Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,233 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • toxoplazma

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor, pred casom som Vam pisala ohladom toxoplazmy, ktora mi bola zistena v tehotenstve: na zaciatku tehotenstva mi boli robene klasicke krvne testy, avsak vtedy mi vysla toxoplazma Igg pozitvne aj Igm 1,2 (pozitivne), IgG Avidita 80 TAV (to som sa dozvedela, az ked som mala kartu), avsak moj lekar tomu neprikladal vaznost a povedal ze vysledky mam negativne. V 19 tt som zmenila lekara a tomu sa moje vysledky nezdali a preto opakoval vysetrenie na toxoplazmu este raz a vysledky boli IgG 119 IU/ml a IgM 6,30 AU/ml (hranicne) a odporucil ma na infekcne vysetrenie. Tam mi predpisali Rowamincin 2x1 3 balenia. Pred zacatim liecby mi opat vzali krv a vysledky boliIgG 155 IU/ml, IgM 3,1 (pozitivne viac ako 1).Avsak ako vy, tak aj v tom laboratoriu, kde mi robili testy na zaciatku tehotenstva, mi povedali, ze je to ok, ze to som prekonala uz davno.Lekarka na infekcnom sa k tomu vyjadri nevedela a naordinovala opat 3 tyzdnovu liecbu, avsak ja by som uz nerada brala pocas tehotenstva nejake dalsie antibiotika, tak by som chcela vediet, ktora alternativa je mensie zlo, ci brat alebo nie a pockat az po porode. dakujem za Vasu odpoved, dufam, ze mi aj teraz poradite.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    v každom prípade to klesá, takže riziko aktívnej infekcie je malé, k tomu sa však musí na 100% vyjadriť infektológ. rovamycín je plne bezpečné antibiotikum, ak infektolog ho doporučuje, potom je potreba ho užívať

Podobné otázky

  • Mačka a toxoplazma

    , Autor: Sisa123

    Dobrý deň,

    svokrovci majú asi cca mesiac novú mačku. Chystáme sa k nim na víkend a zaujímalo by ma či je to bezpečné pre tehotnú ženu (som na začiatku tretieho mesiaca zatial) čo sa toxoplazmy týka? Prípadne mohli by ste mi poradiť ako postupovať pri návštevách? Či je nutné nejak otestovat/zaočkovať tú mačku alebo čokolvek.

    Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    mačky samotnej sa nemusíte vôbec obávať. Zárodky toxoplazmy sa nachádzajú iba v jej stolici, ktorá začne byť infekčná až dva dni po vylúčení. Okrem toho domáce mačky iba zriedka majú toxoplazmózu, pretože sú kŕmené upravenou stravou a nelovia zvieratá.
    Takže sa nemusíte ničoho obávať, nedotýkajte sa mačacieho záchodku a s mačkou samotnou sa môžete kľudne hrať.

  • Prekonaná toxoplazma

    , Autor: Timi296

    Dobrý deň. Ja by som sa chcela opýtať. Pri druhom tehotenstve mi bolo povedané ze som niekedy prekonala toxoplazmozu ..to znamená, že sa už nemusím báť nákazy?moje telo ma protilátky? Teraz som tretí krát tehotná. Ďakujem

  • toxoplazma

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den pan doktor,som v 16.tyzdni tehotenstva a práve dnes mi lekar povedal ze mam pozitivne veledky na toxoplazmu. výsledky IgM boli 17,40 a IgG 317,00.Chcela by som sa opytat ci su to velmi zle vysledky ,aky vplyv to bude mat na dieta a ci vysledky mozu byt ovplyvnene aj mojou liecbou , ktoru som absolvovala asi pred pol rokom, ked ma pokusal potkan a pravidelne som sa chodila ockovat antirabickou vakciinou dakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    antirabická vakcína s tým nemá nič spoločné.
    Pozitívne IgM ostáva ešte rok po akútnej infekcii. Je potrebné infektologické vyšetrenie, sledovanie hladín protilátok, podľa toho sa zistí, či je to akútna infekcia alebo nie.

  • toxoplazma

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor, pred nedavnom som Vam pisala, ze mi bola zistena opakovane pozitivna toxoplazma, avsak klesala, tak by som chcela len doplnit, ze na tom infekcnom mi predpisali rovamicin. Avsak ako vy, tak aj v tom laboratoriu, kde mi robili testy na zaciatku tehotenstva, mi povedali, ze je to ok, ze to som prekonala uz davno. Takze nemozu tie antibiotika uskodit babatku??? na zaciatku som mala vysledky IgG poz. IgA pozit IP:1,2, IgA negat, IgG Avdita 80 TAV, a v 19 tt IgM 6,3 AU/ml (hranicne), IgG 119,00 IU/ml poz. Taktiez sa chcem opytat, ze ci davka 3x1 Mange B6 je vhoda a nie je vysoka, nakolko ma pobolievalo brusko a tvrdlo mi. Momentalne som v 21 tt. Velmi pekne dakujem za odpoved

  • toxoplazma

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den pan doktor, na zaciatku tehotenstva mi boli robene tie klasicke krvne testy, avsak vtedy mi vysla toxoplazma Igg aj Igm pozitivne (to som sa dozvedela, az ked som mala kartu), avsak moj lekar tomu neprikladal vaznost a povedal ze vysledky mam negativne. Avsak v 19 tt som zmenila lekara a tomu sa moje vysledky nezdali a preto opakoval vysetrenie na toxoplazmu este raz a vysledky boli IgG 119 IU/ml a IgM 6,30 AU/ml (hranicne) a odporucil ma na infekcne vysetrenie. Tak sa chcem spytat ci bolo konanie mojho prveho lekara spravne, ked nebral do uvahy pozitivne vysledky. A ako velke riziko by mohlo byt pre babatko ze bude nejak postihnute. Tripple testy vysli negativne 1:2300. Dakujem za odpoved

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    IgM zrejme klesá, to znamená, že sa nejedná o akútnu infekciu. Na infekčnom oddelení zhodnotia oba výsledky, a navrhnú ďalší postup.
    IgM ostáva pozitívne až rok po infekcii, preto pozitivita IgM ešte neznamená, že máte akútnu infekciu v gravidite. Pokles IgM ukazuje, že to bola prekonaná infekcia a nič nehrozí.