Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,213 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Zápal

    , Autor: Janka12

    Dobrý deň, v utorok som šla k doktorke s bolesťou hrdla ktoru som mala od pondelka, bez teploty, nechcela som ale niečo podceniť - namerali mi CRP 65, predpísala mi Dorithricin ako lokálne antibiotikum a kalciovy sirup. Potom som čítala na internete že to CRP je ozaj vysoké, a nebezpečné. No polepšilo sa mi a už vo štvrtok večer som sa cítila oveľa lepšie, dnes akoby som ani chorá nebola, mám douzivat lieky, iné mi nedala keď sa mi polepšilo a dalsiu kontrolu mám až 31.1 vtedy mi skontroluje to CRP.
    Mám v tom chaos, lebo všade čítam inak... Keď sa už cítim dobre, malého pohyby cítim mohlo sa stať že by mu zápal mohol ublížiť? Alebo väčšie riziko je, že hrozí predčasný pôrod pri zápaloch - platí to aj pri zapale hrdla? Nedá mi to spávať v kľude, aj keď sa cítim dobre stále rozmýšľam či to môže ešte nejako uškodiť a aj takto neskôr spustiť pôrod, prípadne či sa nemohol skrátiť krčok a podobne, keďže neviem ako som s tým zápalom na tom teraz aj keď sa cítim ok...
    Ďakujem veľmi pekne za prečítanie a odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    toto je pre mňa zložitá otázka, pretože nemám dostatok informácií. Ale ak sa Vám uľavilo pri lokálnej liečbe nemusíte sa stresovať, že hrozia tehotenské komplikácie.
    Máte pravdu zápal môže zvyšovať riziko predčasného pôrodu, pretože sa pri ňom zvyšuje hladina niektorých látok, ktoré stimulujú maternicu. Avšak takýto lokálny zápal, ktorý ustúpil nepredstavuje riziko.

Podobné otázky

  • 5 choroba v tehotenstve

    , Autor: Janicka317

    Dobrý chcem sa opytat mám zapal močových ciest a užívam zinnat 500, môže to ublížiť plodu ?? A ďalšie podozrenie mám bola som s pozitívnou osobou ktorá ma 5 chorobu, a som v 15tt ako mám postupovať a aké môžu byt následky mám veľké obavy dakujem .

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    zinnat je bezpečný a ak ste bola v kontakte s 5. chorobou je vhodné vyšetrneie protilátok, ak budú negatívne, opakovať protilátky o 14 dní, ak sa začnú tvoriť, boli ste infikovaná a je potrebné sledovanie.

  • Otobacid v tehotenstve

    , Autor: Sisa

    Dobrý deň, chcem poradiť lekár ORL mi predpísal na zápal ucha - Otobacid kvapky do ucha - ale som v 31.tyzdni tehotenstva, pozerala som, že obsahujú kortikosteroidy, je to v poriadku ? Nie je to škodlivé pre dieťa ?
    Vopred Vám veľmi pekne ďakujem!

  • Bolesť jednej bradavky

    , Autor: Katka002

    Dobrý deň, som v 30tt a začala ma bolieť ľavá bradavka, pobolieva aj bez toho aby som sa jej dotkla, nezmenila tvar ani sfarbenie a ani nič nevyteká.Druha bradavka ma vôbec neboli. Od začiatku tehotenstva ma vôbec neboleli až teraz začala tá jedna. Je to normálne ? Alebo to môže signalizovať nejaký zápal pripadne niečo iné? Ďakujem za odpoveď

  • Bolesť hrdla v 1. Trimestri

    , Autor: 99motylik9

    Dobrý deň pán doktor,

    som práve v 6tt a začalo ma bolieť hrdlo a mám ho zápalné. Chcela by som sa spýtať, či je možné si dať nejaké pastilky aspoň, ale hlavne, či takýto zápal hrdla nie je nebezpečný pre plod. K mojej pani doktorke idem na úplne prvé vyšetrenie až 19.6. Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    všetko lokálne do hrdla je bezpečné. Zápal hrdla je bežná komplikácia nášho života, väčšinou je pre plod neškodná. Ak by sa jednalo o cytomegolovírovú angínu, tak môže poškodiť plod.

  • Cefzil v skorom štádiu tehotenstva

    , Autor: Romi2302

    Dobrý deň, do teraz som užívala ATB Cefzil 500 na veľmi silný zápal v hrdle, v čase predpísania a užívania liekov som ešte nevedela, že som tehotná. Tehotenský test s pozitívnym výsledkom som si spravila dnes (digitálny s ukazovateľom týždňa 2.-3. tt). Poslednú menštruáciu som mala 1.5. Mohla som užívaním antibiotík v takto skorom štádiu tehotenstva bábätku ublížiť? Zostala mi asi polovica tabletiek z druhého balenia, ale užívanie som prerušila. Vopred ďakujem za odpoved.