Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,246 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Hyperechogénne črevo

    , Autor: Lava

    Dobrý deň , chcela by som sa opýtať čo znamená hyperechogénne črevo! Mám sa báť , ako matka o svoje dieťa ???. Dala som si urobiť vyšetrenie odberom plodovej vody , lebo máme v rodinne downom syndróm. Ale výsledky mám dobre volal mi pán doktor z genetiky . Bola som na ultrazvuk a tam mi zistili hyperechogénne črevo . Pán doktor ultrazvuku ma posiela ,zase na genetiku mám strach a obavu čo ďalej . Dnes som bola na poradni a môj gynekológ mi povedal , že nemám ísť na žiadnu genetiku , keďže som 25 týždni tehotenstva a výsledky odberom plodovej vody mám v poriadku. Ako mám postupovať podľa Vás ,a čo Vy mi navrhujete .Vlastne čo mám robiť ???? Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    hyperechogénne črevo je tzv. "soft marker", teda nález, ktorý sám o sebe nemusí znamenať žiadnu komplikáciu ale býva častejšie nálezom u niektorých chorobných stavov, ako sú genetické anomálie, vrodené vývojové chyby gastrointestinálneho traktu, cystická fibróza alebo infekcie (predovšetkým cytomegalovírus). Avšak viac ako 65% detí s týmto nálezom sa rodí úplne zdravých, 4% plodov zaostáva v raste, 6% sa rodí predčasne (čo však je úplne bežný výskyt v populácií). Približne 7% má k tomu pripojené aj iné vrodené vývojové chyby, takže osobne by som odporúčal ešte zvážiť superkonziliárne podrobné ultrazvukové vyšetrenie. Odber plodovej vody máte v norme, takže v tomto zmysle sa nemusíte obávať. Riziko cystickej fibrózy je v týchto prípadoch asi 3%, takže je možné zvážiť vyšetrenie Vás a partnera na nosičstvo. Rovnako možno zvážiť odber krvi na cytomegalovírovú infekciu.

Podobné otázky

  • usg v 30tt

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Prosím o vysvetlenie usg nálezu v 30tt. BPD-75mm,A+,P+,normohydramnion,ŽB prítomná,AC 250 mm,RI-0.710,BFC:0,placenta na zadnej stene,fundus,FL 55mm,pred.hmotnosť 1428gr.Nález sa lekárovi nepáčil,keď som ho žiadala o vysvetlenie čo sa deje,bol nepríjemný.Zaujímalo ho prečo som nepodstúpila amniocentézu veď by sme boli múdrejší.V 20 týž.som bola na morfologickom usg po pozit.triple teste-záver:okrem hyperechogenneho čreva nález v poriadku.Aký je váš názor na dnešné vyš.?Mám sa znepokojovať?Mám 34 rokov a chcela som si tehotenstvo vychutnať,no od samého začiatku sú to len stresy.Ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    BPD rozmer hlavičky, A akcia srdca, P pohyby,normálne množstvo plodovej vdoy, ŽB žalúdočná bublina, AC obvod bruška, RI prietoky, BFC neviem, FL nožička, pred. predpokladná. Z uvedeného netuším o čo išlo. Ak ste mala pozitívny tripletest a hyperechogénne črevo tak je amniocentáza indikovaná.

  • Výsledky sono vyšetrenia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň p. doktor,
    chcem sa Vás opýtať, či sú v poriadku tieto výsledky z môjho dnešného sono vyšetrenie. Som v 21. týždni teh.
    BPD 52 mm, NT 2,3 mm, NF 2,9 mm, CM 4,8 mm, FL 38 mm, NB 7,1 mm.
    Záver pán doktor napísal: minor. mark. až na hyperech. črevo negatívne - zrejme sa to týka toho, že som mu spomínala, že mi vyšli genetické testy s pozitívnym rizikom na Downov syndróm (radila som sa aj s Vami pred niekoľkými týždňami či absolvovať odber plodovej vody z tohto dôvodu). Čo znamená to hyperech. črevo? Je podľa týchto rozmerov bábätka riziko Down. syndrómu alebo je to v poriadku?
    Veľmi vám ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    hyperechogénne črevo je veľmi sporný nález - ide o to, že niektoré štúdie dokázali, že deti s Dowvnovým syndromom majú hustejšiu smolku a na ultrazvuku sa to prejaví vyššou echogenitou čreva. Avšak ide o to, že sa tento nález samozrejme vyskytuje aj u zdravých detí, preto sa tieto všetky prejavy kombinujú a riziko sa počíta.
    Ostatné nálezy sú v norme, ale ešte sa sleduje aj tvar končatín a rozšírenie panvičky obličiek.