Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
18,513 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Otázka

    , Autor: Vlasta55

    Dobrý deň, spravili sami červené bodky ako pri posve a dole ale aj môjmu priatelovi na zaluďi cervene bodky bola som u gynekologa na steri a vsetko mam v poriadku co mozu byt tie cervene bodky ktoré sa nám spravili pouzivam krem clotrimazol som aj tehotna

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    bez vyšetrenia netuší, čo tie Vaše červené bodky znamenajú, môže to byť aj herpes genitalis. Ster nič nepovie, ak sa neposlal na špecializované virologické vyšetrenie.

Podobné otázky

  • Bolesti brucha v tehotenstve

    , Autor: BerGab

    Dobrý deň, chcem sa opýtať ma Váš názor. Som v 19t. a už približne mesiac mam bolesti podbruška. Bolesť prevláda ale hlavne na prvej strane. Niesu to menštruačné bolesti skôr by som povedala že mi pripomínajú ovulaciu alebo zapal mocoveho mechura. Je to pichľavá bolesť. Bola som aj na sone brucha v nemocnici ale tam je všetko v poriadku. Našli tam jedine malé množstvo tekutiny okolo tenkého čreva. Doktor ale povedal, že z toho ma brucho bolieť nemôže. Gynekológ ma dôkladnejšie vyšetril aj z vnútra. Vaječníky mam v poriadku sú čisté. Nič tam nenašiel čo by mi mohlo spôsobovať bolesť. Mam na krčku polip ale z toho asi tiež nemozem mať bolesti. Z výteru sa zistilo, že mám streptokoka B. a neskor sa zistilo aj že mám enterokoka. Užívam momentálne tabletky na vkladanie fluomizin.
    Moja otázka znie z čoho môžu byť tie bolesti? A druha otázka: Neublížim bábätku tým, že sa stále musím vaginálne liečiť?

    Dostala som dnes trochu strach lebo po užití prvej tabletky fluomizinu dnes necítim pohyby bábätka. Možno to s liekmi vôbec nesúvisí ale mam o bábätko strach. Ak by bábätko nebolo v poriadku mala by som nejaké iné príznaky?

    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    streptokok aj enterokok môžu byť normálnou súčasťou pošvovej flory a neliečia sa, pokiaľ nemáte výtok a pálenie pošvy.
    Bolesti môže spôsobovať veľa príčin, nielen pôrodníckych, ale aj urologických (hromadenie moču v močovode), chirurgických (črevné zápaly) alebo aj ortopedických - porucha postoja. Rovnako môžu bolieť aj rozšírené žily v okolí maternice.
    Stav plodu s tým zrejme nesúvisí.

  • Zubar

    , Autor: Miminkuska

    Dobrý deň,
    Chcem sa opýtať, že to týždeň by som mala ísť k zubárovi a mal by mi robiť kaz (vŕtanie, vyvrtavanie sivej plomby a jej výmena za bielu) neviem či si budem dávať počkať aj anestéze alebo nie, som v 26 týždni a moja otázka teda znie či mi lekár môže takéto ošetrenie úročiť aj v tehotenstve alebo si termín preložiť až po pôrode, dakujem veľmi pekne za odpoved

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    takéto bežné zubné ošetrenie, aj spolu s lokálnym umrtvením je v tehotnosti bezpečné. Ak by dentista potreboval roentgenove vyšetrenie zuba, je možné ho v zákryte previesť aj u tehotnej.

  • Otázka

    , Autor: Janka12

    Dobrý deň pán doktor, som v 19tt, od začiatku tehotenstva mám biely, občas priehľadný výtok, no posledné dva dni sa mi zdá že mám okrem neho aj taký vodnaty, úplne číry....necítim nič a nájdem si trochu mokré na nohavičkách... Je to normálne? Čítala som o možnom odtekani plodovej vody ale nechcem robit hneď paniku, tak sa skúsim spýtať..neviem či môže mať s tým niečo súvis
    ale mám dnes aj extrémne bolesti v spodnej časti chrbta vystrelujúce do jednej strany...
    ďakujem pekne za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    výtok počas tehotnosti sa môže meniť, pretože bunky pošvy ale aj mikrobiálne osídlenie reagujú na hormonálne zmeny.
    Odtok plodovej vody týmto spôsobom je veľmi nepravdepodobný, ale vylúčiť sa dá iba vyšetrením, preto navštívte svojho gynekológa.

  • Protilatky pri Rh negativ

    , Autor: adri04

    Dobry den pan doktor,

    Zaciatkom roka som porodila svoje druhe dieta, ktore malo tak, ako jeho starsi surodenec krvnu skupinu B pozitiv. Ja mam krvnu skupinu B negativ. V prvom tehotenstve som viackrat dostala injekciu, aby sa predislo vytvoreniu protilatok. V druhom tehotenstve som zacala tyzden pred porodom krvacat a injekciu mi nedali- resp. dali mi ju az na moje naliehanie po troch dnoch na kontrole. Po porode som ju taktiez nedostala, vraj staci ta, ktoru som uz dostala. Bohuzial na kontrolnom odbere po sestonedeli, mi zistili, ze sa mi vytvorili protilatky. Moja otazka znie, ci to znamena, ze uz nemozem mat dalsie dieta (otec je Rh+)?Ako sa v tomto pripade postupuje? Da sa nejako zabranit injekciami/liekmi aby moje telo napadlo babatko, keby bolo Rh+? Co vsetko mu hrozi? Moze nastat nejake vazne poskodenie/potrat? Je smerodajne aj mnozstvo vytvorenych protilatok?
    Dakujem velmi pekne za odpovede.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    na to je veľmi ťažko odpovedať, závisí na hladine protilátok a na type protilátok. Ale ak už sú vytvorené, nič sa nedá proti tomu robiť, injekcia sa podáva ako prevencia ich tvorby. Avšak pozitívne protilátky po šestonedelí môžu byť ešte pozotostatok injekcie, pretrvávajú aj niekedy 3 mesiace po podaní.
    Môžete si dať skontrolovať protilátky s odstupom a je možné, že už budú negatívne.

  • Lieky v tehotenstve

    , Autor: Verdzis

    Dobry den,
    Nevedela som este, ze som tehotná 3-4tt a liecila som sa liekmi, kt mi predpisal doktor a to Clarinase Repetabs, Stopstussin a k tomu som si varila Theraflu asi 4 dni. Prosim vas, moze a ak ano ako to moze ublizir tehotenstvu, prip. plodu.
    Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    uvedené lieky by nemali mať na vývoj plodu vplyv, otázka je či aj ochorenie, ktoré ste si liečili nemalo tiež nejaký vplyv. Ale na začiatku platí, ak by sa plod poškodil, potratí sa, ak sa nepotratil, nebol poškodený.