Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,200 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Co jest a pit v tehotenstve

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,citam mnoho clankov o tom co je mozne resp. nemozne jest a pit v tehotenstve, mnohe su vsak protichodne. Od lakarky som nedostala ziadne instrukcie.Viem vsak zakladnu vec, co sa tyka potravy a to je vyvarovat sa jedlam, ktore mozu sposobit ochorenia ako salmonela, listeria,... Preto by som sa chcela opytat na konkretne potraviny, ci je ich mozne v tehotenstve konzumovat alebo nie?
    (plesnove syry - ci uz nakladane, alebo tepelne upravovane; syr Volovec; udene klobasy-surove, alebo tepelne spracovane;pastety;pstruhy;huby z vlastnych zdrojov-zavarane, tepelne upravovane ;hlivy; pasterizovane tepelne neupravovane mlieko, sirup sunquick).
    Za odpoved vopred dakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    doležité je vyvarovať sa surovému či nedostatočne upravenému masu (vrátane rýb - suši) a vyvarovať sa nepasterizovaným syrom (myslím, že všetky, čo sa predávajú v obchodoch sú pasterizované) - problém je priamy nákup od malých výrobcov (salaše).
    Doporučuje sa zbytky z predošlého dňa znovu dokladne ohrievať. A hlavne pri práci s masom si umývať ruky a neutierať i ich do utierky na riad.
    Huby sú bezpečné aj plesnivé syry.