Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,535 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Syntophyllin

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    chcela by som sa opýtať z akej indikácie sa podáva syntophillin i.v. počas pôrodu. Počas druhej doby mi tiekol oxytocin v infúzii i.v. a podali mi aj syntophilin i.v. bolus. Nemám astmu ani iné pľúcne ochorenie a nesťažovala som sa na dyspnoe. Chvíľu mi ale dávali aj kyslík kyslíkovými okuliarmi. Dcéra bola v poriadku pokiaľ viem, pôrod postupoval dobre, bola som vtedy otvorená asi na 8cm. Tak ma teda zaujíma, z akej indikácie sa syntophiln zvykne dávať.

    Ďakujem pekne za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    v minulosti bola na Slovensku povera, že pri známkach nepohody plodu počas pôrodu sa má podať syntophyllin, ktorý by mohol rozširovať cievy v placenta a zlepšovať výmenu kyslíka. Alebo sa ešte uvažovalo, že rozšírením dýchacích ciest matke zvýši obsah kyslíka v krvi matky a tým sa zlepší okysličenie aj krvi plodu.
    Nie je to dokázané a nikde na svete sa to nedáva, preto som prekvapený, že to ešte niekde majú vo svojom repertoári. Ale neublíži to.