Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,233 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Potrat-secundigravidita

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor,
    chcem sa opytat, porodila som svoju dcerku pred 7 mesiacmi. Ked mala mala 5 mesiacov otehotnela som opat, doktor mi povedal ze ide o rizikove tehotenstvo vzhladom nato ze je to prilsi kratka doba. A potvrdilo sa. V 7tt. som potratila.
    Chcem sa opytat, co moze sposobit potrat v tak rannom stadiu a ci moze byt pricinou to, ze ma moj manzel prstoval a na prste mal zrejme zvysky kremu. Mohlo to sposobit potrat a potom sa do mna urobil. Co podla mna nie je dovod na potratenie lebo to urobil aj pocas mojho prveho tehotenstva.
    Este jednu otazocku, toto druhe tehu bolo ine, nemala som ziadny tehotensky vytok (akoby krcok maternice nebol chraneny) a uz posledne 2 tyzdne som sa necitila tehotna. Inak mi nebolo vobec od zaciatku spatne od zaludka. Ma kazda zena v tehotenstve vytok a ked ho nema moze to signalizovta nieco zle?
    Vycitam si ze sme s manzelom mali sex a isiel s tym nakremovanym prstom do mna avsak asi to nebola pricina potratu co myslite? Hned nato v ten vecer som zacala krvacat a na druhy den som utekala do nemocnice kde mi urobili kyretaz. Zatial vysledky z histologie nemam.
    Dakujem pekne za odpoved

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    celé je to nezmysel, potratila ste pretože sa 20% tehotností potratí, je to vecou náhody, porod predtým nemá na to vplyv. Niekto píše, že kojenie može by´t rizikové, ale štúdie to nepotvrdily. POtrat v rannom štádiu je genetická záležitos´t, proste prišla nezdravá spermia alebo vajíčko nebolo úplne fit.
    Zbytočne sa tým zaoberať, počkajte 2 mesiace a znovu otehotnite.