Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,077 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Krv

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,
    chcela by som vas poprosit o radu. Predpokladam,ze som tehotna. Dnes mam 37 DC a asi pred 4 dnami som si robila test kde mi vysla ale slabunka ciarka. Tehotna som bola,takze viem ze priznaky mam tehotenske. No dnes na zachode pri utierani som mala na papieri krv. Bolo to trosku a potom uz nic. Co to moze znamenat?Dakujem pekne

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak ste mala pozitívny test, tak je vhodné vyšetrneie, na potvrdenie vnútromaternicovej gravidity.
    Zakrvácanie nemusí znamenať nič, ale aj hroziaci potrat či mimomaternicovú graviditu, preto je vhodné vyšetrenie.

Podobné otázky

  • Hlienovity výtok

    , Autor: Tinka.2

    Dobrý deň,
    Som v 29tt a začal sa mi objavovať hlienovity výtok belavej alebo mierne žltkastej farby (žiadne stopy krvi) stáva sa to asi raz za deň že je toho hustejšieho výtoku viac inak iba redší mliečny výtok čo mávam stále, nezapácha a momentálne ani žiadne svrbenie a pálenie nepociťujem. Zľakla som sa keď všade píšu o hlienovej zátke ale i na poradni necelý tyzdeň dozadu bolo všetko v poriadku. Mám to urýchlene riešiť alebo je to prirodzené a vyskytuje sa to bežne v tehotenstve?
    Ďakujem veľmi pekne za odpoveď

  • Staphylococcus aureus

    , Autor: Lucka22

    Dobrý deň,

    som v 21.tt. Zo steru mi bol zistený tento nález:

    Nález: Corynebacterium sp.

    Nález: Staphylococcus sp. - koaguláza neg.

    Nález: stredne masívne Staphylococcus aureus
    Stanovenie kvalitatívnej citlivosti na antibiotiká:
    Ampicilín....................R Ciprofloxacín...............SC
    Ampicilín-sulbaktám..........C Tetracyklín..................C
    Oxacilín.....................C Trimetoprim-Sulfametoxazol...C
    Erytromycín..................C Nitrofurantoín...............U
    Klindamycín..................C
    Expertná správa:
    Resistance to penicillins

    Stanovenie kvalitatívnej citlivosti na antibiotiká:
    Kolistín.....................R Klindamycín..................L
    Neomycín-Bacitracín..........L Ofloxacín....................L
    Gentamicín...................L Tetracyklín..................L
    Tobramycín...................L Chloramfenikol...............C
    Erytromycín..................L Nitrofurantoín...............U

    Kmene citlivé na oxacilín sú citlivé aj na kombinácie penicilínov s inhibítormi
    betalaktamáz a cefalosporíny okrem ceftazidímu, cefixímu, ceftibuténu a
    ceftolozan-tazobaktámu, ktoré nie sú vhodné na terapiu stafylokokových infekcií. V
    prípade, že je ciprofloxacín stredne citlivý, je nutné ho podávať vo vysokých dávkach a v
    kombinácií s iným antibiotikom. Aminoglykozidy pri terapii systémových ochorení
    použiteľné len v kombinácií s iným účinným antibiotikom.


    Lekár mi dal Fluomizin a potom Gynoflor. Docitala som sa, že môže spôsobiť predčasný pôrod, potrat. Nakoľko som raz už potrat zažila (z iného dôvodu), o babo sa bojím.

    Prosím, je liečba dostatočná? Treba robiť aj kultiváciu moču a test krvi?

    Ďakujem za odpoved.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    stafylokokus aureus môže byť normálna súčasť pošvovej flory a nemusí robiť problémy.
    Ak nemáte prejavy infekcie, nie je potrebné ho liečiť.

  • Hrozí predčasný pôrod?

    , Autor: zuzu0404

    Dobrý deň,
    som v 34+3 týždni gravidity, do 28. týždňa som mala placentu praeviu partialis (teraz už upravená), v tom týždni mi bola zistená mierna hepatopatia gravidarum (ALT 1,6, AST 1,07) , v posledných výsledkoch z 6.5. boli ALT, AST aj žlčové kyseliny v norme, liečim sa aj na hypotyreózu v tehotenstve. Od 2. trimestra som pociťovala občasné tvrdnutie bruška pri chôdzi, bolesti symfýzy, ktoré pri oddychu ustúpili.
    Včera som však mala výrazné tonizácie maternice trvajúce asi 10 hodín nonstop, nepredchádzala im žiadna námaha, užila som 2 tbl magnézia, po celú dobu ležala v posteli, dala si teplú sprchu, do hodiny po sprche bolo brucho stále tvrdé, občas zabolelo podbruško na max 10 sekúnd, pohyby plodu som dobre cítila. Rozhodla som sa ísť na urgent, kde na CTG bola jedna slabšia kontrakcia (mimo tie pri pohybe plodu), USG v poriadku, až na skrátený cervix na 15 mm (týždeň a pol dozadu meral 42 mm), hrdlo otvorené na špičku prsta. Nekrvácam, voda neodtiekla. Podobné tonizácie som mala aj dnes.

    Aká je normálna dĺžka krčku v 35.týždni tehotenstva? Hrozí mi predčasný pôrod a mala by som opäť držať prísny kľudový režim? Môžem vzhľadom na tonizácie a nález na krčku predpôrodne rehabilitovať? Stačí užívať do konca 36.týždňa 3x denne 1 tbl Magnesii lactas ako doteraz? Ďalšiu poradňu mám plánovanú až o 2 týždne, mám požiadať radšej o skorší termín?

    Ďakujem Vám za odpoveď. Prajem pekný zvyšok dňa

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    už nie sú normálne hodnoty krčka v 35. týždni, pretože maternica sa už začína pripravovať na pôrod a niekto s 15 mm krčkom aj prenáša a niekto porodí do 24 hodín.
    Kludový režim nepredlžuje graviditu, nie je potrebné ho dodržiavat. Magnézium rovnako nepredlžuje graviditu. Stačí počkať ako sa situácia vyvinie, pretože ak naozaj hrozí predčasný pôrod, ničím ho nezastavíte a v 35. týždni už nemáte ani výhodu z podania kortikoidov.

  • Svrbenie tela

    , Autor: pt_mich

    Dobrý deň, chcela by som sa spýtať na Váš názor ohľadom svrbenie kože. Momentálne som v 39.tt. Prvýkrát som cítila svrbenie rúk a nôh niekoľko týždňov dozadu. Moja gynekologička mi vzala krv na pečeňové testy, ktoré boli v poriadku. Svrbenie ustúpilo. Neskôr sa objavilo znova, aj s bolesťou pod pravými rebrami. 15.5.2024 som bola na pohotovosti, kde odobrali znova krv na pečeňové testy aj žlčové kyseliny. Výsledky boli v poriadku a bolesť bola pripísaná zistenej hydronefróze pravej obličky. Svrbenie znova trochu ustalo, ale asi týždeň na to začalo zas. Znova som o tom hovorila svojej gynekologičke na poradni 24.5.2024. Tá mi povedala, že mi testy znova robiť netreba, keď 9 dní predtým boli v poriadku. A že pokiaľ to svrbenie nie je neúnosné, nejde o cholestázu. Odvtedy sa snažím na to nemyslieť, ale stále ma sem tam svrbia ruky a nohy. CTG som odvtedy už mala robené asi 3x, bolo v poriadku. Bojím sa o bábätko, veď som už takmer na konci. Mohlo by ísť o cholestázu? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    hladina žlčových kyselín pri cholestáze nie je stabilná, kolíše a mení sa. Okrem toho ju treba sledovať nie nalačno ale hodinu po jedle. Osobne by som zvážil vyvolanie pôrodu, ak ste už v ukončenim 39. týždni, pretože naozaj môže ísť o cholestázu.

  • Anopyrin 100mg/denne v tehotenstve

    , Autor: nandeska

    Dobry den pan profesor,

    chcela by som sa opytat na pouzivanie lieku Anopyrin 100mg v tehotenstve, resp. od 12. tyzdna tehotenstva.

    Po vysetreni na hematologii (diagnoza: asymptomaticky Heterozygot Protrombin G20210A) mi z krvi vysli mierne vychylene hodnoty:
    lahsi deficit AT III (72,2%)
    D-dimery HS (0,738 mg/l)

    Zhnotnotena som bola, ze vysledky su este stale v norme a zatial nie je potrebna profylaxia LMWH, no nasledne mi doktorka nasadila 1x 100mg tabletu Anopyrinu denne. Prekvapilo ma to.

    Zaujimalo by ma ci je uzivanie tohto lieku v tehotenstve bezne v takychto davkach a ci je to bezpecne, resp. kvoli comu sa uziva.

    S mojim gynekologom som sa zatial neradila. Ide o prve tehotenstvo.
    Dakujem za nazor.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    anopyrín v tehotnosti používame často, hlavne ako prevenciu pred preeklampsiou. Ak usúdil hematolog, že je potrebné Vám ho nasadiť, tak ho môžete bez obáv užívať.