Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,458 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Fekálna inkontinencia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pán doktor,
    som 5. deň po pôrode a okrem bolestí po nástrihu hrádze ma trápi omnoho väčší problém, asíce, že mi začala samovoľne unikať stolica. Prvý krát sa to stalo už v pôrodnici, keď pri pocite na veľkú potrebu som nemohla dobehnúť na wc. Obdobne úplne neviem rozoznať ani keď potrebujem ísť čúrať. Cchem sa opýtat, či sú takéto stavy po pôrode normálne a existuje reálna šanca, že sa to celé upraví, som z toho nešťastná, nikdy v živote som nečakala, že sa vyskytne takýto problém. Kontrolu u chirurga mám o týždeň, konečník pri nástrihu podľa lekárov zasiahnutý nebol, takže si to nedokážem vysvetliť.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    sú dve možné príčiny stavu
    1. pri prechode hlavičkou bol utlačený nerv, ktorý spája mozog zo zvieračom, čím ste stratila možnosť ovládať zvierač a pri potrebe ho neviete stiahnuť, takže po naplnení konečníku Vám unikne jeho obsah.
    2. došlo k roztrhnutiu (resp. rozstrihnutiu pri nástrihu) zvierača, lekár Vás nevyšetril cez konečník pred ošetrením a nezistil, že je poškodený zvierač, čo je sval ktorý vôľou ovláda udržanie obsahu konečníku.

    Oba prípady sú riešiteľné, v prvom prípade stačí rehabilitácia (nájdite si fyzioterapeuta zameraného na panvové svaly). V druhom prípade je potrebná operácia, ošetrenie roztrhnutého svalu.
    Navrhol by som, aby ste začala intenzívnu rehabilitáciu, ak sa stav nebude zlepšovať, vyhľadajte našu kliniku (kľudne moju poradňu) kde Vás vyšetríme, aj skontrolujeme stav svalu pomocou ultrazvuku a odporučíme prípadne ošetrenie.