Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
18,513 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • planované tehotenstvo

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, momentálne sa liečim na pľúcne chlamýdie, antibiotikami doxyhexal 200.Po ukončení liečby budú robiť kontrolné vyšetrenie z krvi až v auguste, v apríli pečeňové testy.Po akej dobe po skončení liečby antibiotikami, alebo až po kontrolných testoch môžeme plánovať dieťatko.Ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    závisí či máte obtiaže, alebo zase niekto lieči iba nález protilátok v krvi. Ak máte potiaže odložte tehotnosť až kým nebudete fit, ak nemáte, možete otehotnieť hneď po doužívaní Doxyhexalu.

Podobné otázky

  • Acylpirin, teplota a plánované tehotenstvo

    , Autor: Andy55

    Dobrý deň, pán doktor,
    s manželom sa snažíme o bábätko, meriame si cyklus, zdravo sa stravujem a užívam podporné vitamíny. Je možné, že by som mohla byť na začiatku 4 týždňa, (o 6 dní by mi mala prísť ďalšia menštruácia, ak by sa to tento mesiac nepodarilo.) Mám už pár dní bolesti v podbrušku. Včera mi prišlo veľmi zle, vyskočila mi teplota tak som poslala manžela kúpiť paralen, ale nevracal sa a teplota stále stúpala už nad 38.5 tak som siahla po Acylpiríne 500mg ako prvú pomoc. Potom som sa však dočítala, že by sa nemal užívať v tehotenstve, môže takáto jednorázová dávka ublížiť? Večer mi vyšiel pozitívny test na covid a teplotu mám konštantne okolo 37.8-38.3. Paralen mi zaberie len o pol stupňa. Robím si starosti, či aj táto vysoká teplota nemôže ublížiť v prípade tehotenstva?
    Ďakujem veľmi pekne za radu a prajem pekný deň.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    acylpirín na začiatku tehotnosti sa nepovažuje za nebezpečný, a pokiaĺ tomu rozumiem, vy ešte nemáte graviditu potvrdenú. V prvom rade preliečte poriadne infekciu a potom sa uvidí. Ak sa takto budete fixovať na "otehotnenie" iba si vyrobíte psychogénnu neplodnosť.

  • Neplánovane tehotenstvo

    , Autor: ivusik25

    Dobrý neskorý večer
    Prosím Vás chcem sa opýtať mali sme s mužom prerušovaný pohlavný styk keď cítil že to ide tak vybral urobil sa na plachtu a znova sme mali pohlavný styk môže neplánovane dôjsť k oplodneniu.
    Ďakujem za skorú odpoved

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    áno samozrejme. Ak nechcete zažívať takéto stresy a prípadne ak nechcete neplánovane otehotnieť, určite si dajte predpísať nejakú spoľahlivú antikoncepciu.