Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,189 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Crevne bakterie pred porodom

    , Autor: M&M

    Dobry den, chcela by som sa spytat ohladom vyskytu crevnych bakterii v steroch z posvy pred porodom. Som v 39tt, stery boli robene v 35tt (klasicky ster na zistenie pritomnosti streptokoka - ten bol negativny). Zistene boli crevne bakterie - e.coli, enterococcus a ak si dobre pamatam aj staphylococcus. Doktorka mi predpisala vaginalne tabletky Fluomizin, balenie som douzivala, kontrolny ster uz nerobila. Ja mam tieto crevne bakterie v steroch uz niekolko rokov. Nemam nejake svrbenie ci palenie. Skor sa mi objavuje dookola neprijemny vytok (podrobne stery som mala robene aj na zaciatku tehotenstva, nemam mykoplazmy, ureaplazmy, chlamydie, gardnerellu ani nic podobne). Ide vsak o to, ze na poslednej poradni v nemocnici som sa pytala doktora, ci by mi nemohol spravit test na detekciu odtoku plodovej vody, kedze najma po prechadzke mam mokre flaky na spodnom pradle a v poslednom case si preventivne davam poporodnu vlozku (zatial nebola nejaka premocena, skor len na nej pozorujem vytok, ale spodne pradlo je stale mokre, asi teda len spotene). Doktor vsak povedal, ze nema zmysel robit Temesvaryho test, kym nemam pocit mokra aj v klude a navyse na sone je udajne stale normohydramnion. V klude su to len male fliacky, to pripisujem skor potu, pripadne miernemu uniku mocu. Ja som ale vystrasena kvoli tym bakteriam, ze v pripade ak by mi nedajboze postupne po kvapkach odtekala voda, ci babatku nehrozi pre premnozene crevne bakterie nejake riziko, ak by sa dostali cez plodove obaly priamo k nemu nielen tesne pred porodom, ale dajme tomu uz 2-3 tyzdne pred (ani neviem ci tak dlho moze po kvapkach odtekat a na sone by jej bolo stale dost). Dakujem velmi pekne za odpoved a aj za Vasu poradnu, ktora pomaha mnohym vystresovanym zenam.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    uvedené baktérie sú úplne normálnou súčasťou pošvovej flóry a je veľkou chybou liečiť bezpríznakovú ženu. Lieky iba zbytočné rozbijú rovnováhu v pošvovom mikrobiálnom zložení a naopak môžu spôsobiť premnoženie kvasiniek.
    Kultivačné vyšetrenie v 35. týždni sa robí IBA na zistenie prítomnosti streptokoka agalactiae, ktorý je tiež normálnou súčasťou pošvovej flóry ale môže spôsobiť infekciu plodu, ktorý sa pred ním nevie ešte imunitne brániť. Preto ak sa zistí jeho prítomnosť (cca. 15% žien), tak sa počas pôrodu podá penicilín, aby sa zabránilo prestupu na plod. Mikrobiologické laboratórium by malo poslať odpoveď iba v zmysle či je streptokok v stere prítomný alebo nie. Je chyba, ak zisťujú prítomnosť iných baktérii, lebo menej erudovaní gynekológovia žiaľ "liečia" zdravé ženy a ničia im tým prirodzenú flóru v pošve. Okrem toho sa odporúča robiť ster na streptokoka aj z konečníka, pretože v istom percente žien sa táto baktéria nenachádza v pošve ale v konečníku áno a pri pôrode sa môže dieťa kontaminovať aj z konečníka matky. Lekár by mal najprv spraviť ster z pošvy a potom rovnakým tamponom vytrieť aj konečník. Potom je jasné, že v stere by bola takmer vždy escherichia colli, preto sa nestanovuje ale iba sa robí diagnóza na streptokokus agalactiae.
    Takýto svetlý výtok je ku koncu tehotnosti normálny a ako hovorím, popísané baktérie v pošve sú prítomné u všetkých žien. Jedine, že by sa "liečbou" premnožili kvasinky, ale to býva sprevádzané svrbením a pálením a výtok býva hustejší.
    Keď už som sa takto rozpísal, jediný dôvod na kompletné kultivačné vyšetrenie je vtedy, ak je žena alergická na penicilín, ale iba ak sa jedná o skutočnú alergiu a nie na "vyrážky" v detstve. Ak mala po podaní penicilínu jasnú alergickú reakciu s opuchmi alebo bezvedomím. Potom by mal lekár žiadať aj stanovenie citlivosti streptokoka na iné antibiotiká, aby mohla byť podaná správna profylaxia, pretože sa často chybne podáva na slepo klindamycin (dalacin), na ktorý je streptokokus až v 60% rezistentný, takže profylaxia neúčinkuje.