Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,562 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Podobné otázky

  • Kyret

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Absolvovala som kyretáž, o 4 dni som sla gyn lebo som mala teplotu 37.4 a povedala ze na sone nieco vidi ale ze sa to mozno vypudi a dala mi injekciu buscopan. o 3 dní na to som šla na pohotovost s teplotami 37.8 a povedali mi že to nedobre vybrali tam kde som bola a musim ist druhy krat lebo sa zvyšky teda nevypudili. Velmi zle som to psychicky niesla doslova som sa zosypala. Sla som druhý krat ukazali mi na sone 16mm oval ktory tam nema byt. O den na to mi robili kontrolne sono a je tam stale 12 mm ovál a povedali ze bud to zachrani a vypudi priroda alebo musim ist tretí krat na kyret. Mam nasadene antibiotika a teplotu treti den 37.4 ziadne bolesti ale po kyrete ziadna krv ani nic bojim sa ze to nevypudim sama a budem musiet ist znova ale ja sa strasne bojim ja chcem mat v buducnosti dieťatko... citala som niekde tu v clanku nieco ze zvyšky ide vypudit aj tabletkami no neviem ci je to možné len pri zamlcanom tehotenstve alebo aj pri kyretáži co si vybrala sama žena. Velmi som sa bala 2hej kyretazi nie to ze budem musiet ísť treti krat ved to nie je normalne velmi sa bojim ze to nikdy neakonci a ja chcem mat este bábätko prosim poraďte...

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    v prvom rade ak sa jedná o potrat Vám mali ponúknuť tabletovú podporu vyprázdnenia maternice a nie robiť kyretáž. Práve pre tento problém, že je to chirurgický zákrok a nemusí byť vždy úplne úspešný.
    Aj pri neúspešnej kyretáži je možné dať liek misoprostol na dovyprázdnenie maternice, žiadajte o neho.

  • Tehotenstvo

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, vŕta mi v hlave otázka, či je možné otehotnieť cez oblečenie, príde mi to nemožné, avšak články na internete ma znepokojili. Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    na otehotnenie je potrebné, aby sa dostali živé spermie v určitom množstve do pošvy a krčka maternice. Či je to možné aj cez oblečenie neviem.

  • Problémy s penetráciou

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať.
    Pred nejakou dobou som si nahmatala výrastok vo vnútri vagíny, možno tak 4 cm za vaginálny vchodom.
    Nebola som v tom období ešte úplne sexuálne aktívna, no pamätala som si kedy som pravdepodobne došlo k prvej penetrácii, pri stimulácii rukou. Konzultovala som "tento výrastok" s mojim gynekológom, ktorý mi vtedy povedal, že ešte nedošlo k úplnej penetrácii a, že je to zapríčinené, ešte dovtedajšou neúplnou sexuálnou aktivitou. Odvtedy som už mala niekoľko sexuálnych zážitkov, ale cítim, že mi výrastok zaplňuje pošvový vchod.
    Pri sexuálnom styku s partnerom, nie je možná úplná penetrácia - hlboká, inokedy naopak pri penetrácii so sexuálnou pomôckou ide penetrácia plynulo, inokedy si nemôžem kvalitne zaviesť ani tampón - akoby som musela zájsť tampónom za okraje výrastku aby mi umožnil úplné zasunutie tampónu.
    Neviem či stále nedošlo k úplnej penetrácii, no tkanivo výrastku je hlboko a je slizničné a tuhé má niekoľko cm.
    Možno pri sexuálnych pomôckach a ich inom tvare je preto penetrácia jednoduchšia, no mrzí ma to samozrejme...
    Pri vstupe do pošvy mám ešte taktiež pocit, že celý prstenec hymenu nie je "odstránený" a z časti si viem nahmatať ešte jemne perforované tkanivo, ktoré som ale čítala, že v niektorých prípadoch mizne až pri pôrode. No nie som odborník samozrejme.
    Pošvový vstup (s tkanivom vo vrchnej časti pošvy) mi ale v sexuálnom živote nerobí pri vhodnej stimulácii, lubrikácii a vzrušení problémy, a do hĺbky po výrastok je penetrácia prirodzená a príjemná.
    Chcem sa opýtať preto či si myslíte, či je to anatomický problém, alebo tak hlboko v pošve naozaj ešte stále nepenetrované tkanivo tvaru výrastku , čo si ale myslím, že pri doterajšej snahe nie je možné inak perforovať.
    Či je to otázka na gynekológa, sexuológa alebo ako inak je to možné riešiť...

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    bez vyšetrenia Vám naozaj neviem poradiť, najviac pravdepodobné mi príde, že môžete mať v hornej časti pošvy prepážku, čo sa dá potvrdiť vyšetrením v gynekologických zrkadlách. Ak by to tak bolo, prepážka sa dá jednoducho preruši%t chirurgicky.

  • fetálna medicína

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor, mala by som otázku, dúfam, že mi budete vedieť pomôcť, alebo ma aspoň správne nasmerovať. Chcela by som sa poradiť v oblasti klinickej genetiky, alebo aspoň, fetálnej medicíny, na internete som žial nenašla genetickú ani fetálnu poradnu, kde by som zadala otázku a odborník by na ňu odpovedal, tak to skúsim aspoň takto. Mám 28 r. a endokrinologickú diagnózu SGA. Jedná sa o nedostatok rastov. hormónu. Mám 149 cm. Jedná sa u mňa o neliečenú diagnózu SGA. Mám syna, ktorý má 2,5 r. a už sa aj uňho začína ochorenie prejavovať. No uňho sa dá liečba ras. hormónom ešte aplikovať. Čiže gén, ktorý bol aj u mňa nositelom tohto ochorenia zdedil môj syn. Okrem toho je tu diagnóza celiakia, kotrú tiež po mne zdedil génom.

    Moja 1 otázka však je, či existuje prenatálny, genetický skríning ktorý by bol určený na špecifické druhy diagnóz? Chceli by sme s partnerom aby neostal syn jedináčikom, no priznám sa mám obavy. Chcela by som totiž aby prípade ďalšie tehotenstvo pokračovalo ďalej aj po 12 týždni len za tých okolností, že sa jedná o zdravý plod bez týchto tvoch spomýnaných diagnóz. Bolo by toto možné?

    Moja 2 otázka je či je možné zistiť presne ktorý gén je nositeľom diagnózy. Napr. vyšetrí sa genofond matky, genofond dieťaťa a spraví sa záver napr áno tento a tento konkrétky gén s takýmto číselním označením je nositeľom genetic informácie diagnózy a áno dieťa gén zdedilo. Či je napríklad takéto niečo už v denšnej medicíne možné.
    Veď všetci vieme, že aj takí epileptici sa tiež snažia mať svoje potomstvo, zdravé bez epilepsie, hemofilici tiež zdravé potomstvo bez hemofílie atď. Predpokladám, že viete na čo sa pýtam. Nepočula som totiž na slovensku o žiadnych odborníkoch na fetálnu medicínu, existujú na toto nejaké centrá? Myslím si že pravdepodobnosť zdedenia SGA alebo celiakie buďe v ďalsom tehotenstve vyššia ako pravdepodobnosť napríklad dawnovho s. Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    určite je potrebné dokladné genetické vyšetrenie. Doležitá je aj Vaša anamnéza, či sa jedná o tzv. mutáciu de novo alebo je to u Vás v rodine časté ochorenie.
    Doležitý je sposob prenosu, je viac možností, dominantný, recesívny, polygénový. Je to pomerne zložitá otázka a je doležité zistiť, či je možnosť to nejako ovplyvniť, alebo či všetci Vaši potomci budú postihnutí. Ak by existovala možnosť predporodnej prípadne predimplantačnej diagnostiky, tak je to možné aj nejako u Vašich potomkov ovplyvniť.
    Takže navštívte genetika, on si by mal zistiť akým sposobom sa Vaša choroba prenáša a navrhnúť možnosť opatrení.

  • prenos

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den.Chcem sa opytat ci je mozny prenos pohlavnych infekcii najma chlamydii a kvapavky takym sposobom,ze dotycny clovek,ktory by takuto infekcii mal isiel napriklad na WC neumyl by si ruky,alebo by sa dotkol svoho pohlavneho udu a nasledne by by sa dotkol prstom na sa dotkol na vonkajsich pohlavnych organov dole uz ako je vhcod do posvy alebo by mi strcil malicko prst do posvy nie na dlho par sekund je mozny prenso aj takymto sposbom,ziadny pohlavny styk.Alebo je to mozne dostat z bazena,z uteraka z WC?Sice som sa vacsinou docitala ze nie,ale tak aj tak neviem a nechcem nic podcenit.Lebo ja som mala dlhsie vytoky a stale mi z kultivacie,kedze nic ine mi nebrali vychadzali E.coli a jeden druh steptokoku,ktore som preliecila cipkami a mastou,no teraz mam konecne negativne vysledky,ale vytok mam aj tak a je taky dost zlty az hnisavy tak neviem ci to je normalne aj ked nic ma nesvrbia ni nepali.A pred 7 mesiacmi som mala vytok z krvou,trvalo to asi mesiac nebolo toho vela,potom zas som to zacalo v juli kedy mi neprisla ani menstruacia cystu tam ziadnu nevideli tak mi dali injekciu na vyvolanie menstruaciei s i krvavymi vytomi som mala pokoj az do nedavnaa teraz opat som vytoky ale asi len tyzden s krvou.Tak neviem co to moze byt:mohol by to byt aj zapal ako je vajecnik a podobne.Alebo by to mohlo mat suvislost so zapalom oblieciek,ktory som mala asi dlhsie a liecila som sa na neho v maji?dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    chlamýdie a kvapvaka sa prenáša výlučne pohlavným stykom ale herpes genitalis či HPV sa može preniesť aj rukami.
    E.coli a streptokok sú normálnou pošvovou florou. Hlavne sa nepozorujte, príde mi, že ste zdravá.
    Ak chcete zlepšiť imunitu pošvy, kúpte si vaginálne probiotiká Lactovag.