Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,200 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Dobrý večer

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pán dr. bola som v 33.tt. keď som bola na vyšetrení u svojho gynekologa.Vyšeteoval ma vaginálne rukou a začala som krvácať.Je možné,že by mi tam dr.niečo poškodil?Poslal ma preto do nemocnice.Za odpoveď ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    cievy na krčku sú ku koncu gravidity veľmi presiaknuté a rady praskajú, aj po vyšetrení, prípadne po pohlavnom styku. Stáva sa to, nič nehrozí. Samozrejme ak nemáte vcestnú placentu, kedy sa vyšetrova´t nesmie.

Podobné otázky

  • Pohyby v pošve

    , Autor: Tinka.2

    Dobrý večer prajem
    Som v 31tt, doteraz som mala bábätko otočené hlavičkou dole no teraz asi 2-3dni sa bábätko určite otočilo opačne nožičkami dole. Dnes cítim pohyby veľmi nízko kopanie do konečníka (aj ako by na konečnik tlačilo chvíľkovo) alebo v pošve (je to len neprijemne nie veľmi bolestivé) čo ma vystrašilo je že pohyby je vnútri v pošve cítiť aj na dotyk ani nie hlboko skôr tak na začiatku.(vyslovene kopnutie nožičkou) Nemám sa koho spýtať a vy ako lekár to viete najlepšie odpovedať či pri palpačnom vyšetrení možno ucítiť v pošve pohyb?
    Bola som v piatok na sone krčok 32mm uzavretý, všetko v poriadku bolesti nemám ak áno sú mierne v krížoch čo je asi bežné. (Neviem som prvorodička)
    Je potrebné ísť čo najskôr lekárovi alebo stačí počkať do poradne ?
    Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    stačí počkať do poradne, ak bol krčok normálne dlhý, riziko predčasného pôrodu je malé. Ak by plod ostával zadočkom v 36. týždni, objednajte sa k nám na obrat (ak ste z východu tak sa objednajte do Starej Ľubovne, ak stred, tak do Trenčína).

  • Problémy s prsníkmi

    , Autor: Miminkuska

    Dobrý vecer pán doktor, veľmi by som Vás prosila o radu. Rodila som 9.5. a odbzaciatlu som mala problémy s dojčením, mlieka som mala stále malo, stále som malého musela doktmovat, papal aj 4 hodiny no mlieko mu už nešlo buď vôbec alebo veľmi minimálne, pri odsávani som mlieka mala tiež veľmi malo (pár kvapiek), tak som si povedala že zo nemá zmysle siliť a prestala som dojčiť nakoľko jeden prsník som mala už úplne bez mlieka, mäkký a prázdny. No deň na to sa mi najskôr zapálil jeden prsník mala som ho úplne tvrdý ako kameň, veľmi bolestivý a bolestivý, cez noc sa mi to stalo aj na druhom prsníku. Teplotu som nemala ale cítim sa celkovo veľmi slabo akoby mi išla prísť (stále ju mám pod 37). Mám aj hrcky pod pazuchami aj na prsníkov akoby som mala upchate mliekovody, na jednom prsníku ten ktorý sa mi zapálil ako prvý mám už aj cervene škvrny alebo fľaky (také väčšie) a ten prsník mám stále väčší a opuchnutejsi ako zen druhý ktorý mám tiež zapálený. Dojčiť už od tej nedele samozrejme nedojcim, toto cele sa mi rozvinulo včera 27.5., na noc som si dala aj oceánoch mast aj paralen, v teplej sprche som sa snažila prsníky aj poamsitovat a postalacat avsak vyšla mi len voda zafarbená do biela a kusok pár kvapiek mlieka, viete mi prosím poradiť o čo môže ísť a alo to liečiť? Bojím sa aby sa nerozvinul u mňa absces ktorý by sa musel rezať.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak nemáte horúčku, nemáte zápal prsníka. Zápal prsníka je tkanivový zápal, ktorý sa prejaví veľmi vysokými teplotami. Toto je zrejme prejav hromadenia mlieka pri ukončení dojčenia. Prsníky si nevytláčajte nedráždite, na 1-2 pite menej tekutín, prípadne si vyviažte prsníky elastickým obväzom, ak to nepomôže navštívte vášho gynekologa.

  • Krčok

    , Autor: Lucik...

    Dobrý večer,
    chcem sa opýtať, aktuálne som v 30tt, beriem už viac ako mesiac Utrogestan 0-0-2 tbl kvôli skracovaniu krčka, v pondelok som bola na poradni u svojej gynekologicky kde mi zistila zhoršený nalez krčka na 25mm s tým že pri tvrdnuti 19-20mm, odporučila má na hospitalizáciu kde som hneď išla a včera má po 2 dňoch prepustili s tým, že tvrdnutie brucha ktoré som mala často aj pri tom ako som mesiac doma ležala je fyziologické, napichali ma magneziami a aj naďalej mam doma brať svoj Magnerot a odporučili sledovať krčok každé 2 týždne u svojej doktorky. Mám aj ATB na opakovaný zápal močových ciest. Chcem sa ale opýtať, doktorka mi odporučila kludovy režim s liečbou ale teraz v sobotu mame svokrovu oslavu kam treba autom cestovať cca hodinu. Na oslave by som samozrejme ležala, miestami sedela ak sa bude jesť. Ide mi o to, či mi odporúčate na takúto oslavu ísť aj s tou cestou po našich rozbitých cestách kde to v aute riadne natriasa alebo radšej mam ostať doma ležať ako doteraz a neriskovať to? Na oslave bude dosť ľudí a deti, takze bude tam aj hluk a tak ako na oslave býva. Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    kľudový režim nepredlžuje graviditu, problém s oslavou vidím skôr v tom, že budete vzdialená od Vašej pôrodnice, ak by sa náhodou niečo stalo (zrejme sa nič nestane). Dôležité je naozaj sledovanie dynamiky dlžky krčka na rajone a utrogestan. Je možné, že po vyliečení infekcie močových ciest sa situácia ukludní.

  • Ultrazvuková špachtľa v tehotenstve

    , Autor: Mimaaa

    Dobrý večer prajem, prosím o odpoveď. Absolvovala som u kozmetičky jedno ošetrenie ultrazvukovou špachtlou a až neskôr som zistila že tehotenstvo je kontraindikácia. Prosím mám veľký strach že som bábätku nejak uškodila. Som 15/5tt. Je to veľmi zle takéto ošetrenie?
    Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    musel som si pozrieť o čo sa jedná, toto ošetrenie neohrozuje plod, lebo ultrazvuk sa v týchto frekvenciách zachytí v koži a tesne pod ňou.

  • Escapelle

    , Autor: Janulka456

    Dobry vecer, mala som nechr. pohlavny styk pri ktorom sa vsak partner neurobil do mna. Styk bol len raz a po ejakulacii sme uz dalsi krat nepokracovali. Ja som do 55 hodin uzila tabletku Escapelle. Je sanca, ze tato tabletka zaucinkovala?Dakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    tabletka Escapelle obsahuje obrovské hladiny hormónov a je neuveriteľnou záťažou na ženský organizmus. Ak máte partnera s ktorým pohlavne žijete, určite si dajte čo nasjkôr predpísať bežnú normálnu antiknocepciu, a Escapelle už neužívajte, pretože je to škodlivý liek určený iba pre vysoko výnimočné situácie (predovšetkým pre znásilnené ženy).