Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
18,569 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • zúfala

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor. Som 6 mesiacov po potrate. Teraz sa mi podarilo otehotnieť. Mam vsak strach, ze sa to zopakuje. Stale ked idem na wc, tak sa bojim, ze zacnem krvacat ako pred pol rokom.Ani si neviete predstavit ako silno pracuje moje podvedomie. Moje otazka znie: Vo svojich odpovediach hovorite, ze ak ma plod prezit, tak prezije a ak nie, tak neprezije. Ako dlho pocas tehotenstav plati toto tvrdenie? Su to tie 3 mesiace kriticke na zaciatku tehotenstva? A druha otazka ohladom mojho problemu: kedy by mali zacat nevolnosti, alebo nejake priznaky tehotenstva? Som asi v 3-4-tyzdni a mam napäte prsniky. Ta napätost vsak kolise - raz slaba (skoro ziadna ), raz silna.
    A este jedna otazka. Ste zadany? Mam super sestru! Dufam, ze som vas nenazlostila. Dakujem za odpovede na moje prve dve otazky.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    DObrý deň,
    musíte to brať fatalisticky, veci, ktoré nemožeme ovplyvniť musíme brať ako idú. Ako medik som mal strašný strach z rakoviny, aj som si našiel:
    v 3. ročníku rakovinu hrtana
    v 4. ročníku leukémiu
    a v 5. ročníku rakovinu hrubého čreva.
    Potom som si povedal, že sa na to možem vykašlať a už ma hypochondria netrápi. Nebol som u lekára cca. 10 rokov (okrem zubára) a všetko zvládam čajmi a ignoráciou.
    Takže ak mám vážne ochorieť, tak mi sebapozorovanie nepomože iba ma to stresuje.
    Nevoľnosti nemusíte mať vobec, ani iné príznaky, nesledujte sa.
    Pošlite fotku sestry :)

Podobné otázky

  • Veľmi silná nevoľnosť

    , Autor: Simina11223344

    Dobrý deň,

    Som v 8tt a mám neskutočné nevoľnosti, na ktoré mi nič nepomáha, som kvôli tomu aj PN, nakoľko vôbec neviem fungovať. Mám pálenie záhy, boli ma žalúdok - neviem sa vyvracať, ťaží ma to všetko, mám spomalene trávenie. Užívam Utrogestan 300 (0-0-1), kvoli spineniu v 6tt. Som zúfalá, myslite si, že si môžem dať Nospu? Pripadne, ak pôjdem na pohotovosť, dajú mi tam niečo? Neviem fungovať, nechuti mi jesť, malo pijem, keďže mi nič nechce žalúdok stráviť a mám miernu zápchu.

    Ďakujem za odpoved

  • fraxiparine+anopyrin

    , Autor: Lucia7933

    Dobry den pan Dr, som v takej situacii, aktualne v 13tt po dvoch predch. abortoch v 7-8tt, pricina sa nezistila ale myslim ze to mohlo byt z hematolog.pricin lebo jedine tam sa nasiel problem. Aj ked podla pani dr. hematologicky tie potraty neboli kvoli mojmu problemu.
    Mam zisteny vrodeny trombofilny stav, heterozygot FII, a pred tehotensvom zisteny aj antifosfolidovy syndrom, hned po otehotneni som mala nasadeny Anopyrin 100 denne + preventine od gynekologa po konzultacii s viac.lekarmi aj fraxiparine 0,3, zatial tehotenstvo vyzera byt v poriadku, plod pekne rastie.
    Bola som vsak na kontrole na hematologii , kde mi aktualne zistili ze antifosfolidovy syndrom uz nemam pozitivny,lupusovy inhibitor v nizkom titri, + vysiel mi deficit proteinu S 53,9% (co ani neviem co znamena) a podla pani dr. hematologicky mozem anopyrin vysadit a v podstate nemusim uzivat ani fraxiparine. Je podla vas toto rozhodnutie v poriadku? ked som sa jej spytata ci si to ale mozem preventivne nechat tuto liecbu povedala ze ano necha to na mne, ale ze podla vysledkov akt.nepotrebujem, ale preventivne mozem. Nerozumiem....nechcem riskovat dalsi pripadny MA ked doteraz s liekmi je vsetko OK....aky je vas nazor na to? ktore lieky by ste nechali? Fraxiparin mi momentalne predpisuje moj gynekolog nakolko podla hematologicky som ich nepotrebovala ani od zaciatku. Inak ziadne tazkosti s liekmi nemam...(myslim ako krvacanie alebo spinenie)...dakujem za nazor. Pekny den zelam

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    pri opakovaných potratoch sa často podáva pomerne "zúfalá" liečba, pretože nemáme inú. Pani doktorka na hematologii zrejme skonštatovala, že neexistuje dôkaz, aby vo Vašom prípade Fraxi alebo Anopyrin znížili riziko potratu, ale na druhej strane je táto liečba pomerne neškodná.
    Pri opakovaných potratoch sa často uchyľujú kolegovia k liečbe pomocou Fraxiparine, hoci na to neexistujú dôkazy, táto liečba je účinná iba vo veľmi špecifických prípadoch, dokonca aj tu sú niektoré štúdie rozpačité.

  • Filip

    , Autor: Zever

    Dobrý deň posledný normálny menzes som mala 23.7 normálne krvácanie 8.7 som nechránený pohlavný styk zobrala som si núdzovú tabletku escapele odvtedy mávam len hnedé spinenie 4 dni niekoľko krát som si robila aj testy boli negatívne mám tlaky v podbrušku aj boľavé prsia. Bola som u lekárky na sone nieje nič vidno môžem byť tehotná že by niečo prehliadla?prečo mám také problémi neviete mi poradiť?už som zufala

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    tieto problémy robí núdzová tabletka, ktorá obsahuje veľké dávky hormónov a naruší cyklus.
    Určite si dajte predpísa´t klasickú antikoncepciu, aby ste už nikdy nemusela užiť núdzovú antikoncepciu.

  • Tehotenska cukrovka

    , Autor: Dlhaj

    Dobrý deň, teraz v 25. týždni tehotenstva mi zistili tehotenskú cukrovku, ako ju čo najlepšie zvládnuť? Je nejaká prevencia pred tým, aby to neskôr prerástlo do reálneho diabetu? Som skutočne zúfalá a neviem, ako to čo najlepšie riešiť, nedostala som takmer žiadne informácie..Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    najzávažnejšou komplikáciou tehotenskej cukrovky je nadmerný rast plodu a s tým spojené komplikácie. A máte aj pravdu, až polovica žien s tehotenskou cukrovkou má zvýšené riziko neskoršieho diabetu, ale stále to nie je dôvod na zúfalstvo.
    Okrem diéty je úplne najlepšou prevenciou komplikácií cukrovky pravideľný pohyb, napríklad aj chôdza, dajte si v aplikácií 10.000 krokov denne a dodržujte to. Snažte sa aj vyhnúť jednoduchým cukrom a upravte stravu podľa odporučení diabetológa.
    Ešte mi napadá, že pokiaľ ste poistenkyňou Dôvery, tak poisťovňa má pre svojich klientov s diabetom, aj tehotenským, zriadené bezplatné telefonické aj online poradenstvo. Kontakty nájdete na stránke poisťovne.

  • plesnivé potraviny v tehotenstve

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, som v 23. týždni tehotenstva a včera sa mi \"podarilo\" zjesť plesnivú štrudlu. Nechápem ako som si to mohla nevšimnúť, jednoducho som sa na ňu nepozerala a na chuti to poznať nebolo, napriek tomu, že bola plesnivá dosť, ale hlavne zospodu a vnútri! Volala som potom na pohotovosť, kde mi odporučili Smectu a probiotiká. Nie je mi zatiaľ nič, ale bojím sa, čo to vlastne môže v organizme spôsobiť a ako mám vlastne zistiť , či tie plesne mi v tele nezostali a či nemôžu niečo spôsobiť. Čítala som, že môžu poškodiť pečeň. A hlavne sa bojím o bábetko, čo môžu spôsobiť jemu. Mohli by ste mi poradiť, čo mám urobiť, som úplne zúfalá!

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    jednorázové požitie plesnivej stravy nič nesposobuje, plesne produkujú aflatoxín, ktorý je nebezpečný pri opakovanom požívaní. Nestresjte sa, plod nebol ohrozený.