Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
18,822 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • otehotnenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den, chcela by som sa opytat, ci je nejaka ina metoda na otehotnenie ak ja neovulujem a manzel ma varikokelu a pomale spermie. dakujem

Podobné otázky

  • Clostilbegyt

    , Autor: Tani123

    Dobrý deň, Dr mi nasadil clostilbegyt od 4dc na 5dni a od 16dc duphaston… snažíme sa o tehotenstvo avšak môjmu manželovi vyšla teratozoospermia a teda 2% normálnych ostatné parametre sú v poriadku, myslite že ma zmysel teda u mňa indikovať ovulaciu pri mužovej diagnóze ? Môže sa to podariť vďaka tým liekom ?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    závisí, či vy máte ovuláciu. Ak ju máte, tak je liečba clostyrbegytom neindikovaná, ak sú u Vás neovulačné cykly, tak v prvom rade je potrebné aj pátrať po ich príčine. Táto liečba v tomto prípade zvýši šancu na otehotnenie. Spermiogram nie je úplne spoľahlivé vyšetrenie pri hodnotení mužskej plodnosti.

  • Možnosť prirodzeného pocatia

    , Autor: Iwithebird3

    Dobrý deň, chcela by som sa opytat, aká je možnosť otehotnenia pri týchto diagnozach. Partner: asthenoteratozoospermia, pohyblivosť 25%, patologia hlaviciek 91, norm. morfológia 2%. Mne vyšlo s-antitpo 1300 a s tsh 3.7. Všetko ostatné mam ok. V car nás už tlačia do ivf, cize by ma zaujímal nezaujaty nazor, kedze nejde o maly vydavok. O počatie sa snažíme 5 mesiacov, mam uz vsak hranicny vek, 39 rokov. Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nesplňujete definíciu neplodnosti, tá je definovaná sanohou aspoň rok o otehotnenie. Je otázka, či opakvoané vyšetrenie spermiogramu mimo CAR by ukazalo rovnakú diagnozu u muža.
    V každom prípade je u Vás potrebné vyšetrenie endokrinologa a potom je otázka, či ešte dáte tomu pár mesiacov, alebo rovno pôjdete cestou skúmaviek.

  • Prirodzene otehotnenie so zlym SPG

    , Autor: Trembos87

    Dobry den,

    viem, ze je to otazka hlavne, na androloga ale predsa...

    co sposobuje katastrofalne vysledky spermiogramu v morfologii a DNA fragmentacii? Uz jedno dietatko mame z IVF - ICSI + MACS. Z 23 embryi sme mali 2 vhodne. KET hned vysiel. Vtedy mal moj manzel na kontrolnom morfo s uzivanim vitaminov 1%, predtym ale 2%. Toto bolo pred 4 rokmi.

    Momentalne som otehotnela prirodzene, aj mala zamlknuty potrat. Hned som ho poslala na spermiogram a vysledky ma sokovali. Morfo menej ako 0,5% ( hlava 100% patologicka) a DNA fragmentacia 87%.
    Nepije, nefajci, sportuje, nenosi mobil vo vrecku, ma sice stresujucu robotu, ale nie je stresman, vsetko riesi s kludom, snazime sa zit zdravo, davame pozor na plasty, atd. a predsa.
    Mame este 1 embryjko, ale ked sa nepodari, uz ani na ivf nemozme ist. Nemame zdrave spermie. ???? Alebo da sa s tym nieco urobit? Co pomahal na morfologiu spermii?

    Dakujem!

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    vidíte, aj s takýmto spermiogramom sa dá otehotnieť.
    Príčiny zhoršujúceho sa spermiogramu u mužov sú viaceré, globálne je to tým, že pomocou umelého oplodnenia a monogamie (jeden chlap s jednou ženou) dávame evolučne možnosť splodiť deti aj mužom s horším spermiogramom, čo sa potom prenáša na potomstvo. U primátov väčšinou splodí potomstvo najplodnejší samec u väčšiny samíc v tlupe.
    Úlohu zohrávajú asi aj škodliviny v prostredí a látky narúšajúce hormonálny systém.

  • Biochemické tehotenstvo

    , Autor: Karotka

    Dobrý deň, som po biochem. potrate (5. týždeň), prvé dva dni bolo krvácanie extrémne silné, potom asi 5 dní ako pri menštruácii a následne už len špinenie, hcg mi Dr. kontroloval a bolo negat., avšak sliznica v maternici na USG mala približne 1 cm ( hneď po ukončení menštruácie), Dr. povedal, že nemusíme čakať a môžeme sa ihneď zase snažiť o bábätko, čo by sme aj chceli aký je Váš názor ? Nebolo by lepšie počkať ešte aspoň 1 cyklis vzhľadom na ten obsah maternice ? Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nevidel som ultrazvukový nález, ale súhlasím s kolegom, že by nemal byť problém s pokusom o otehotnenie. Osobne si myslím, že aj tak dôjde k ovulácii až v ďalšom cykle.

  • Spermiogram

    , Autor: Kami9

    Dobry deň pan doktor , ešte som sa chcela opýtať , či je možné zdravé otehotnenie pri partnerovi, ktorý má 2% morfologicky správnych spermií. Pred mesiacom som prekonala biochemické tehotenstvo takže ide to aj prirodzene , len sa obavam či takto neskončí každé tehotenstvo. Ja mám slabšie pco
    Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    asi teoreticky áno, ale pravdepodobnosť nie je vysoká. Neviem bližšie, či ste nedostávali lieky na indukciou ovulácie a nebol test falošne pozitívny.