Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,246 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Otehotnenie

    , Autor: jarkam.

    Dobrý večer, pán doktor prosím Vás je možné otehotnieť cez oblečenie, obaja sme mali spodnú bielizeň a ja legíny, priateľ rifle. Praktizovali sme ,,dry humping" v čase ovulácie. Priateľ vylúčil predejakulačný sekrét a bolo vidieť, že mal mokré aj rifle. Ja mám odvtedy stres, že čo ak som otehotnela. Menštruácia mi má prísť až o 9 dní, ale je možné takto otehotnieť alebo ide čisto o vsugerovanie príznakov? Vopred ďakujem za odpoveď.

Podobné otázky

  • Tehotenstvo

    , Autor: sofi172

    Dobrý den, je možné tehotenstvo, ak som sedela na partnerovi oblečená, ale jeho mokrosť som cítila. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    na otehotnenie je potrebné, aby sa dostal ejakulát v primeranom množstvo do maternice, čo cez oblečenie je naozaj vrcholne nepravdepodobné.

  • Pomôže mi k tehotenstvu menej kíl

    , Autor: blabla

    Dobrý deň,
    mám pred 30 a s priateľom sa pokúšame o dieťa. Zo všetkých strán počúvam, že by som mala schudnúť. Pri výške 169 cm vážim 79 kíl. Má vplyv na ľahšie otehotnenie váha ženy, prečo? Mám pocit, že dnes už každý lekár povie - schudnite a ...
    Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    naozaj nadváha a obezita u ženy je jedna z veľmi častých príčiny poruchy plodnosti. Tukové tkanivo produkuje hormony (estrogény), ktoré narúšajú ovulačný cyklus a môžu ovplyvňovať tak plodnosť. Okrem toho sa v tuku často hromadia aj environmentálne cudzorodé látky, ktoré tiež môžu mať vplyv na plodnosť. Vyššie hladiny inzulínu pri obezite môžu zase spôsobovať zvýšenú produkciu testosteronu vo vaječníkoch a spustiť tzv. syndrom polycystických vaječníkov.
    Preto je vhodné, aby sa žena, ktorá plánuje graviditu snažila o zdravý životný štýl a ideálnu váhu.
    Poistenkyne dôveery majú nárok na poradňu u výživového poradcu.

    https://www.dovera.sk/poistenec/benefity/vsetky/zlava-40-na-jedalnicky-od-vyzivoveho-poradcu-michala-palenika

  • Dojcenie a lutealna faza

    , Autor: merryy

    Pozdravujem.
    Mam 16mesacneho syna, ktoreho stale dojcim. Snazime sa o druhe babatko, zatial neuspesne. Menstruacia mi nabehla pred 5 mesiacmi, cyklus je dlhsi, priemerne 39-41dnovy, ovulaciu si sledujem ovulacnymi testami, vacsinou az na 28-30. den cyklu. Prve otehotnenie bolo na prvy pokus, absolutne bez tazkosti. Rada by som sa spytala, je mozne, ze sa nam zatial nedari kvoli kratsej lutealnej faze? Posledne dva cykly prisla menstruacia uz na 9., resp. 10 den po ovulacii. Predpokladam, ze ju moze skracovat dojcenie.. Je mozne, ze sa to upravi aj popri dojceni..? Zatial syna neviem (trosku aj nechcem) uplne odstavit, obmedzujem ale aspon denne dojcenie. Dakujem za odpoved :)

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    dojčenie je účinná antikocepcia, nemá zmysel sa dalej o čomkoľvek baviť. Je to lepšia antikoncepcia ako prezervatív.
    Až odstavíte, otehotniete.

  • Otehotnenie a herpes

    , Autor: Barrb

    Dobrý deň prajem, mávam opakujúce sa opary na pere, t.j. raz mesačne, preto sa chcem opýtať v prípade tehotenstva, či herpes v každom mesiaci nemôže byť problémom pre vyvíjajúci sa plod. Ďakujem za odpoveď.

  • Tehotenský test pozitívny a z krvi negatívne

    , Autor: Klaudi❤️

    Dobrý deň. Z menším oneskorenim som menzes dostala 9.10.2023 trval 4dni ale bol dosť slabý a taky ružovohnedy.. nezdalo sa mi to, tak som si kúpila tehotenský test. 13.10.2023 som si spravila a bol pozitívny síce čiarka bola dosť slabá, tak som skúsila znovu o 2 dni na druhom teste už bola čiarka silnejšia.. mam aj nejaké priznaky bolia ma prsia aj svrbia a mňa nikdy tak nebolelo ani nesvrbeli.. trápi ma aj trochu akné. Býva mi nevoľno, mávam zimnicu, bolia ma klby. Trapia ma aj kŕče v nohach..Nechuť do jedla.. 22.10. To bolo v nedeľu som začala špinit to trvalo 2 dni nedelu a pondelok. V pondelok som išla aj ku Dr. Lebo som.nevedela na čom som. Povedala som mu všetko spravil mi Sono, na sone nič nebolo vidno, chcel mi spraviť sono zo spodu ale keďže som špinila tak som si dala tampón pre istotu tak mi nemohol urobiť.. tak mi teda zobrali krv na zistenie prítomnosti HCG v krvy.. dnes som volala za výsledky no bohužiaľ HCG bolo negatívne sestrička spomínala by som mala mat nad 8 ale že mám 5/6 že je to také.žemoze byt ale aj menusi. a že mám prísť na kontrolu o mesiac.. je tam nejaká šanca ze som tehotná len je ešte priskoro? Prečo mi vyšli 2 tehotenské testy pozitívne a z krvy negatívne? Dneska som si urobila aj jeden test značky pepino a bol negatívny.. na čom som teda? Môžem byť tehotná alebo nie? Je v tom nejaká mala šanca ze o mesiac bude HCG vyššie a bude na sone vidiet maly zazrak? O bábätko sa uz snazime 2 roky..Ďakujem za odpoveď..

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    pravdepodobne sa jednalo o tzv. biochemické tehotenstvo, otehotneli ste, ale plod sa neuchytil a potratil sa. To sa stáva veľmi často, nič to neznamená, ak plánujete graviditu, treba sa naďalej normálne snažiť o otehotnenie.