Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,189 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • herpes

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,

    som v 14 týždni tehotenstva a cez noc sa mi urobil herpes na perách, môže to nejako poškodiť bábätko? Pred tehotenstvom som mala herpes tak raz za rok. Z čoho sa môže taký herpes urobiť? Môže byť aj z únavy, lebo od začiatku tehotenstva som strašne unavená stále len by som spala.

    Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    herpes na puse ani na genitále plod neohrozuje ide o lokalizovanú infekciu.
    Herpetický vírus ostáva v nervových bunkách a občas vycestuje do kože, je to časté a súvisí to so stavom imunity.

Podobné otázky

  • Opar

    , Autor: Janicka317

    Dobrý deň, mám opar v tehotenstve 11tt, môže to mať vplyv na plod ? Ja ich mávam často hlavne v zime , ale raz som už potratila, a mala som herpesy už na začiatku ale na celi ústach , teraz len trocha no mam obavi beriem fembion vitamíny . Ďakujem za radu .

  • Virus herpes

    , Autor: Jul652

    Dobry den,
    pan doktor, momentalne som v 1. trimestri tehotenstva (10tt) a trpim genitalnym herpesom, ktory som uz od zaciatku tehotenstva mala dva krat, nejde o prvotnu infekciu, genitalny herpes mam uz niekolko rokov... (zvyknem mat herpes aj na pere, ale ten je menej casty) kedze sa mi takto opakuje, moze to znamenat, ze nemam dostatocny pocet protilatok a plod je ohrozeny a moze sa poskodit ?alebo protilatly mam vytvorene a opakuje sa z dovodu inych faktorov ako hormonalne zmeny, pokles imunity a pod. ? gyn. mi povedal, ze kazdy virus je nebezpecny...nerozumiem ci je teda plod dostatocne chraneny, alebo sa virus dostava aj k plodu, mam obavy, vopred dakujem za vysvetlenie

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak máte recidivujúci herpes, tak by mal byť plod chránený Vašimi protilátkami. V tehotnosti je celkovo mierne znížená imunita, preto sa Vám môžu opakovať recidívy.
    V 36. týždni by ste mali mať nasadený acyklovir 3x400 mg denne až do pôrodu, aby sa Vám nevyhodil výsev pred pôrodom.

  • Preventívna prehliadka

    , Autor: Katik.M

    Dobrý deň, chcela by som sa informovať, či je vhodné absolvovať preventívnu prehliadku u všeobecného lekára počas tehotenstva, alebo to nechať až na obdobie po pôrode. Aktuálne som 29tt.
    Zároveň by som chcela absolvovať očkovanie proti čiernemu kašľu, momentálne mám ale vrchol alergickej sezóny a do toho genitálny herpes, ktorý mávam opakovane, pri oslabení organizmu. Predpokladám, že bude vhodnejšie s očkovaním počkať, kým tieto problémy nezmiznú, alebo na to netreba brať ohľad?
    Je možné a vhodné spojiť očkovanie proti čiernemu kašľu aj s očkovaním proti tetanusu, alebo ich radšej rozdeliť?
    Za odpoveď vopred ďakujem!

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň
    uvedené očkovanie sa vysoko odporúča, či nemáte kontraindikáciu musí povedať Váš praktik, ja ako pôrodník Vám ho určite navrhujem.
    Pri genitálnom herpese by ste mali v poslednom mesiaci tehotnosti brať preventívne Herpesin 3x400 mg až do pôrodu, aby nedošlo k výsevu a nemuseli Vám robiť zbytočný cisársky rez.
    Očkovanie možno spoji´t.

  • Herpesin Teva 200mg tablety

    , Autor: Prebaz

    Dobrý deň, aktuálne 36tt+4dni a bol predpísaný Herpesin Teva 200mg (á 8h) pre opakujúci sa gen. herpes. Nejedna sa o prvoinfekciu počas tehotenstva.
    Rada by som sa opýtala:
    1) je tento liek bezpečný v tehotenstve a nemôže bábätku nijako uškodiť?
    2) ak ho matka užíva je dieťa chránené pred nákazou ak by došlo k prasknutiu plodovej vody/odteceniu plodovej vody ak je prítomný výsev v tom čase u matky?
    3) alebo liek bábätko nechráni a ma slúžiť výhradne ako profylaxia pred výsevom alebo teda zabranovat replikácii vírusu ak vypukne aj počas užívania lieku?

    Ďakujem veľmi pekne za odpoved.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    v zahraničných odporučených postupoch sa píše, že by žena s recidivujúcim herpes genitalis mala posledný mesiac užívať 3x400 mg Herpesin ako preventívnu dávku proti výsevu počas pôrodu. Táto dávka zabráni výsevu a vylučovaniu vírusu v čase pôrodu a preto nie je indikvoaný cisársky rez a žena môže rodiť prirodzene. Liek je v tehotnosti bezpečný

  • Macmiror 500 v tehotenstve

    , Autor: Maria92

    Dobrý deň, pred tyzdnom som dobrala antibiotiká Zinnat na streptokoka v hrdle a antivirotika Herpesin 400 na pásový opar. Som na konci 19 týždňa tehotenstva a dostala som biely hrudkovity vytok zrejme kvasinky aj keď si stále dávam probiotika do posvy aj probiotika do úst. Gynekológ mi nespravil kultiváciu ale hneď mi predpísal Macmiror gulicky na vklad do posvy. Prosím je tento Macmiror bezpečný v tehotenstve aj z toho pohľadu, že som brala antibiotiká a nechcem aby to uškodilo plodu. Na veľký ultrazvuk idem až 14.2 - myslite, ze je v poriadku počkať a urobiť si radšej kultiváciu ? Je kvasinkova infekcia nebezpečná pre dieťa ?
    Ďakujem veľmi pekne

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    macmiror nie je najlepší na mykozu, kúpte si jenamazol krém a preliečte sa. Kultivácia je zbytočná a nepresná, a nemá sa robiť, dôležitý je klinikcký obraz.