Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,233 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • opuchy

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pán doktor, rada by som dostala odpoveď na moju otázku. Začínam 38. týždeň tehotenstva a mám opuchnuté ruky (hlavne prsty) a chodidlá. Tlak, ktorý si meriam doma je okolo 130/85 a pulz vždy nad 100. U doktorky na poradni bol tlak ukážkový 120/80. Zarazila ma však moja doktorka,ktorá mi zakázala veľa piť (najviac tak 1,5 litra denne), ale uznajte v tých horúčavách... Predtým som vypila aj 3,5 l denne.Myslíte, že menší príjem vody zmenší opuchy? Mne sa to celé nejako nezdá. Má doktorka pravdu??? Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nie nezmenší.
    Doporučujem pitie neobmedzovať a zvýšiť príjem bielkovín, najma živočíšnych - jogurty, tvaroh, syry, maso.
    avšak zázraky neočakajte, po porode sa to upraví.

Podobné otázky

  • prevencia preeklampsie

    , Autor: Maribel

    Dobrý deň pán doktor.chcela by som sa spýtať,ak mqm podozrenie,ze som mala jemnu poporodnu preeklampsiu(tlak,pocas a po porode bolest na pravej hornej strane brucha,opuch noh) a chcem teda preventivne nieco urobit pri dalsom tehotenstve,tak moja doktorka vravela,ze fraxiparin si mozem potom pichat ak budem tehotna.u vas som qle citala este aj anopyrin na zaciatku tehotenstva.viete oni si ma urcite objednaju az 8tt,staci vtedy riesit?alebo mozem mojej gynekologycke zavolat po pozitivnom teste a dat si predpísať preventivne fraxiparin, anopyrin aj utrogestan trebars?mam 38rokov,myslite si,ze by to malo zmysel vsetko takto preventivne a pre pokoj v dusi,alebo to ma zbytocne nejake rizika ako vsetko?dakujem,qk mi poradite,dlho pridlho sa uz riadim tym,co si od vas citam.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    jemná popôrodná preeklampsia je pre mňa nový pojem. Opuchy, bolesti aj hypertenzia vôbec nemusia znamenať preeklampsiu.
    Určite Faxiparine nie je prevencia preeklampsie, je to pomerne závažný liek a mal by sa užívať iba ak je indikovaný, nie len tak "pre istotu". Aj anopyrin sa dáva, iba ak je naozaj zvýšené riziko preeklampsie, existuje na to aj skríning, ale na Slovensku sa žiaľ plošne nerobí.

  • Opuchy a tlak v 36.tyzdni tehotenstva

    , Autor: annie1234

    Dobry den pan profesor,

    som v 36.tyzdni tehotenstva a uz asi 2 tyzdne pozorujem permanentne opuchy ruk, nie je to nic vyrazne resp.na pohlad nejako viditelne, ale ja to vidim, najvyraznejsie je to rano, pri zatvoreni dlane citim bolest. Takisto som zacala pozorovat, ze mam trosku opuchnute aj chodidla, doteraz som s tym problemy nemala. Preventivne si monitorujem aj tlak, a spodne hodnoty mam tesne pod 80, niekedy 82. Vrchne mam max 122.
    Doteraz na poradniach bolo vzdy vsetko v poriadku, nikdy som nemala ani pritomne bielkoviny v moci, v piatok ma caka prva poradna v nemocnici kde budem rodit.
    Myslite, ze taketo opuchy a krvny tlak mozu znacit nejaku “miernu” preeklampsiu ?
    Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    v súčasnej dobe sa už opuchy v tehotnosti berú ako jej normálna súčasť, pretože vieme, že tehotná žena má menej bielkovín v krvi a preto jej uniká tekutina mimo ciev. Nemusí to súvisieť s preeklampsiou. Vaše hodnoty krvného tlaku tiež nesvedčia pre preeklampsiu, preto sa nemusíte v tomto ohľade stresovať.

  • Egilok v tehotenstve.

    , Autor: MajkaHudie

    Dobrý deň.
    Aktuálne som 24+3 a kvôli tachykardii a mierne zvýšenému tlaku mi internista nasadil Egilok 50mg - polovicu tablety ráno. Aj keď sa cítim dobre, nemám opuchy, ani bielkovinu v moči, chcela to zregulovať.
    Je tento liek bezpečný? Neublíži to bábätku, jeho vývoju alebo jeho srdiečku?
    Viem že tlak je nebezpečný, ja som sa aj pred tehu liečila betablokátormi na tachykardiu, no bez liekov to nejde aj v tehotenstve. Tlak bol vkľude viacmenej v norme, no pri pohybe bol mierne zvýšený, stres tomu nepomohol. Taktiež užívam Magnézium 3x denne.
    Ďakujem za prečítanie a Vašu odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak ste bola liečená na tachykardiu pred otehotnením, je potrebné v liečbe pokračovať aj teraz. Egilok je liek, ktorý je v tehotnosti považovaný za bezpečný.

  • Preeklamsia

    , Autor: Ivana1009

    Dobre rano,pan profesor. Som na zaciatku 37 tyzdna. Uz asi mesiac ma trapia opuchy prstov na rukach a chodidiel,ktore su takmer sustavne a asi tyzden dozadu sa pridala aj pichava bolest v hornej casti brucha,najma na pravo,najma pri urcitych pohyboch len(som to pripisovala utlaku) ale vcera som citala,ze tieto priznaky mozu byt aj pri preeklamsii. Tlak mam standardne nizky. Pred aj pocas tehu vacsinou 100/60,niekedy aj nizsi,moc bol tiez vzdy v poriadku.....mam sa obavat tohto ochorenie? Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    pri preeklampsii bývajú tupé tlakové bolesti v pravom nadbruší, vyvolané opuchom pečene. To nezodpvoedá Vašim príznakom, skôr by som to pripisoval útlaku alebo chrbtici. Opuchy prstov a nôh sú v tehotnosti bežné. Iba veľmi výnimočne môže prebieha´t preeklampsia pri normálnych hodnotách krvného tlaku.

  • Opuchy prstov na rukach

    , Autor: Lieska10

    Dobry den,som na konci 34 t. Chcela by som sa spytat v poslednych 2 tyzdnoch ma trapia opuchy prstov na rukach. Ale az tak,ze ma bolia dost silno tie prstove klbiky a mam problem zohnut prsty,,respektive je to dost bolestive. Je to este v norme?neznaci to nejaky problem? Nemoze tam byt nejaky zapal aj,ktory by ohrozil babatko? Som niekde citala,ze rozne zapalove procesy v tele mozu ohrozit porodne obaly aj samotne babatko. Poradnu mam az 5.10. Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    toto je veľmi častý problém a neznamená to žiadne ohrozenie. Môže pomôcť striedanie kúpeľov dlaní v teplej a studenej vode. Po pôrode opuchy ustúpia.