Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,246 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Zaostávanie v raste

    , Autor: Maja2412

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať plod zaostáva v raste cca 1 týždeň absolvovala som po sebe podrobné morfologického ultrazvuky prikladám miery:
    Plod bol v 10tt o 4 dni menší
    PM: 12.2.2023
    V 18+2tt malo miery:
    BPD: 3,89cm
    HC: 14,10cm
    AC: 12,60cm
    FL: 2,38cm

    V 19+2tt malo miery:
    BPD: 41,95mm
    HC: 157,17mm
    AC: 125,98mm
    FL: 26,94mm
    Plus bola zistená absencia nosových kostí.
    Absolvovala som amniocentézu ktorá dopadla dobre. Môže byť dieťatko v poriadku?



    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    lekár by mal upraviť termín pôrodu podľa ultrazvuku v 10. týždni, vtedy sú plody rovnako veľké. Tým pádom by sa aj ďalšie ultrazvukové merania riadili iným termínom a boli by v norme.

Podobné otázky

  • Zaostávanie vývoja hlavičky.

    , Autor: Vikinka444

    Dobrý deň pán doktor, som momentálne 25+4, termín pôrodu stanovený presne,
    Takže podstúpila som ďalšie vyšetrenia v ktorom boli namerané nasledujúce hodnoty
    BPD= 57.35 mm GP (1.5%)(23+4)
    HC= 224.34 mm GP (4.3%)(24+3)
    AC= 201.30 mm GP (18.2%) (24+5)
    FL= 44.61 mm GP(14%)(24+5)
    AC/BPD/FL/HC = 719g GP(11%)(24+3)
    Plus boli namerané ďalšie hodnoty končatin ktoré boli v priemere určené na 25+5tt, cereb na (26+0).
    Všetkými meraniami vyšiel termín pôrodu celkovo 25+1. Takže to sedí s vyšetreniami môjho gynekológa. Po poriadnom prešetreni lekár nevidel žiadne podozrenie na nejaké genetické chyby. Fetal Anatomy vyšlo všetko v normálne. Srdce taktiež v poriadku 167 bpm, prietoky v poriadku, množstvoplodovej vody tiež... lekár povedal, že je všetko v poriadku, on nevidí nič zlé, ak mi ukazoval grafy tak vsetko bolo pekne vnpriemere, avšak až doma som si vsimla, že takisto nameral takéto nízke hodnoty. Dokonca ak to porovnám s hodnotami môjho gynekológa týmto špecialistom tak za týždeň 24+4 sa hodnota BPD zmenila z 5.54 cm (22+6) na 5.74 cm (23+4), takže ,a 7 dní hodnota narástla len o 5 dní, takisto aj hodnota FL narástla o 5 dní. ... viete mi k tomuto povedať nejaký Váš názor? Alebo by som mala podstúpiť ešte nejaké iné vyšetrenia? S manželom sme obaja vysoký približne 170-180 cm. Ďakujem.


    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nemá význam opakovať merania v čase kratšom ako 14 dní. Pretože za 7 dní narastú jednotlivé rozmery plodu okolo 3 mm, čo je bežná chyba merania, takže sa to v tom stratí.
    Vaša výška teraz nemá nič spoločné s rastom plodu, sú to odlišné veličiny.
    Nič iné neostáva, iba počkať 14 dní a prípadne potom znova premerať hlavičku, ak bude pretrvávať zaostávanie v raste, alebo sa prehĺbi, treba pátrať po príčine.

  • CTG a jednorázová tachykardia

    , Autor: Fialka444

    Dobrý deň, ďakujem za odpoveď k predošlej otázke ohľadom CTG a zachytenia tachykardie jednorázovej na zázname a následnej hospitalizácie, mierne zaostávanie v raste má, dla biometrie v 36+6 gt. má
    HC 324/36+5
    BPP 86/34+5
    AC 308/34+5
    FL 66/34+2
    RI 0,6
    PI 0,9
    Poloha PPH I
    - výsledná váha 2520g +-, u mojej amb. gynekologičky boli tie rozmery trošku lepšie, chápem, že každé USG inak nameria
    - zaostáva tie dva týždne približne od 33+6 gt., ale teda odvtedy sledovaním raste a priberá zatiaľ na váhe svojím tempom
    - moja pôrodná váha približne v termíne bola 3100g a jej otca 3250g, takže obaja sme nejakí veľkí novorodenci neboli, ani habituálne nie sme
    Je potrebný nejaký úzky CTG/USG monitoring vzhľadom na okolnosti či prípadná hospitalizácia?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    rozmery plodu, ktoré ste uviedli sú úplne v norme aj podľa prísnych tabuliek Fetal medicine foundation, takže ja stále nevidím dôvod na natáčanie CTG.

  • Zaostávanie v raste plodu

    , Autor: Sabi298

    Dobrý deň pán doktor,

    včera som bola na prvej poradni v nemocnici v 35+2tt, výsledok sona je, že bábätko ma menšiu hlavičku a zaostáva trochu v raste o cca 12 dní kvôli nedostatočému vyživovaniu cez placentu, aspoň tak som to pochopila.
    Hodnoty :
    PPH1, postv I., AS+, PP+, normohydramnion, placenta predná stena dolný segment, gr. 3, AU PI : 0,83 norma, PI MCA : 2.83 norma, EFW : 2281g zodp. 33+4, 23 percentil podľa Fetal Barcelona
    Celé tehotenstvo je bezproblémové, liečim sa na hypotyreózu (AIT), všetky sona boli v poriadku a doteraz neboli odchýlky v raste alebo váhe plodu. CTG zatiaľ nebolo robené.
    Kontrolu mám o 9 dní, chcela by som poprosiť Váš názor, či je riziko poškodenia plodu/hypoxie a mám ísť pre istotu ešte na jeden utz alebo či môžem v kľude počkať do ďalšej kontroly.

    Ďakujem pekne za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    23. percentil je normálny nález, o zaostávaní hovoríme, ak je dieťa menšie ako 10 percentil. Okrem toho ak má plod menšiu hlavičku, určite sa nejedná o nedostatočnú výživu, vtedy sa zmenšuje obvod bruška, pretože sa zmenšuje pečeň plodu. Hlavička začína zaostávať ako posledná, pretože plod presúva krv do mozgu, aby zachoval jeho funkciu.

  • Menší plod v 25tt

    , Autor: BSM2801

    Dobrý deň,

    pred mesiacom som Vám písala ohľadom hodnôt nameraných na morfologickom sone, pripájam ich aj sem:

    podľa PM 20+3tt, ale veľkosť podľa sona 19+3tt (pre úplnosť - v 1. trimestri veľkosť plodu podľa sona a PM zodpovedala), namerané hodnoty boli:
    BPDxFOCD - 4,4 (19+3tt)
    TADxAPD - 14,6 (19+6tt)
    FL - 2,9 (19+1tt)

    Dnes som mala poradňu a podľa PM som mala byť 24+5tt, ale bábätko zodpovedalo len 23+2tt. V knižke mám uvedené len 2 hodnoty, a to BPD 5,55 (22+6tt) a FL 4,18 (23+4tt), váha 610g.

    O týždeň mám ísť na kontrolné sono, či bábätko rastie. Pani doktorka ma vcelku vyplašila, že ak sa bude prehlbovať nedostatočný rast bábätka, tehotenstvo budem musieť ukončiť predčasne. Keď som sa pýtala, v čom môže byť problém, povedala, že len v placente, ale že nevidí žiadne známky problému, aj prietoky sú v poriadku.
    Značí takéto zaostávanie v raste naozaj veľký problém alebo je nádej, že ak bábätko rastie, hoci nezodpovedá týždňu podľa PM, môže to byť stále v poriadku?
    Diagnostikovali mi aj tehotenskú cukrovku, ale k diabetológovi idem až zajtra (krv na lačno bola v poriadku, po záťaži vraj mierne zvýšené hodnoty, doma na glukomery mám hodnoty úplne v norme).

    Ďakujem veľmi pekne za Vašu odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    podľa Vami uvedených hodnôt je hlavička (BPD) výrazne menšia a nožička (FL) hraničná, nemám dostatok informácii ale ak je dobre stanovený termín, tak by som sa zameral aj na prípadné genetické odchýlky, pretože takto včasné zaostávanie v raste môže byť spôsobené aj genetickou chybou. Ak chcete, zastavte sa u nás v rizikovej poradni (objednanie na 02/48234 761) k doriešeniu.

  • Menší plod o 2tt

    , Autor: Kikushka

    Dobrý deň p. Doktor. Bola som na ultrazvuku v 30tt presne 30+2 na záver mi vyšlo, že dieťa je podľa UZV 28+1.
    BPD 82,6
    HC 278,7
    AC 224,1
    FL 56,4
    bez poruchy prietokov. Odhad hmotnosti 1246 +-182g.
    Lekár mi povedal, ze dieta ma menšie bruško a mám viacej jest. Za posledny mesiac som pribrala 5kg tak si myslim, ze sa stravujem dostatocne. Mam plus 17kg.
    Picham si clexan 0.2 a plus beriem ferretab 3x za tyzden. Od hematologa. Ine vitaminy neberiem a ani som nebrala, co sa tiez p. doktorke nepacilo.. Mam strach ci som nieco zle nespravila... Snazim sa jest zdravo ovocie, zelenina... Vo ferretab tabletkach je zelezo aj kyselina listova tak to brala tak, ze to su dostatocne vitaminy co potrebujem a co mi vlastne aj chybalo beriem ich cca od 2 trimestra. Prosim je to v poriadku tie vysledky uzv? Spravila som nieco zle? Za odpovede vopred ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    naozaj neverím, že Vám odporučil viacej jesť. Ak dieťa neadekvátne rastie, nie je to v dôsledku stravy matky (teda nie u nás, možno v rovníkovej Afrike), ale v dôsledku nedostatočnej funkcie placenty. Stravou to naozaj neovplyvníte.
    Ak je naozaj adekvátne plod zmeraný a správne máte stanovený vek plodu podľa ultrazvuku v I. trimestri, tak sa jedná o zaostávanie v raste plodu. Je potrebné sledovanie rastu a u nás by sme robili aj monitoring stavu plodu pomocou počítačového CTG.