Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
18,811 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Obmotaná šnúra

    , Autor: emila.09

    Dobrý deň,
    som už pol roka po porode, ale stále mi nedá spávať jeho priebeh a potrebovala by som aj iný pohľad na to. V skratke, mala som bezproblémového tehotenstvo, v 39. týždni som isla na klasickú poradňu, na pasoch boli vraj ozvy bábätka zle a bola potrebná akútna sekcia. Kým sa na všetko pripravovali ozvy sa vraj zlepšili a navrhli čakať. Po par hodinách sa rozhodli nerobiť cisársky rez nakoľko sa to zlepšilo a vyzeralo v poriadku ale nechali si ma na pozorovanie, hypoxia plodu Po víkende mi navrhli radšej vyvolať pôrod. Predtým mi este spravili oxytocinovy zaťažovy test. Všetko prebehlo v poriadku a tak mi dali najpr balónik začala mi odtekat voda cely den sa nic nedialo a na druhy mi aplikovali tabletky. Porod sa spustil, rodit som začala asi po 6 hodinách od zavedenia tabletky bez epi. Všetko prebiehalo v poriadku avšak maly sa narodil s obmotanou šnúrou, nedychal bolo potrebné ho resuscitovať. Napil sa vraj aj už zelenej plodovej vody. Placenta zo mňa vraj doslova vypadla. Nastastie je maly uplne v poriadku avšak bude stále sledovaný v rôznych ambulanciách a patriť medzi rizikových novorodencov. Pevne verím ze ho to do budúcna nijak neovplyvní.
    Moje obavy a otázky na vás, dalo sa tomu včas zabrániť keby sa urobil hned cisársky rez? Mohol mať už vtedy tu šnúru obmotanú? Da sa tomu nejako zabrániť?Nemôžem povedať zeby ma za ten čas strávený v nemocnici nasledovali, ale ked uz sa im raz niečo nezdalo, prečo ma nechali čakať cely víkend.
    Naozaj si neviete predstaviť aký traumatizujuci zážitok mam z toho...

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    plne rozumiem Vašim obavám a myšlienkam. Možno to, čo Vám napíšem Vás prekvapí.
    Novorodenci sú evolučne vynikajúco pripravení na prechodný nedostatok kyslíka počas pôrodu, pretože k nemu dochádza takmer vždy. Počas kontrakcií sa stláčajú cievy v maternici a klesá prívod okysličenej krvi do placenty. Na to, aby došlo k prekonaniu kompenzačných mechanizmov a k trvalému poškodeniu, musí byť nedostatok kyslíka veľmi výrazný, a pomerne dlhý. Pupočník okolo krku má asi 1/3 novorodencov a nezvyšuje sa tým nejaký výskyt dlhodobých komplikácií.
    Nemám k dispozícií Vaše nálezy ani krivku oziev ani trvanie pôrodu. Ale Vaše dieťa je zdravé, takže perfektne vykompenzovalo problémy, ktoré počas pôrodu vznikli, pretože je na to stavané a plne pripravené. Samozrejme detskí lekári odporúčajú tieto deti sledovať, pretože chceme vedieť, či naozaj plne zvládli takýto ťažší príchod na svet.
    Naopak pôrod plánovaným cisárskym rezom je pre deti absolútne neprirodzený a nie sú na neho pripravené. Hoci môžu mať lepší "štart", z dlhodobého hľadiska sú deti vybrané z tela matky bez pôrodného deja výrazne častejšie choré a majú celoživotne vyššie riziká závažných ochorení. Preto by sa mal cisársky rez robiť iba vtedy, ak je naozaj prirodzený pôrod reálne rizikový pre dieťa alebo pre matku.
    Toto potvrdila aj veľká štúdia pri deťoch, ktoré sa rodia zadočkom dopredu. Porovnávala deti, ktoré sa tak rodili prirodzene a ktoré sa tak rodili plánovaným cisárskym rezom. Deti rodené prirodzene mali horší štart, mali častejšie podozrenie na nedostatok kyslíka počas pôrodu. Ale po 2 rokoch, keď sa porovnal zdravotný stav oboch skupín detí, mali rovnaké výsledky neurologické a vývojové, iba deti rodené cisárskym rezom boli častejšie choré a častejšie boli ošetrované lekárom.
    Je škoda, že s Vami Váš pôrod nikto takto podrobne neprebral a máte z neho traumatizujúci zážitok. Hoci nemám všetky informácie, nazdávam sa, že medicínsky postup kolegov bol správny, iba s Vami nedostatočne prebrali všetky okolnosti.