Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,200 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • HIV

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer. Ja by som sa Vás chcela opýtať na otázku toxoplazmozy. Som v 17tt. a vyšla mi pozitívna Toxoplazmoza. Výsledky sú IgG silno pozitívna - viacej ako 3(normalna je 1,1) a IgM negatívne. Znamená to že som toxoplazmozu prekonala už v minulosti? A ešte ma trápi jeden problém. Pri odberoch sa berie krv aj na HIV a mne vyšiel test REAKTÍVNY. Krv posielali do Bratislavy na ďalšie špecifickejšie testy. Neviem z čoho mi to mohlo takto výsť, lebo nepatrím k rizikovým skupinám ľudí. A tak isto aj manžel. Ani si neviete predstaviť čo sa odohráva v mojom vnútri. Vôbec sa na nič neviem sústrediť. Myslíte si, že test mohol zblbnúť s tou toxoplazmozou, alebo sa mám vážne obávať tej strašnej diagnozy.

    Veľmi pekne vám ďakujem za skorú odpoveď.

    Odpovedá MUDr Jozef Záhumenský

    Dobrý deň,
    ste chránená pred toxoplazmozou a z tejto strany nič nehrozí.
    Čo sa týka HIV, presne viem, čo prežívate. Ja som sa pichol ihlou pri operácii HIV pozitívnej ženy a kontrolné výsledky mi vyšli tiež reaktívne a čakal som na spresnenie. Našťastie, mi potom vyšli negatívne, opakovane. Ja však za to beriem 300 CZK mesačne infekčný príplatok.
    HIV je obrovský strašiak, avšak už v súčasnosti to nie je choroba iba rizikových ľudí. V našom súbore tehotných žien s HIV infekciou je naprostá vačšina žien s úplne normálnym životným štýlom.
    Pevne verím, že to dopadne dobre a že výsledok bude negatívny. Napíšte mi ho potom.


    Dobrý večer. Čakala som 3 mesiace, kým sa mohol spraviť ďalší kontrolný test na HIV. A našťastie mi vyšiel negatívny. Viete si asi predstaviť aký veľký kameň mi odpadol zo srdca, aj keď sme s manželom prebrali všetko možné, ako by som sa mohla nakaziť. Manžel si dal tiež hneď spraviť testy a tie mu vyšli hneď negatívne, tak ma to trošku upokojilo, ale vnútri ma tento problém stále zožieral. Teraz som už v 31tt, tak dúfam, že ma už žiadne trampoty v tehotenstve nečakajú a že to dobojujeme do konca.

    Ešte by ma zaujímalo, keďže mi hrozí predčasný pôrod. som po operácii krčka maternice a aj v prvom tehotenstve som s tým mala problém a odležala som si vyše 2 mesiacov v nemocnici. Teraz som sa zatiaľ tomuto vyhla. Ktorý týždeň sa už považuje dieťatko za donosené. Ja si každý deň tak pomyselne odškrtávam dni a veľmi ma to povzbudzuje. Ďakujem pekne.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    áno a ste chránená proti infekcii tak je to ok, toxoplazmozou sa nestresujte.

    Čo sa týka HIV, presne viem o čom píšete. Ja som sa porezal pri cisárskom reze u HIV pozitívnej ženy, aj som bral lieky (inak mám infekčný príplatok 300 CZK mesačne, tak je to OK), a pri kontrolnom nábere mi vyšlo HIV reaktívne. Skoro som zahynul, lebo som sa bál, že som nakazil i partnerku, napriek ochrane.
    Našťastie išlo o chybu a ďalšie výsledky boli spoľahlivo negatívne, tak som presvedčený, že to vyjde aj Vám, preto sa nestresujte. Až Vám príde definitívne negatívny výsledok, tak si kúpte fľašu červeného vína najlepšie od Mavína, a spravte si biftek zo sviečkovej. Život prináša neustále stresy a musíme s nimi bojovať a každé víťazstvo si musíme užiť.

Podobné otázky

  • Diskomfort

    , Autor: Dušana_1

    Dobrý deň,

    Ďakujem za odpoveď: https://mamaaja.sk/poradne/archiv-poradne-gynekologa-mudr-z/tehotenstvo-a-dojcenie/otazka-69254

    Neviem či to bolo priamo Fungicidom ale teraz som napríklad používala len Gynimun probiotika, na 3 dni to prešlo a dnes zas.

    Ale iné som chcela- som v 16tt akú masť si mám kúpiť na preliečenie,aby bola vhodná v tehotenstve ?

    Ďakujem

  • Môže byť zvýšené AFP kvôli krvácaniam a hematómom?

    , Autor: Patrich

    Dobrý deň pán profesor,

    Veľmi pekne ďakujem za odpoveď na otázku:

    https://mamaaja.sk/poradne/archiv-poradne-gynekologa-mudr-z/tehotenstvo-a-dojcenie/otazka-69166

    Po všetkých komplikáciách som dostala informáciu, že mi vyšiel pozitívny triple test na NTD, 1:25. Ihneď som sa objednala k Dr.Čunderlíkovi - aj keď som len v 17tt, veľké deformácie by už mali byť zreteľné. Sestrička sa ma spýtala, či som v tehotenstve nekrvácala, lebo vtedy majú skúsenosť, že vychádzajú tieto testy falošne pozitívne. A ja krvácam/špiním už mesiac, mala som aj niekoľko hematómov.

    Môže súvisieť vyššie AFP (hodnotu neviem) s krvácaním? Stretli ste sa, prosím, s niečím takým?

    Ďakujem Vám veľmi pekne.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    áno krvácanie zvyšuje prechod niektorých látok od plodu k matke, a teda môžete mať v krvi vyššie hladiny AFP, pričom v plodovej vode sú normálne hladiny a plod nemá rázštep chrbtice (NTD).
    Potrebné je dôkladné UZV vyšetrenie, prípadne zvážiť aj odber pldoovej vody na stanovenie hladiny AFP.

  • Krčok

    , Autor: simik1903

    Opat ďakujem za odpoved, je mi ozaj luto, ze ste tak daleko a nemozem sa dostavit. https://mamaaja.sk/poradne/archiv-poradne-gynekologa-mudr-z/tehotenstvo-a-dojcenie/otazka-64803
    Bola som vsak na pohotovosti, kde mi teda odmerali krcok a teda zevraj ma 6cm. To je zase co za blbost? Veď krčok nemoze znova narast alebo áno? Vnutorná bránka T, zevraj som zatvorena. Ale aby som v 22tt mala 33mm a teraz zrazu 6? Pani doktorka sa vyjadrila, ze minule meranie bolo asi zle zrealizovane, ze krcok mohol byt stoceny, ze to sa neda presne urcit.
    Ctg bolo bez kontr cinnosti.
    Pan doktor podla Vas ako velmi je toto realne?

  • Krčok

    , Autor: simik1903

    Veľmi pekne ďakujem za odpoveď na otázku:
    https://mamaaja.sk/poradne/archiv-poradne-gynekologa-mudr-z/tehotenstvo-a-dojcenie/otazka-64795
    A to vaginálne vyšetrenie je nejake špeciálne? Lebo mne môj doktor povedal, že on krčky nemeria. Samozrejme, že sondu má, tak nerozumiem, či je to nejak spoplatnené, ale jednoducho mi odmieta odmerať krčok. Neviem, ako to riešiť. Pohotovosť nechcem zneužívať, iného gynekológa v okolí nemáme. Vždy sa k tomu stavia tak, že dôležité je, že sa neotváram, nič viac.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    proste niekto nepredpisuje antikoncepciu ani na menštruačné bolesti a niekto nemeria krčky, ale vidíte, poisťovňa uzatvorí zmluvu zrejme s každým. Ak máte cestu okolo Bratislavy, stavte sa u nás v Ružinove, aspoň jednu cervikometriu by ste si zaslúžili.

  • zvýšené riziko trizómie 18 (1v30 V termíne)

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcela by som vysvetlenie. napíšem Vám všetky údaje z mojich výsledkov.
    vek matky 40, UZV miera-BPD, gestačný vek v dátume odberu 17 týž 0 dní(podľa údajov) 16 týž 1 deň podľa BPD, podľa gestačného veku UZV odhad BPD, hmotnosť 64kg,overall, MS-AFP 22,44kiu/L 0,76MoM, total hCG 3,014kiu/L 0,11MoM,riziko Down. s 1v1700 v termíne, riziko NTD 1 v 26000 poznámka: aj keď očakávené riziko Down. s. vypočítané podľa veku matky vyššie(1v90) riziko je fakticky nižšie pre hladinu MS-AFP A T-hCG, zvýšené riziko trizonómie 18 (1v30 V termíne)- tomuto prosím nerozumiem,
    a ďalšia poznámka:pretože parameter BPD bol nameraný,anencefalia bola vylúčená a riziko NTD je vypočítané len pre spina bifida, dúfam, že som to presne opýsala, je to pre laika dosť komplikované, môj lekár sa k tomu nejako zvlášť nevyjadril, len že môže byť problém, 3.5. idem v 20 týždni na ultrazvuk, čo ďalej ? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    máte riziko tzv. Edwardsovho syndrómu u plodu 1:30. je to závažné ochorenie, v naprostej vačšine prípadov nezlučiteľné so životom. Na rozdiel od Downovho syndrómu však sa pomerne spoľalhivo spoznať na ultrazvuku a amniocentéza nemusí by´t nutná. Závisí aj na Vašom rozhodnutí.