Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,458 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • CTG záznam

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať či je potrebná nejaká dlhodobá hospitalizácia pri náhodnom záchyte na CTG zázname v 37 g.t. frekvencia srdca plodu 190-200/min. jednorázovo, pričom bol plod v tú dobu výrazne aktívny pohybovo, následne po nejakých 5-10 min frekvencia klesla a pohybovala sa okolo 160, občas vyskočila na 170 pri výraznom pohybe, následne ďalšie záznamy v priebehu 48 hodín boli vnorme dla ošetrujúcich doktorov, vrátane prietokov na USG, všetky screeningy bolo vnorme … viem že sa asi ťažko k tomu vyjadriť bez videnia daných záznamov, len by ma zaujímalo aký postup by ste Vy volili, ďakujem pekne za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    v prvom rade by sa u nízkorizikovej rodičky nemali CTG záznamy až do termínu snímať, pretože neprinášajú žiadny benefit, naopak vedú často k zbytočným hospitalizáciám. Ak nemáte žiadne riziko v tehotnosti (rastové zaostávanie plodu, preeklampsia) CTG nemusíte mať.
    Prechodné zrýchlenie pulzu je v u plodu normálne, súvisí s pohybmi, ale aj s Vašim stresom, Vašou námahou a podobne. Ak sa záznam upraví, nie je potrebné žiadne iné opatrenie.

Podobné otázky

  • Prietoky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň prajem.
    Rada by som sa opýtala na Váš názor ohľadom môjho momentálneho stavu. Som v 38tt. Od 37 tt mi lekár na bežnej poradni povedal že mám hraničné prietoky.0.72 na druhý deň som bola na kontrole u iného lekára hodnota bola 0.51. Moj lekar ich klasifikoval ako hraničné. CTG záznam v poriadku. Odvtedy som na prietoky kontrolovana niekoľko krát týždenne. Teraz v 38tt som mala hodnotu prietokov 0,62 ctg záznam bol znovu v poriadku. Dieťa má odhadom 2600g. Sama som pri narodení mala tiež 2600g a vlastne nikto z rodiny nemal viac ako 3000g. Chcela by som poznať Váš názor na moju situáciu. Je dieťa nejak ohrozené? Kontrola prietokov je 3x do týždňa stále sú prietoky hraničné. Obávam sa či sa situácia nemôže zhoršiť zo dňa na deň a nebolo by vhodnejšie vyvolať pôrod. Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    hodnoty indexu placentárnych prietokov je potrebné hodnotiť komplexne v súvislosti s ostatnými parametrami. Bolo by dobré zadať namerané hodnoty rastu plodu spolu s hodnotou prietokov v pupočníkovej tepne a mozgovej tepne do tabuliek (sú prístupné na online) a následne sa riadiť výsledkom, kde je jasné odporučenie na ďalšie sledovanie a postup. Takto chaotické výsledky skôr svedčia o nepresnom meraní.

  • Zaznam CTG

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Som v 31tt. Chodím na rizikové. Dnes na CTG zázname podľa údajov bolo FHR 130-135, 2xvar.decel, pred týždnom som to nemala. 1x tonizácia, ale to som mala aj pred týždnom. Doktorka povedala, že CTG je dobré , ale ja mam teda strach či to nie je niečo zlé.. Prietoky v poriadku, plodovej vody dostatok. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    mám iba veľmi málo informácii na vyhodnotenie celkového stavu Vášho plodu. Prečo sa takto skoro robí CTG, prečo sa nerobí CTG s počítačovou analýzou, ktoré je pre sledovanie gravidity teraz štandardom. Ak posúdila lekárka krivku ako normálnu, potom nie je dôvod o tom pochybovať.

  • Pôrod na spadnutie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor.Píšem vám ohľadom môjho stavu.V utorok som prišla do nemocnici bola som 35+3tt...Nález bol spotrebovaný krčok a otvorená na 3cm.Dostávala som magnézium do žily.Pred včerom po ukončení 36tt ma z magnezia odpojili a jedla som len v tabletkach.Cely čas mám tvrdnutie brucha a bolesti krížov.Cítim to celkom intenzívne ale dá sa to vydržať.Včera a dnes (36+2tt) som znova zapojená na magnezku a cgceli ma prepustiť dnes no doktori usúdili,že ma nechajú do piatku nakoľko mám to tvrdnutie brucha a chcú počkať do konca 37tt...Na ctg záznamoch mi ukázalo kontrakciu a včera pred magneziom už dve kontrakcie.Dnes na pásoch žiadnu.Viete mi povedať načo ma nechávajú v nemocníci a či mi naozaj pri týchto nálezoch hrozí v tomto týždni porodiť? Neviem ako funguje to ctg ale kontrakcie ukázalo ale necítila som to ako bolesť.Je možné že cítim kontrakcie ako bolesť chrbta a tvrdnutie? Bojím sa že nebudem vedieť že to prichádza.Nakoľko necitim kontrakcie ani otváranie...Citim len stuhnuté brucho a bolesť chrbta ktorá nieje v intervaloch ale je stála...Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nález je naozaj výrazne pokročilý, ale hospitalizácia nepredlži graviditu. Kľudne môžete na začiatok pôrodu čakať aj doma, ale závisí aj na tom, akú máte dostupnosť do nemocnice, lebo pôrod môže pri taktom pokročilom náleze pokračovať celkom svižne, predovšetkým po odtoku plodovej vody. Pravé pôrodné bolesti rozpoznáte, sú typické svojou intenzitou a pravideľnosťou. Ale ani napriek pokročilému nálezu nemusíte predčasne porodiť, u nás sme sledovali rodičku od 33. týždňa otvorenú na 5 cm, a donosila do termínu /bola doma/.

  • Prietoky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    02. 05. 2023 (17:13) , Autor: Mimka36
    Dobrý deň. Celkom sa obávam hospitalizácie pre hodnoty z vyšetrenia
    Nerozumiem aké sú to hraničné a čo hrozí dieťatku?
    BP 36/5, HC 35/5, AC 33/6, FL 33/3
    Biometria 34/4, RI 0.84, PI 1,87
    S/D 6.44. Som v 33 týždni tehotenstva
    Prosím vysvetlite mi to?
    Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    podľa popisu je Váš plod symetrický bez známok zaostávania v raste.
    Porucha prietokov by mohla znamenať, že placentárne cievy kladú obehu plodu zvýšený odpor kvôli nedostatočnej výmene kyslíka. Ale to by znamenalo, že by malo nastúpiť aj spomalenie rastu plodu. Dôležité je opakovať vyšetrenie a medzi tým by bolo vhodné sledovať obdeň CTG záznam, ideálne s hodnotením STV parametra /krátkodobá variabilita/.

  • neskora deceleracia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,chcela by som sa opytat co to znamena,variabilita-oscilacicia nad 10,akceleracia pritomna, neskora deceleracia,hodnotenie-NST reaktivny a CTG ZAZNAM fyzioligcky,je to v poriadku?dakujem za odpoved a prajem pekny den