Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • pád v tehotenstve

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den prajem. dnes po morfologickom vysetreni, po odchode z ambulancie som zakopla a spadla som. spadla som hlavne na ľavý bok, na ruku rameno a nohu, nepamatam si ci som si buchla brucho. hned som sa vratila ku gyn., vyšetril ma, pozrel placentu aj maleho, vsetko vyzeralo byt ok. povedal ze este mam sledovat ci sa hybe a ci nemam bolesti. bola som v soku, tak som sa viac nespytala, viete mi porsdit ze ci napr odlúčenie placenty moze nastat aj neskor? mozem sa ukludnit ked po páde bolo vsetko ok? trocha som este v strese a o 2 dni cestujeme na dovolenku. zatial sa sledujem ale vyzera to byt vsetko ok, len ma boli ruka. ďakujem za vašu odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    závisí na mechanizme úderu, ale áno, sú popísané aj neskoré odlúčenia placenty, preto sa odporúča zvýšené sledovanie 48 hodín. V 20 týždni je však riziko pomerne malé, lebo je predsa len placenta o niečo menšia aj stena maternice je pevnejšia ako v neskorších štádiách tehotnosti. Ak nezačnete krvácať a budete cítiť pohyby, môžete bez obáv ísť na dovolenku. Prípadne ešte jedna kontrola ultrazvukom 2 dni po páde by Vás uistila, že je všetko v poriadku.