Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,556 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Nízko položená placenta

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcem sa spýtať na vas názor. V 30tt mi pani doktorka povedala že placenta je 1,8cm od bránky. Vraj mám dávať pri sexe pozor. Nič viac. Teda ma zaujima ci musím ísť pri tejto diagnóze skôr do nemocnice na pozorovanie a ostať tam až do pôrodu ak nemám žiadne komplikácie ani krvácanie ani nič podobne.. (počula som že v 34tt chodia) ona mi nič iné nepovedala a od známych sa dozvedám že vždy sa musí v 34tt žena hospitalizovať… mám doma malé dieťa a nepripadá do úvahy aby som bola v nemocnici mesiac… ďakujem za radu…

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    prosím Vás na čo máte dávať pozor? Aby ste nespadli z gauča? Placenta v dolnej časti maternice je v 30. týždni častý nález a pokiaľ kompletne neprekrýva bránku krčka, je riziko krvácania alebo inej komplikácie malé. Pri náraste dutiny maternice sa placenta obvykle vytiahne vyššie a ak je pri pôrode viac ako 20 mm od bránky (čo u Vás bude takmer na 100%) netreba robiť žiadne špeciálne opatrenia. Jediný problém by bol, ak by ste prvé dieťa rodila cisárskym rezom a placenta by prerastala cez jazvu, aj to je dôvod prečo je vysoké percento cisárskych rezov v niektorých nemocniciach ťažko akceptovateľné.