor: miska22

    Dobrý deň pán doktor. Mám 36 rokov, dve sekcie za sebou (oba razy pre nepostupujúci pôrod), druhá sekcia bola pred 7 rokmi. Počas nej sa ukázalo, že mám brušnú dutinu v hroznom stave - kvôli zrastom, ktoré mi vznikli po prvej sekcii. Podľa slov lekárov to bola náročná sekcia. Moja otázka znie... Ak by som otehotnela a mala tretiu sekciu, bolo by to pre mňa a dieťa veľké riziko? Pravdepodobne by som mala ešte horšie zrasty, však? ja viem, že vy ste zástancom prirodzených pôrodov, ale myslím, že v pôrodnici kam by som išla by mi automaticky robili sekciu. Preto prosím o odpoveď z pohľadu, že by som mala tretiu sekciu. Bol by to veľký risk, odporúčate mi zostať radšej pri dvoch deťoch? Vopred Vám veľmi pekne ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    momentálne už odborné spoločnosti odporúčajú prirodzený pôrod aj po dvoch cisárskych rezoch, ale závisí aj na priebehu tých predošlých operácii.
    Určite by som odporučil ďalšiu graviditu, cisársky rez sa dá spraviť vždy, ak by bol problém, radi sa Vás ujmeme aj na našej klinike, prišli by ste pred termínom priamo k operácii.

  • Vyvolanie pôrodu

    , Autor: Majusik98

    Dobrý deň pán doktor, chcem sa Vás opýtať na názor. Momentálne som 38+2, a som otvorená na 5-6cm, ešte som doma nie som v nemocnici ale moj doktor minpovedal že to bude rýchly pôrod tým že aj bábätko bude mať do 3 kg od by mi praskla voda by som nemusela stihnúť docestovat do pôrodnice nakoľko to mám z domu cca 40min autom. Navrhol mi že ak nechcem riskovať mám sa tento týždeň zastaviť v pôrodnici na podanie infúzie aby mi tak praskla voda a mohla by som porodiť. Zvažujem že radšej aj pôjdem nakoľko mám fakt stres aby som stihla prísť do pôrodnice, nakoľko mi povedal že keď mi praskne voda je dosť možné že jemu rovno vyjde hlavička keďže už teraz mu dosť tlači nadol, len sa chcem opýtať že to mi vlastne podajú oxytocín? A cca do koľko by mi mala prasknúť voda aspoň orientačne? Že praskne pomocou oxytocínu sama alebo ocytocin bude lm aby som sa otvorila na 8-10 cm a vodu budú musieť prasknúť? Keďže hlavičkou už dosť tlači nadol že vlastne mu už akoby trčí tak vodu asi prasknúť nebudú môcť ci? A myslite že môžu nastať nejaké komplikácie? Že by pôrod mohol prebiehat dlho a podobne? Dakujem za vás názor a radu :)

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    záleží na tom, či sa jedná o prvý pôrod, a či je hrdlo úplne spotrebované.
    Ak ste viacrodička, naozaj je reálny veľmi rýchly pôrod aj s tým, že nestithnete prísť do pôrodnice. Ale ak ste prvorodička, je takto rýchly pôrod málo pravdepodobný, okrem toho záleží aj na tom, či je krčok vyhladený a či je bránka poddajná.
    Osobne by som neodporúčal vyvolanie pôrodu pred 39+0.
    Ak by sa mal pôrod vyvolávať, prvé opatrenie by malo byť umelé pretrhnutie vaku blán aby Vám odtiekla plodová voda a pôrod by mohol začať aj samovoľne bez liekov.

  • Pôrod

    , Autor: Miminkuska

    Dobrý deň pán doktor,

    chcela by som sa Vás opýtať na pár otázok. Na začiatku som momentálne v 38tt (konkrétne 37+3), v piatok na poradni mi moj gynekológ povedal, že som otvorená už na 4cm. Chcela by som sa opýtať podľa Vašej praxe a skúsenosti, kedy alebo skôr pri akom náleze musím byt otvorená keď sa bude predpokladať že mi odtečie/praskne plodová voda, a koľko predpokladáte že môžem takto vydržať, kým začnem rodiť. A tiež mi lekár povedal že tým že som aj ja chudá aj moje bábätko je menšie (2,5kg) nakoľko ani nemám veľké bruško, tak mi povedal že to vyzerá na krásny rychly pôrod. Viete mi povedať na základe čoho sú takéto predpoklady? :) a tiež že, čo v tomto prípade môže predstavovať pojem “rýchly pôrod”, aké časové rozmedzie, vopred Vám dakujem za objasnenie. :)

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    na to sa nedá odpovedať, nález na 4 cm je naozaj pokročilý ale závisí aj na tom, či je hrdlo úplné skrátené.
    Malý plod treba overi´t, či je to iba kvôli genetike, alebo nefunguje správne placenta. Ja takéto prognozy o rýchlom pôrode nemám rád, pretože každý pôrod je iný.

  • Otázka

    , Autor: Miminkuska

    Dobrý deň pán doktor,

    ja by som sa chcela opýtať.. už cca týždeň som otvorená na 4cm, momentálne možno aj viac neviem, nemám žiadne bolesti ani kontrakcie, pociťujem len tvrdnutia brucha, ale chcela som sa opýtať či je ešte bezpečný sex v tomto štádiu pri otvorení na 4cm, alebo sa tomu už radšej vyhnúť. Momentálne som 37+1. A ešte pre istotu, myslite že by to mohlo už vyvolať pôrod? Dakujem za radu a odpoved, prajem Vám ešte pekny deň :))

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    pri takto pokročilom náleze si viem predstaviť, že by vaginálny pohlavný styk už mohol spustiť pôrodnú činnosť, alebo viesť k predčasnému odtoku plodovej vody. Závisí však aj na tom, nakoľko je skrátený krčok a či je napätý vak blán. Pôrod v 37+1, ak sa spustí takto prirodzene už nepredstavuje pre dieťa nejaké vážne riziko.

  • Druhé tehotenstvo

    , Autor: @NaNa

    Dobrý deň momentálne som 32+3tt a toto je moje druhé tehotenstvo prvé som bohužiaľ kôli zelenej plodovej vode a nepostupujucemu pôrodu museli ukončiť cisárskym v inej nemocnici v roku 2022 no a teraz keď už sa blížime do finále prichádza na mňa obrovský strach že či to dám prirodzene veľmi som túžila druhé dieťa porodiť prirodzene a preto som si vybrala na druhý pôrod Ružinov tehotenstvo zatiaľ prebieha bez problémov a komplikácií len naozaj už ide na mňa strach a tak ako som bola na začiatku odhodlaná rodiť prirodzene tak teraz sa aj zamýšľam nad tým že či nebude cisársky rez lepší pretože už na mňa prišla panika že čo ak sa niečo počas pôrodu stane alebo vyskytne Bojím sa aj toho ako budú na mňa pozerať keď uvidia v tehotenskej knižke moju váhu nikdy som nemala ideálnu postavu prvé tehotenstvo som začínala na váhe 98kg a teraz keď som otehotnela tak pri váhe 102kg doteraz som pribrala 3,5 kg nemôže sa otvoriť rana po cisárskom skôr ako príde k samotnému pôrodu ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    u nás približne polovica žien, ktoré sú po cisárskom reze volí prirodzený pôrod, z nich viac ako 80% prirodzene porodí bez komplikácii. 20% skončí opakovane cisárskym rezom so zdravým novorodencom.
    Určite sa nestresujte, urobíme podľa Vášho priania. Ideálne by bolo, keby ste vyh%ladali niektorú z našich pôrodných asistentiek a dohodli sa na stretnutí a prebrali aj svoje obavy. Máme tu na to dokonca aj psychologičky.
    Určite všetko dobre dopadne, na to sme trénovaní.