Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Tehotenstvo po strate bábätka-prvorodička

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, prišla som o bábätko začiatkom 8 mesiaca. Tehotenstvo bezproblémové, žiadne lieky chlapček zdravý dokonca väčší o dva týždne. Necítila som pohyby tak som išla na pohotovosť verdikt bábätku už nebije srdiečko. Žiadne bolesti ani krvácanie ani len špinenie môže sa to stať len tak bez žiadnych príznakov? Výsledok pitvy predčasné odlúpenie placenty. Pôrod prirodzený bez komplikácií bábätko správne otočené po 4 týždňoch od pôrodu začal cyklus. V rodine sa to nikomu nestalo. Som dva a pol mesiaca od pôrodu a zistila som že som tehotná. Môže sa to vôbec stať? Dokáže moje telo vynosiť bábätko tak skoro? Môže sa to opakovať? Mám ísť na nejaké špeciálne vyšetrenia ohľadom placenty aby som predišla niečomu?
    Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nie je to úplne typický priebeh predčasného odlučovania placenty, ale stať sa to takto zrejme môže. Hoci existujú niektoré rizikové faktory predčasného odlučovania, veľká väčšina prípadov sa vyskytne u žien bez týchto rizík, ako blesk z čistého neba.
    Ak ste sa nechránila, tak ste mala s otehotnením počítať, je to naozaj dosť skoro, ale nikto Vám nespočíta riziko s tým spojené.
    Jedine čo by bolo potrebné vyšetriť je funkcia štítnej žľazy, lebo porucha funkcie štítnej žľazy je spojená s predčasným odlúčením placenty. Pokiaľ nevieme príčinu odlučovania (to sa skoro nikdy nezistí), tak sa nedá určiť riziko opakovania, ale predpokladám, že nebude vyššie oproti bežnej populácii. Bude stačiť bežné sledovanie tehotnosti.