Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
18,569 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • rada

    , Autor: Registrovaný používateľ

    prosím vás v aguste 2009 mi zistili zvýšenú činnost štítnej žlaza užívam thyrozol a pyrydoxin a teraz v septembri 23.09.2009 som sa dozvedela že som v 5 týždni gravidná.potrebujem poradit čo to obnáša?donosím dieta v poriadku?

Podobné otázky

  • Skracujúci sa krčok

    , Autor: Katuska322

    Dobrý deň pán doktor, momentálne som 33+2tt, už týždeň som hospitalizovaná v nemocnici, pri kontrole na rizikovej poradni minulý týždeň v stredu som bola otvorená na prst a krčok bol 30 mm, tým že som riziková tehotná, prvorodička, liečená na vysoký krvný tlak už pred tehotenstvom, momentálne sa však drží v norme, mám 37,po ivf,s vysokým rizikom preeklampsie plus mám gestačný diabetes, navrhla mi lekárka hospitalizáciu s tým, že sa to posleduje, všetky odbery, stery, kultivácie boli v poriadku, aj bielkovina klesla z hodnoty 338mg na niečo vyše 200mg, avšak v utorok mi ctg ukázal kontrakcie, mala som tvrdnutie brucha, niečo ako menštruačné bolesti a bolesť v krížoch. Lekárka ma opäť vyšetrila, že už bolo otvorenie viac ako na prst a krčok sa skrátil na 25 mm. Nasadili mi magneziove infúzie, utrogestan a preventívne pichli kortikoidy na dozretie pľúc. Dnes ráno primár povedal, že mi skúsia infúzie vysadiť a posleduje sa ako budem reagovať. Chcem sa opýtať, či opäť môžu po vysadení nastať kontrakcie a dôjsť k predčasnému pôrodu, tomu by som sa rada vyhla, či tých 6 infúzii bolo dostatočných, prip ich môžu nasadiť späť v prípade potreby.? Ďakujem vopred za odpoveď

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    v prvom rade treba povedať že magnéziové infúzie nepredlžujú graviditu, preto sa môžu vysadiť. Dávajú sa skôr na subjektívne skľudnenie rodičky, pretože ak pociťuje kontrakcie, často býva žena vystresovaná. Ale ak naozaj hrozí predčasný pôrod, magnézium sa dáva iba na ochranu mozgu plodu a nie na predlženie gravidity.
    Vaše tehotenstvo je z viacerých hladísk vysoko rizikové, ale hodnota cervikometrie 25 mm je hraničná a zatiaľ nie je potrebné nič riešiť. U nás by sme kortikoidy nepodali (iba ak by hrozil pôrod kvôli preeklampsii). V prvom rade by som sledoval stav plodu, pretože vysoké riziko preeklampsie je potrebné veľmi poctivo sledovať, aj z hľadiska vývoja a rastu plodu. Verím, že beriete Anopyrín, ten to riziko podstatne znižuje.
    Takže za mňa - sledovanie cervikometrie, sledovanie stavu plodu a byť pripravený na pôrod skôr, pretože naozaj máte pomerne vysoké riziká, že nedonosíte.

  • hodnoty PAPP a HCG

    , Autor: Mirka2202

    Dobrý deň,

    som v 13tt a rada by som sa informovala, či sú takéto hodnoty HCG a PAPP normálne:
    - Špecifický tehotenský proteín A: 2.99 IU/I
    - Free BETA HCG1: 15.39 IU/I

    Ak nie, sú tieto hodnoty vyššie alebo nižšie, ako je normál? Čo to môže pre plod znamenať?
    Obraciam sa na Vás, lebo výsledky som dostala mailom a moja lekárka najbližšie dni neordinuje.

    Vopred veľmi pekne ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    takúto informáciu Vám neviem dať, tieto hodnoty musí vyhodnotiť labratorium, ktoré zhodnotí presný vek tehotnosti (na deň) a porovná hodnoty so štandardnými hodnotami pre ich metódu. Mali ste dostať okrem hodnôt aj výsledok, teda riziko genetického postihnutia plodu. Takto sa to naozaj nedá nijako spočítať.

  • Zastavenie laktacie

    , Autor: Anqa2307

    Dobrý den,
    Doktorka mi dala medocriptine 2,5mg ,,kázala prsia stiahnuť obväzom, neodsavat mlieko nedrazdit bradavky...
    Moja otázka znie : mám ich dosť bolestivé , tvoria sa mi hrce, sú ťažké ,,nemôžem dostať zápal? Pijem šalviovy čaj, mám prsia stiahnuté deň a noc ,, prosím poraďte čo mám robiť, mám doma dvojičky a potrebujem ich prenášať a z bolesťou to nejde.dakujem krásne

  • Tvrdé prsia bez mlieka

    , Autor: Lenya

    Dobrý deň, som po pôrode a mám tvrdé prsia, no dojčenie stále nieje. Keď si aj priložím dieťa ku prsníkom mlieko nejde, dospejem len ku velmi bolestivym bradavkam, na ktorych uz mam aj chrasty. Skúšala som aj masírovanie, odsavacku...
    Tak nakoniec som sa rozhodla pre umelé mlieko ktoré som dávala aj v porodnici.
    Je možné že keď teda nekojim sa mi môžu prsníky zapáliť? Alebo to tvrdnutie samovoľne odznie ?
    Veľmi pekne ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    na chvíľu znížte príjem tekutin a na prsníky si dajte studené obklady, mlieko by sa postupne malo tvoriť menej. Ale osobne by som skôr navrhol nájsť si laktačnú poradkyňu a skúsiť zlepšiť techniku dojčenia pod jej dohľadom.

  • Je vhodné užívanie vápnika počas tehotenstva?

    , Autor: Alis123

    Dobrý deň, je vhodné užívanie samostatného vápnika v tehotenstve? Ak áno v akej dávke?
    Dočítala som sa, že taktiež trochu napomáha ako prevencia pri preeklampsii, neviem čo je na tom pravdy.
    Vraj je dobrý pri vysokom tehotenskom tlaku a zlepšuje zrážanlivosť krvi.
    Anopyrin 150mg samozrejme užívam. A však ak viem urobiť ešte niečo preto, aby sa to nezopakovalo a ak tomu môžem ešte niečím dopomôcť budem rada.
    Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    štúdie ohľadne úlohy vápnika v tehotnosti nedokázali jeho schopnosť znížiť riziko preeklampsie. Pri normálnej strave (mliečne výrobky) doplňovanie vápnika liekmi nie je potrebné.