Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
18,582 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • velkost plodu

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    nakolko som dostala uz vsakovake odpovede, chcem Vas poprosit o nazor. Dietatko do 26 tt zodpovedalo presne danemu tyzdnu tehotenstva. Potom podla biometrie zacal chybat tyzden , neskor dva az napokon v 34tt tyzdni dietatko zodpovedalo velkosti 31 tt. Dnes mi zacal presne 40 tyzden tehotenstva, pred dvoma dnami mi vysli vysledky biometrie: BPD 9,1 OFD 10,9 TTD a APD 9,2 FL 7,1. AFI 10. Je to podla Vas v norme vzhladom na tyzden tehotenstva v ktorom som?

    Je normalne to ze par tyzdnov dietatko rastlo velmi pomaly?Vyplyvaju z toho nejake mozne rizika? Alebo ide naozaj len o konstitucne mensi plod?(je to dievcatko a pribrala som cca 9 kg, moja vyska 161cm a aktualna vaha 64 kg).Kolko moze priblizne dietatko vazit? Dakujem Vam za odpoved.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    my nepoužívame TTD a APD preto neviem, doležité je týždeň na ktorý to zodpovedá, to by mal počítač v ultrazvuku vyhodiť, AFI je normálne množstvo plodovej vody, hlava a noha je v norme. Okrem tohoo chýba odhad hmotnsoti, ak je nad 2500 g.
    Nechápem, prečo toľko svietia ultrazvukom na Váš plod úplne zbytočne, nič z toho nevyvodili.

Podobné otázky

  • Pohyby v 27 tyzdni

    , Autor: Janka12

    Dobrý deň,
    Chcela by som sa spýtať aké sú normálne pohyby dieťaťa?alebo teda ako často by ich malo byť cítiť? Som v 26tt+2, placentu mám z prednej strany.. mala som už dni keď sa mi celé brucho vlnilo z pohybov, no veľa krát mám dni kedy cítim pohyby naozaj slabucko, keď tak väčšinou z boku, alebo zrazu také silné, akoby sklbnutie a potom nič... Tie "sklbnutia" čím to môže byť?
    som dosť chudá, 51 kg.. Netuším aká veľká môže byť placenta a odkiaľ pokial sa môže za ňu "schovať" že by tlmila pohyby.. myslíte že je to v poriadku? Ďakujem pekne za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    pociťovanie pohybov plodu je veľmi individuálne. Plod vykonáva rôzne druhy pohybov, jednak končatinami (drobnejšie pohyby) ale aj celým telom, kedy sa vystiera a krčí, čo je cítiť ako šklbnutia alebo silné údery (hlavne hlavičkou). Placenta, množstvo plodovej vody, veľkosť plodu, ale aj pôrody v minulosti ovplyvňujú pociťovanie pohybov, preto nie je možné presne určiť, čo je normálne a čo nie.

  • Kyselina listová

    , Autor: Miminkuska

    Dobrý večer pán doktor,
    chcela by som sa opýtať ako je to s užívaním kyseliny listovej počas tehotenstva. Viem že prvé 3 mesiace tehotenstva je kyselinu potrebné užívať, aby sa predišlo rázštepom pery, vrodenými vadám a podobne, a chcela som sa opýtať či je potrebné alebo vhodne ju užívať aj naďalej do konca tehotenstva alebo to už nie je potrebné. Ja som momentálne v 19+5 tt a kyselinu užívam každý jeden deň. Tento týždeň som mala aj výsledky z tripple testu a morfologické sono a chvalabohu je všetko v poriadku, preto ma zaujíma či ma užívanie kyseliny listovej v tabletkovej forme (užívam jamieson kyselinu) vplyv na vývoj bábätka alebo už nie je nutne ju užívať. K tomu užívam ešte aj železo keďže som bola vždy anemicka.
    A tiež by ma ešte zaujímalo či to môže ovplyvniť veľkosť plodu pri narodení. Viem že užívanie kadejakých vitamínov ma vplyv na to, že sa bábätka rodia veľké.
    Vopred dakujem za odpoved.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    kyselina listová nespôsobuje nadmerný rast plodu, z toho sa upodozrieva predovšetkým vitamín B6. Pre plod má význam užívanie kyseliny listovej iba počas prvého trimestru, teda do 13. týždňa, existujú práce, ktoré potvrdili, že užívanie počas druhého trimestru znižuje riziko preeklampsie, takže v tom kľudne pokračujte, určite neurobíte chybu.

  • Rozdiel medzi terminom podla MS a ultrazvukol

    , Autor: Viera1009

    Dobre rano,pan profesor. V 30 tyzdni mi bol robeny ultrazvuk,kde sa zistilo,ze babo je o 3 tyzdne vyvinutejsie vo vsetkych smeroch aj vahu ma zodpovedajucu o 3 tyzdne viac. Meni sa v takomto pripade ocakavany termin porodu?
    A este mam troska kurioznu otazku ale kolegyna ma trochu vystrasila. Moze obcasne zadrzanie plynov sposobit v tehotenstve tehotensku emboliu?

    Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    čo sa týka veľkosti plodu, jednoznačne platí iba jeden jediný termín, a ten, ktorý bol stanovený na základe ultrazvuku na začiatku tehotnsoti (do 13. týždňa) pretože vtedy rastú všetky plody rovnako a veľkosť plodu presne zodpovedá termínu. Potom už má každý plod svoju rastovú krivku a jeho veľkosť sa porovnáva s priemernou veľkosťou, respektíve s pomerom plodov, ktoré majú v danom týždni rovnakú veľkosť ako on. V žiadnom prípade sa vtedy neupravuje termín. Ak máte presne stanovený termín na začiatku tehotnosti, a v 30. týždni je plod o 3 týždne väčší, je potrebné pátrať po dôvode, či nemáte cukrovku a vhodné je sledovať podrobné rastovú krivku plodu, merať plod á 14 dní.
    Zadržovanie plynov určite nespôsobuje emboliu.

  • V 7 tt mi náhle skončili nevoľnosti. Mam sa báť?

    , Autor: MataMata

    Dobrý deň, pan doktor, dopredu sa ospravedlňujem, ak zbytočne dramatizujem, ale mam strach ci je všetko ok. Teraz v pondelok 22.5. som bola na prvej kontrole, bol to akurát 6+5 tt. Pani doktorka mi pogratulovala, na sone videla plod a bit srdiečko. Veľkosť plodu bola na ten týždeň ako byt mala. Bola mi zobrana krv a asi je všetko ok, pretože mi sestrička nevolala. Od 5 týždňa ma trápili ranne nevoľnosti, zvracala som len par krát, ale zle mi bolo vkuse 2 týždne. Teraz v stredu v presne v 7 týždeň mi ako keby nevoľnosti mierne ustupovali. Začalo mi bývať zle len tak večerom a od včera mi v podstate nič nie je. Na zvracanie mi nie je vôbec, a žalúdok ma už neboli. Prsia stále bolia a brucho tak sem tam zaboli na par sekúnd, ale inak pohoda. K pani doktorke mam ísť až 6.6, chcem sa teda opýtať, mam radšej pani doktorke zavolať, alebo nemám zbytočne dramatizovať? Je toto moje 2 tehotenstvo po 2 IVF. Prve sa nevyvijalo dobre a v 7 týždni moja pani Dr. nevidela stále plod. Aj sa ma vtedy pýtala ci mam nejaké prejavy a par dni pred tým mi veľa z nich ustúpilo. Na noc si vkladam stále utrogestan. Ďakujem za vašu odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    náhly ústup tehotenských príznakov je známkou odumretia plodu. Navštívte Vašu lekárku, aby skontrolovala ultrazvukom či sa plod vyvíja.
    Ak by šlo o zamlčaný potrat, už sa to v súčasnosti rieši liekmi, netreba operáciu. Ale stále je možné, že všetko bude v poriadku.

  • Menší plod v 25tt

    , Autor: BSM2801

    Dobrý deň,

    pred mesiacom som Vám písala ohľadom hodnôt nameraných na morfologickom sone, pripájam ich aj sem:

    podľa PM 20+3tt, ale veľkosť podľa sona 19+3tt (pre úplnosť - v 1. trimestri veľkosť plodu podľa sona a PM zodpovedala), namerané hodnoty boli:
    BPDxFOCD - 4,4 (19+3tt)
    TADxAPD - 14,6 (19+6tt)
    FL - 2,9 (19+1tt)

    Dnes som mala poradňu a podľa PM som mala byť 24+5tt, ale bábätko zodpovedalo len 23+2tt. V knižke mám uvedené len 2 hodnoty, a to BPD 5,55 (22+6tt) a FL 4,18 (23+4tt), váha 610g.

    O týždeň mám ísť na kontrolné sono, či bábätko rastie. Pani doktorka ma vcelku vyplašila, že ak sa bude prehlbovať nedostatočný rast bábätka, tehotenstvo budem musieť ukončiť predčasne. Keď som sa pýtala, v čom môže byť problém, povedala, že len v placente, ale že nevidí žiadne známky problému, aj prietoky sú v poriadku.
    Značí takéto zaostávanie v raste naozaj veľký problém alebo je nádej, že ak bábätko rastie, hoci nezodpovedá týždňu podľa PM, môže to byť stále v poriadku?
    Diagnostikovali mi aj tehotenskú cukrovku, ale k diabetológovi idem až zajtra (krv na lačno bola v poriadku, po záťaži vraj mierne zvýšené hodnoty, doma na glukomery mám hodnoty úplne v norme).

    Ďakujem veľmi pekne za Vašu odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    podľa Vami uvedených hodnôt je hlavička (BPD) výrazne menšia a nožička (FL) hraničná, nemám dostatok informácii ale ak je dobre stanovený termín, tak by som sa zameral aj na prípadné genetické odchýlky, pretože takto včasné zaostávanie v raste môže byť spôsobené aj genetickou chybou. Ak chcete, zastavte sa u nás v rizikovej poradni (objednanie na 02/48234 761) k doriešeniu.