Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
18,811 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Bolesti hrádze 10 mesiacov po pôrode.

    , Autor: BlackRoseLia

    Dobrý deň. Mám problém že pri menštruacií mám silné bodavé bolesti v oblasti hrádze. Začne to tak 1-2 dni pred menštruáciou a zmierni sa to po skončení menštruácie tak tiež 1-2 dni. Počas plodných dní to tiež zabolí ale nie tak intenzívne ako počas menštruácie. Bolesti sú silnejšie ako tesne po pôrode. Gynekolog však na sone nič nevidel, ani palpačne ani vizuálne nič nevidel. Upozornil ma, že by sa mohlo jednať o endometriozu hrádze aj keď je naozaj len zriedkavá. Nasadil mi HAK s tým že 3 mesiace budem brať vkuse a následne 7 dní pauza. Otázka je naozaj by sa mohlo jednať o endometriózu aj keď žiadne ložiská nebolo vidieť a neboli ani hmotné? Som po pôrode 10 mesiacov a tie bolesti sú naozaj na nevydržanie, bez dávky analgetik ako pre “koňa” nedokážem fungovať o tom že si nedokážem bez bolestne sadnúť alebo ísť na WC ani nehovoriac :) Ešte dodám že som mala mierne poporodne zranenia (kozmetický štich len na 2 stehy). Za odpoved vopred ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    môže sa naozaj jednať o endometriozu vnútri hrádze, ktorú nemusí byť vidno pomocou ultrazvuku. Ak je to tak, tak by antikoncepcia mala zabrať. Ak nie, bude potrebné zapátrať po inej príčine, asi by mohlo ísť o dráženie pudendálneho nervu.